Utorak 19. mar 2024.
Bolnica

SRBIJA GLEDA KA KONOVOM KOEFICIJENTU! Vanredno stanje prošli put ukinuto kada je pao ispod 5%, kako sada stojimo?

Foto: Profimedia
Prema poslednjim podacima u Srbiji je na korona virus testirane su tokom jučerašnjeg dana 6.822 osobe

Nažalost, ponovo je oboren rekord u broju pozitivnih slučajeva korona virusa u našoj zemlji i ne samo da smo dostigli cifru od 757 novozaraženih za jedan dan, već je pored ove brojke, drastično skočio i tzv. "Konov koeficijent", tačnije odnos broja zaraženih i testiranih.

CRNI DAN ZA SRBIJU: Vučić objavio koliko ima novozaraženih od korona virusa u Srbiji

CRNI DAN ZA SRBIJU: Vučić objavio koliko ima novozaraženih od korona virusa u Srbiji

OBISTINILE SE CRNE SLUTNJE! SRBIJA UŠLA U LJUBIČASTU KORONA ZONU: Poznato koliko nedelja će trajati treći pik korone

OBISTINILE SE CRNE SLUTNJE! SRBIJA UŠLA U LJUBIČASTU KORONA ZONU: Poznato koliko nedelja će trajati treći pik korone

U čačanskoj bolnici 11 kovid pacijenata: Od 73 pristigla rezultata, pet pozitivnih

U čačanskoj bolnici 11 kovid pacijenata: Od 73 pristigla rezultata, pet pozitivnih

Prema poslednjim podacima u Srbiji je na korona virus testirane su tokom jučerašnjeg dana 6.822 osobe, od kojih je 757 bilo pozitivno, te je u ovom slučaju Konov koeficijent dostigao 11,1 odsto!

To je ujedno i najveći zabeleženi rezultat ako uzmemo u obzir drugi i treći talas, a jedine više vrednosti su registrovane na početku epidemije u našoj zemlji kada je sprovođen mali broj testova, po nekoliko stotina dnevno.

Konov koeficijent je najviši bio 24. marta kada je njegova vrednost premašila 60 odsto, ali to je bilo na početku epidemije kada se testiralo znatno manje ljudi nego danas.

Ako uporedimo sa prekjučerašnjim podacima primetan je značajan skok odnosa broja zaraženih i testiranih. Tako je posle prekjučerašnjeg preseka Konov koeficijent iznosio 7,05 odsto, dok je juče dostigao vrednost od 11,1 odsto.

Koliko je situacija zabrinjavajuća pokazuje i to što je Konov koeficijent eksplodirao 19. oktobra, dostigao alarmantni iznos od 6,43 odsto i od tad je stalno u porastu.

korona virus
korona virus
Foto: Covid-19/Printscreen
Koliko je važan Konov koeficijent

Na važnost ovog pokazatelja još na početku borbe sa virusom korona ukazao dr Predrag Kon, a kako je jednom prilikom objasnio, "za epidemiju se može reći da je pod kontrolom, pa čak i gašenjem, kada je ovaj koeficijent ispod 0,5 odsto, odnosno kada je tek svaki 200. od svih testiranih pozitivan".

Nažalost, prema poslednjim podacima, mi smo van ovog bezbednog iznosa, s obzirom na to da smo prešli kritičnu brojku od pet odsto.

Pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ovaj brojka padne ispod pet odsto".

Sa druge strane vreme za pooštravanje mera je kada Konov koeficijent dostigne vrednost veću od dva.

- Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje - rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd