fbpx
Skip to main content
branislav-tiodorović

SRBIJA PONOVO UVODI VANREDNO STANJE? Tiodorović o situacijama kad nemate kontrolu nad širenjem zaraze

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Kako ističe, u Srbiji se trenutno primenjuju mere koje se propisuju u okviru vanredne situacije

Nakon informacije koja se pojavila u pojedinim medijima da je moguće uvođenje vanrednog stanja od 1. oktobra, član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije Covid-19, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da se o tome uopšte ne razmišlja, kao i da je "neko očigledno pomešao dva pojma - vanredno stanje i vanrednu situaciju".

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

SRBI SE ZBOG KORONE BORE SA JOŠ NEČIM: Psihički poremećaj izaziva veliku PANIKU, a evo kako da pomognete sebi

SRBI SE ZBOG KORONE BORE SA JOŠ NEČIM: Psihički poremećaj izaziva veliku PANIKU, a evo kako da pomognete sebi

KAKVO JE STANJE U GRADOVIMA ŠIROM SRBIJE? Jedan deo naše zemlje oslobođen od korone, a evo gde je najteže

KAKVO JE STANJE U GRADOVIMA ŠIROM SRBIJE? Jedan deo naše zemlje oslobođen od korone, a evo gde je najteže

- Vanredno stanje niko nije pomenuo, niti dolazi u obzir da ga uvedemo. Ali neko je očigledno pomešao dva pojma vanredno stanje i vanrednu situaciju. Sve dok traje epidemija, mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, a ona podrazumava sprovođenje svih mera koje su tu kako bi se smanjio rizik prenošenja infekcije. Vanredno stanje je nešto drugo, ono podrazumeva ograničanja i to se dešava samo u onim situacijama kad nemate kontrolu nad širenjem zaraze, od čega smo mi daleko, i potpuno je besmisleno govoriti o tome - objašnjava detaljno profesor Tiodorović.

Kako kaže Srbija nije ni blizu ponovnog uvođenja vanrednog stanja.

- Sindikat treba da bavi svojim poslom, svakako ima pravo da kritikuje i predlaže, da se razumemo, ali u doba epidemije baviti se politikanstvom je neprimereno. Ovakve izjave koje nisu zasnovane na činjenicama, jer niko nije izjavio da ćemo uvesti vanredno stanje, nisu u redu. ja sam rekao da na osnovu podataka kojima raspolažemo, i na osnovu epidemiološke procene, može doći do blagog povećanja. Dakle, ne da će doći, ali da se može dogoditi ako se mere ne poštuju, i tu postoji razlika. A to sve opet nema nikakve veze sa vanrednim stanjem, a ti koji su plasirali ovakvu informaciju očigledno su pobrkali dva pojma - objašnjava Tiodorović.

Kako ističe, u Srbiji se trenutno primenjuju mere koje se propisuju u okviru vanredne situacije, a koliko god ona bila povoljna ne možemo je odjaviti sve dok vanredne SZO ne odjavi pandemiju.

- Mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, to znači da imamo mere koje treba da poštujemo. Vanredno stanje se uvodi kada postoji opasnost da je nešto izmaklo kontoli, pa da jednostavno moramo smanjiti kontakte ljudi, i to podrazuva, zatvaranje objekata, škola, vrtića, pozorišta, svih onih mesta gde se ljudi mogu okupljati, kao i ograničavanje rada onih delatnosti koje snabdevaju hranom, kao što smo to već imali. Mi to uopšte ne očekujemo i nismo ni blizu nečeg takvog - rekao je on.

Na primeru Crne Gore koja ima 10 puta povećanje i druga je po broju na 100.000 aktivnih slučajeva pa Crna Gora recimo ima 10 puta povećanje, ona ja druga u Evropi po broju aktivnih slučajeva, Tiodorović ističe, da ni oni nisu uveli vanredno stanje, niti će ga verovatno uvoditi.

- Ovim samo pravim paralelu koliko smo mi zapravo daleko od nečega takvog - zaključio je on.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd