fbpx
Skip to main content
korona virus

SRBIJA IDE ODGOVORNIM PUTEM: Vraćamo se u stanje pre korone, a da bismo uspeli NEOPHODNA JE JEDNA VAŽNA STVAR

Foto: SD/ilustracija
Porast broja vakcinisanih i pad broja obolelih ohrabruju, ali stručnjaci i dalje apeluju na oprez jer je situacija i dalje u statusu vanredne

U Srbiju sutra stiže oko 106.000 doza Fajzer vakcine, a očekuje se i kontigent od 500.000 doza Sinofarma. U međuvremenu na punktovima za vakcinaciju širom Srbije gužve su sve veće, a cilj je da do maja imamo tri miliona revakcinisanih.

VRAĆAJTE ZIMSKE JAKNE, STIŽU NISKE TEMPERATURE: Srpski meteorolog objavio dugoročnu prognozu - spremite se za SNEG

VRAĆAJTE ZIMSKE JAKNE, STIŽU NISKE TEMPERATURE: Srpski meteorolog objavio dugoročnu prognozu - spremite se za SNEG

"Ako vakcinišemo tri miliona građana..." Dr Tiodorović otkrio kada će se u Srbiji živeti kao pre KORONE!

"Ako vakcinišemo tri miliona građana..." Dr Tiodorović otkrio kada će se u Srbiji živeti kao pre KORONE!

Danas se obeležava Dan zaštite prirode Srbije: Naša zemlja je oaza flore i faune

Danas se obeležava Dan zaštite prirode Srbije: Naša zemlja je oaza flore i faune

Porast broja vakcinisanih i pad broja obolelih ohrabruju, ali stručnjaci i dalje apeluju na oprez jer je situacija i dalje u statusu vanredne.

Prof. dr Dejan Radenković, hirurg Prve hirurške klinike Kliničkog cetra Srbije i predsednik Srpskog pankreasnog kluba kaže za sebe da je umereni optimista, te smatra da se proces vakcinacije u Srbiji može obavljati i bolje.

- Sve ide dobro, bitno je da imamo dovoljno vakcina, a sada je na nama da malo poradimo na kolektivnoj svesti – kaže dr Radenković.

Kada je reč o doktorima koji ne veruju vakcinama, dr Radenković kaže da ne poznaje puno kolega koji razmišljaju na taj način.

Koronavirus
Koronavirus
Foto: SD/ilustracija

Oni koji ne veruju u vakcine valjda pokušavaju da budu veći katolici od pape, da pročitaju najnoviji rad, isprate tamo nekog zapostavljenog naučnika i čitaju informacije sa neproverenih sajtova, a onda im se one učine interesantnim pa bi da „pogledaju i drugu stranu novčića“ i da budu krajnje objektivni.

Ističe da u sve može da se sumnja, ali da zato postoje nauka i studije. Na pitanje kako da se građani podstaknu na vakcinaciju, hirurg kaže da je dovoljno pokazati im slike Izraela u kojem se život vratio u normalu.

- I Srbija ima tu mogućnost, imamo dovoljno vakcina, samo nam fali ta kolektivna svest – kaže doktor.

Savetnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, kardiolog prof. dr Miljko Ristić kaže da je antivakserski lobi uzeo maha i pokolebao one neodlučne i neobaveštene.

- Međutim, statistički podatak da je u danu vakcinisano 80-85.000 ljudi pokazuje da je svest stanovništva na višem nivou od antivakcinaškog lobija. Okupljanja, naravno, nisu poželjna i dozvoljena, ali se konačno vidi svetlo na kraju tunela, budući da ćemo do kraja maja imati tri miliona revakcinisanih – navodi dr Ristić. Dotad očekuje i da će broj novooboleli drastično pasti.

Na pitanje da li vakcinacija zdravstvenih radnika treba da bude obavezna, odgovara potvrdno.

korona virus
korona virus
Foto: SD/ilustracija

- Od 750 na Dedinju vakcinisano je 500 zaposlenih. Vidim da mlađi zaposleni, pretežno žene, nisu protiv vakcine, daleko od toga, već se plaše potencijalne sterilnosti. Zato mislim da treba da se edukuju, pa smo za sutra zakazali sastanak sa ginekolozima i virusolozima, kako bi objasnili da li vakcina stvarno može da utiče na sterilitet ili ne – kaže dr Ristić.

Dodaje da u svetu postoji preko hiljadu radova u kojima se i sterilitet razmatra kao jedna od mogućnosti komplikacija vakcine, a da su važne tribine i skupovi, kako bi se, na osnovu dokumenata i dokaza, pokazalo da li je vakcina stvarno štetna i u kojoj meri.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd