fbpx
Skip to main content
Testiranje, koronavirus

SRBIJA DOBIJA NOVE TESTOVE NA KORONU: Rezultati već za 30 minuta, kolika je pouzdanost?

Foto: Profimedia/ilustracija
Uzorkovanje je slično kao kod PCR testa

Pored već čuvenog PCR, kao i znatno jeftinijeg serološkog, u Srbiji će se uskoro primenjivati novi testovi na korona virus - takozvani brzi antigenski! Ova odluka doneta je pre nekoliko dana na sednici Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19.

DRASTIČAN SKOK BROJA ZARAŽENIH: U bolnici u Šapcu 9 kovid pacijenata, 55 obolelih

DRASTIČAN SKOK BROJA ZARAŽENIH: U bolnici u Šapcu 9 kovid pacijenata, 55 obolelih

DA LI SRBIJU ČEKA NIKAD HLADNIJA ZIMA? Prognoza RHMZ-a otkriva na kakve temperature moramo da se spremimo

DA LI SRBIJU ČEKA NIKAD HLADNIJA ZIMA? Prognoza RHMZ-a otkriva na kakve temperature moramo da se spremimo

Epidemiološka situacija u Rasinskom okrugu: Danas 20 novoinficiranih

Epidemiološka situacija u Rasinskom okrugu: Danas 20 novoinficiranih

- Brzi antigenski testovi već duže vremena postoje, ali je mogućnost njihove primene kod nas sada ispitana, odnosno validirana. Oni su visoko pouzdani, a pomoću njih se otkriva prisutnost antigena, odnosno samog virusa - objasnio je dr Predrag Kon.

konferencija
Predrag Kon
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Uzorkovanje je slično kao kod PCR testa.

- Isto se uzima iz brisa, poput PCR-a. Rezultat se može dobiti već nakon pola sata. To ne znači da će organizacijski moći baš tako brzo kod nas, ali će sigurno ubrzati dobijanje pozitivnog ili negativnog rezultata - rekao je dr Kon.

Postoje tačno određene grupe kandidata koji će se podvrgavati ovakvim testovima.

- Ponajviše za razne situacije gde smo i do sada vršili testiranja: prilikom ulaska u bolnice, kod posebno osetljivih grupa, u domovima za stare, u svim slučajevima gde postoje indikacije. Na primer u bolnicama gde je jedan zaposleni zaražen, pa se ispituju njegovi kontakti. Postoji razmišljanje da se ova vrsta testa koristi i na graničnim prelazima, ali za to treba obezbediti adekvatnu logistiku - dodao je dr Predrag Kon.

Brzi antigenski testovi često se koriste u dijagnoziranju respiratornih patogena, među kojima su grip i RSV virusi. Razlika u odnosu na PCR je u činjenici da brzi test otkriva virus samo ako postoji u velikim količinama, za razliku od PCR testa koji je osetljiviji na male količine virusa.

branislav-tiodorović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Oni se rade dosta brzo, brzo će moći da se dobije rezultat, za nekih pola sata, a tačnost testa je preko 95, 96 odsto - objasnio je ranije prof. dr Branislav Tiodorović.

Ovi testovi su jeftiniji i jednostavniji, a najpouzdaniji su u ranoj fazi infekcije, kad je prisutna visoka koncentracija virusa, što je nekoliko dana pre i do pet-šest dana posle početka oboljenja. Pre i nakon ovog perioda smanjuje se njihova pouzdanost.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd