fbpx
Skip to main content
legionarska bolest

SRBIJA POLAŽE ISPIT HUMANOSTI: Imamo manje od 9.000 donora koštane srži, dok susedi imaju desetine hiljada!

Foto: Profimedia/ilustracija
Akutna mijelodna leukemija, jedna je od najmalignijih bolesti kod ljudi, od koje godišnje u Srbiji oboli oko 200 pacijenata

Ova retka bolest javlja se u svim uzrastima, a učestalost raste sa starošću.

POMISLIĆETE DA JE GRIP! Siptomi LEUKEMIJE su vrlo SLIČNI GRIPU: Oprez, javite se lekaru na vreme

POMISLIĆETE DA JE GRIP! Siptomi LEUKEMIJE su vrlo SLIČNI GRIPU: Oprez, javite se lekaru na vreme

JOŠ JEDNA BEBA U BOLNICI ZBOG KORNE: Oglasila se doktroka Golubović iz KC Niš o zdravstvenom stanju pacijenta

JOŠ JEDNA BEBA U BOLNICI ZBOG KORNE: Oglasila se doktroka Golubović iz KC Niš o zdravstvenom stanju pacijenta

"SRBI NA SVOJU RUKU UZIMAJU LEKOVE" Direktorka Farmaceutske komore otkrila kobnu grešku koju pravimo sa suplementima

"SRBI NA SVOJU RUKU UZIMAJU LEKOVE" Direktorka Farmaceutske komore otkrila kobnu grešku koju pravimo sa suplementima

U sedmici kada se obeležava Svetski dan borbe protiv akutnih leukemija, Udruženje Leuka zajedno sa Ivanom Tomovićem, čiji je rođeni brat Miljan, preminuo prošle godine od leukemije, organizuje simboličnu izložbu fotografija i tribinu kako bi podigli svest o značaju donorstva koštane srži.

S obzirom na to da je Ivanov brat, Miljan Tomović, preminuo jer je transplantacija koštane srži bila kasno izvršena, Udruženje želi da skrene pažnju javnosti na značaj sređivanja, unapređivanja i povećavanja broja donora u Nacionalnom registru donora koštane srži.

- Udruženje pacijenata obolelih od akutnih leukemija - Leuka, čiji se volonteri jedini u Srbiji bave ovom problematikom, kao i prikupljanjem trombocita koji uvek nedostaju, na inicijativu Ivana Tomića, organizujemo u Aranđelovcu izložbu fotografija u paviljonu Knjaza Miloša (Biveta) u parku Bukovičke Banje, 24. aprila u 16 sati i edukativnu tribinu na otvorenoj sceni parka Bukovičke banje u Aranđelovcu, 24. aprila u 17 sati. Želimo da podignemo svest javnosti o malom broju potencijalnih donora koštane srži - napominje Predrag Slijepčević, predsednik udruženja Leuka.

rak
Foto: Profimedia/ilustracija

Miljan, brat Ivana Tomovića, koji je bolovao od akutne leukemije, prošle godine je izgubio bitku sa ovom bolešću, upravo na Svetski dan borbe protiv leukemije u 35 godini.

- Velika mi je želja i životni cilj da u znak sećanja na mog brata, učinim sve kako bi drugi u Srbiji izbegli njegovu sudbinu. Mom bratu transplantacija je bila kasno urađena iz dva razloga. Prvi, zato što u Srbiji nije bilo adekvatnog donora, a drugi, jer je prvi donor koji je pronađen preko Svetskog registra odustao, a sledeći na listi nije bio potpuno podudaran sa Miljanom. Nažalost, kada su matične ćelije stigle, za mog brata već je bilo kasno. Bolest mu se vratila, a transplantacija nije uspela. Stoga je neophodno da prestanemo da se oslanjamo na donore iz svetske baze i značajno povećamo broj donora u sopstvenom registru. Cilj nam je da nakon edukativne tribine, izložbe fotografija, kao i sličnih akcija planiranih ove godine u sklopu Leuke, registar podignemo na makar 20.000 donora - istakao je Ivan Tomović.

Naučno je dokazano da, kada je donor sa istog geografskog područija kao i pacijent, značajno se povećava procenat uspešnosti transplantacije, čak za više od 30 odsto.

U Srbiji Nacionalni registar donora koštane srži sa manje od 9.000 registrovanih smatra se neadekvatim za to da se obolelima od akutnih leukemija pruži šansa za izlečenje. Poređenja radi, Hrvatski registar ima više od 80.000 registrovanih osoba.

rak
Foto: Profimedia/ilustracija

Leuke ističe neophodnost da se Nacionalni registar donora koštane srži (matičnih ćelija) podigne na nivo koji će imati smisla za zemlju veličine Srbije.

- Ovde se, pre svega, govori o pacijentima koji boluju od akutnih leukemija i kojima je transplantacija možda jedina šansa za preživljavanje - objašnjava Predrag Slijepčević.

Povećanje broja donora koštane srži može spasiti desetine života obolelih od leukemije.

PRILIKA ZA HUMANE

Da bi se problem dugoročno rešio i postigao relevantnu veličinu (više od 100.000 donora) potrebna je podrška, proaktivnost građana i ostalih relevantnih institucija koje su za ovu temu zadužene.

Iz Udruženja apeluju da je sada trenutak da zajedno dokažemo svetu da smo veći i jači i od sebe samih. Kako bi pospešili dobru volju onih koji žele da postanu donori koštane srži, uzimanje uzoraka biće organizovano u prostorijama Crvenog Krsta - Aranđelovac, ulica Ive andrića, od 10 do 14 sati. 24 aprila.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd