fbpx
Skip to main content
Crkva, sveće

Srbi danas slave svetog Nestora: Jednu stvar nikako ne činite, inače sledi PROPAST!

Foto: Profimedia/ilustracija
Svi pravoslavni vernici znaju da je danas Sveti mučenik Nestor, učenik Svetog Dimitrija koji se jedini suprotstavio caru Maksimilijanu i ubio njegovog najmilijeg gladijatora koji je ubijao hrišćane sa sadističkim zadovoljstvom.

U vreme stradanja Svetog Dimitrija Mirotočivog, beše u Solunu neki mladić Nestor koji se nauči veri Hristovoj od samog Svetog Dimitrija. Tada je hristoborni car Maksimijan priređivao razne igre i veselja za narod.

OCILA u Irskoj i Nemačkoj!? OTKRIVENA TAJNA! Evo da li Srbi zaista imaju veze sa tim

Misterija boce stare 1.650 godina: U njoj se krije velika tajna koja godinama muči čovečanstvo

Car Maksimilijan uživao je u gladijatorskim borbama. Njegov ljubimac je bio nepobedivi gladijator Lije. Kad nije imao dobrovoljnih boraca, njemu su u arenu izvodili hrišćane, koje je ubijao sa sadističkim zadovoljstvom. Jednog dana mladić Nestor stupi pred svog učitelja i reče da više ne može da sluša o zverstvima gladijatora i izrazi spremnost da se bori sa Lijem i pogine. Dimitrije ga blagoslovi, prekrsti ga znamenjem krsta na čelu i na prsima blagosilja mladića i reče: "Lija ćeš pobediti, ali ćeš za Hrista postradati".

Crkva
Crkva
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Mladić ubi do tada nepobedivog gladijatora, preksrsti se pred carem i publikom i uzviknu: "Neka živi Bog Dimitrijev". Maksimilijan se uplaši pobune podignutih glava hrišćanskih i naredi vojnicima da poseku Nestora, a Dimitrija kopljima izbodoše.  Tako je 306. godine pred ljudima stradao mučenik Nestor. Srpski narod veruje da je bio veliki junak. Predanja kazuju da je mnoge gradove spasao od aždaja i drugih prokletinja. Kako je ubijao jednog po jednog zmaja, iz njega su izlazili gušteri i ostala gamad.

Čekaju da se PROBUDE iz meditacije duge 1000 godina: Ovo je jezivi obred budističkih monaha (FOTO/VIDEO)

Na ovaj dan ne otvaraju ambari i ne dira koš sa žitom da ne bi miševi zatirali useve, da ljudi ne bi ostali bez hrane.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
19 Beograd