Skip to main content
genetika

Srbi, Hrvati i Rumuni imaju iste pretke: Svi smo potomci OVOG NARODA

Foto: Vikipedia-Dacian-kingdom
Najsrodniji narod Srbima su Hrvati i Rumuni. To potvrđuju genetičke analize, i istovremeno ukazuju na to da sva tri naroda vode poreklo od Dačana, koji su na Balkanskom poluostrvu živeli u antičko doba.

Najsrodniji narod Srbima su Hrvati i Rumuni. To potvrđuju genetičke analize, i istovremeno ukazuju na to da sva tri naroda vode poreklo od Dačana, koji su na Balkanskom poluostrvu živeli u antičko doba.

TMURAN DAN PRED NAMA, BEZ KIŠE Najviša dnevna 8 stepeni, od vikenda SNEG

Ovo tvrdi publicista Jovan D. Marjanović u svojoj knjizi ''Genetika stare i nove Evrope - poreklo naroda jugoistočne Evrope'', koja je nedavno objavljena. Kao glavni argument u prilog svojoj tvrdnji, on se poziva na zastupljenost haplogrupa i rezultate savremenih analiza gena koje pokazuju da oko 70 odsto Srba potiče od antičkih naroda koji su u kameno doba živeli na Balkanu, a da su ostali naši sunarodnici uglavnom slovenskog porekla.

- Većinska zastupljenost I2 haplogrupe među Srbima takođe navodi na nedvosmislen zaključak da su naši preci starosedeoci Balkanskog poluostrva. Genetika je dokazala genetsku sličnost svih naroda na ovom području - tvrdi Marjanović.

PAŽNJA! DEVOJČICA IZ VRTIĆA U VRČINU PREMINULA ZBOG "SIDS"!? Evo koji su uzroci i kako da ga sprečite!

Osim toga, on naglašava i da su u dosadašnjim teorijama o poreklu Srba, Dačani potpuno zanemareni:

- Istorija, dakle, često ''zaboravlja'' da je ''cela'' Dakija, i ona koja je romantizovana i ona koja nije romantizovana, ''preseljena'' južno i zapadno od Dunava. To je područje od Baranje do Dobrudže. Zato svi balkanski narodi, gotovo dve trećine njih, imaju gene koji vode do starosedelaca našeg poluostrva. U toj činjenici krije se objašnjenje velike genetske sličnosti između Srba, Hrvata i Rumuna.

genetika
Foto: Profimedia/ilustracija

OVO JE NAJVEĆA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Obudovcu! (FOTO)

Potvrdu za svoje tvrdnje Marjanović pronalazi i u jeziku.

- Današnji južnoslovenski jezici su u osnovi dački, odnosno dačko-ilirski, a ''nadogradnja'' potiče od slovenskih naroda. Rumunski jezik danas zvuči drugačije, ali i za to postoji objašnjenje. Treba znati da je Rumunija i dan-danas ''puna'' toponima tipičnih za južnoslovenske jezike. Osim toga, često se zanemaruje činjenica da su do početka 19. veka Rumuni imali gotovo polovinu istih reči kao Srbi. Potom su, pre dva veka počeli u svoj govor da unose francuske reči - navodi Marjanović.

IPAK ĆEMO JOŠ POMERATI SATOVE: Evropska unija odložila odluku o letnjem i zimskom računanju vremena

To je posledica tadašnje politike vlaškog, transilvanijskog i moldavskog plemstva i njihove težnje da dokažu da su romanskog porekla, kako bi se zaštitili od Rusa i njihovog uticaja.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
36 Beograd