fbpx
Skip to main content
Fakultet

U susret izmenama Zakona o visokom obrazovanju: Osporeni doktorati biće priznati?!

Foto: Srbija Danas
Procenjuje se da takvih doktorata ima oko 1.000

Ministarstvo prosvete sprema izmene Zakona o visokom obrazovanju, što će omogućiti da budu priznati i doktorati koji su stečeni na fakultetima koji u trenutku izdavanja diploma nisu imali ispunjene sve formalne uslove. 

Neće se dovoditi u pitanje ni magistarske i masters diplome, kao ni diplome osnovnih studija akademcima koji su ispite polagali kod profesora sa osporenim doktoratima.

Pročitajte i:

Sve to predviđeno je predlogom izmena Zakona o visokom obrazovanju, koji priprema Ministarstvo prosvete, a koji će se pred poslanicima naći u drugoj polovini septembra.

Na taj će način, biti razrešen sukob između ranijeg sastava Komisije za akreditaciju (KAPK) i Ministarstva prosvete.

KAPK je, naime, osporavao kvalifikacije profesora fakulteta i visokih škola koji imaju ove doktorate, a Ministarstvo prosvete namerava da ih izmenom Zakona sve učini nespornim.

Procenjuje se da takvih doktorata ima oko 1.000, a da je nekoliko desetina njihovih vlasnika zaposleno u visokom obrazovanju.

Filološki fakultet
Foto: Profimedia

Izmene Zakona predviđaju i produžetak roka starim studentima za godinu dana, te uvođenje menadžera na visokim školama i akademijama.

Prvobitno je bilo predviđeno uvođenje menadžera i na fakultete, ali se za sada do toga odustalo.

O izmenama Zakona, inače, bilo je reči na sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, a član tog saveta Branko Kovačević za Novosti je potvrdio da se izmene rade u "velikoj žurbi", uz obrazloženje da zakon mora brzo da se menja zbog starih studenata.

On navodi i da sada nije sporan kvalitet doktorata, već formalno-pravne manjkavosti privatnih fakulteta koji su ih izdavali, te dodaje da nije tačno da u grupi spornih ima i državnih fakulteta.

čekić, knjige advokata
Foto: Profimedia

U Ministarstvu prosvete kažu da će ovim zakonskim izmenama biti otklonjena nepradva koja je naneta studentima koji nisu bili krivi, jer nisu mogli da znaju da li visokoškolske ustanove imaju svu potrebnu dokumentaciju.

Studenti ne treba da trpe zbog bilo kakvih propusta ustanova, rekao je Novostima pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd