fbpx
Skip to main content
Pušenje, dim

Srbija se guši u dimu, a karcinom HARA: Imamo 2,5 MILIONA PUŠAČA, a mogu li više cene cigareta smanjiti broj?!

Foto: SD/ilustracija
Duvan je odgovoran za jednu trećinu svih slučajeva karcinoma!

Za pušače početak godine nije bio prijatan jer je doneo poskupljenje cigareta. Povećanje državnog zahvatanja na duvanske proizvode doneo je i nove cene. Rast akciza od 1,5 dinara povećava trošak za sedam dinara, što se na kioscima zaokružilo na deset dinara.

"Izmuzli su mi 1.300 evra": Ispovest Srbina koji je ŽRTVA SUROVE INTERNET PREVARE!

Prema akciznom kalendaru, od 2017. do 2020. godine, svakog juna i januara specifična akciza za cigareta raste za 1,5 dinara. Sa ovim povećanjem, državni deo svake paklice umesto dosadašnjih 68,5 dinara iznosiće 70 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV. 

Kako će ovo uticati na pušače i da li će ih poskupljenje naterati da odustanu od svog poroka, kao i da li će ovaj način sprečiti da deca krenu istim putem, za naš sajt govori neuropsihijatar, načelnik službe bolničkog lečenja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti i predsednik Sekcije za bolesti zavisnosti mr sc dr Snežana Alčaz.

U Srbiji trenutno puši oko 37,9 odsto muškaraca i 31,6 odsto žena, odnosno, oko 2,5 miliona stanovnika.

- Ako bi se porezi i takse na duvanske proizvode povećali sa sadašnjih 61 na 75 odsto moglo bi se očekivati da se zastupljenost pušenja smanji za 10 odsto tokom sledećih pet godina, a za 16 odsto tokom sledećih 15 godina. Mere povećanja cena su naročito efikasne kod mladih - rekla je Alčaz. 

Snežana Alčaz
Foto: Youtube/ZdravljeTV - Zvanični kanal

Kako kaže, dokazano je da je mera povećanja cena cigareta i najbolja mera u borbi protiv pušenja. Sledeće po efikasnosti su: ekstenzivnija zabrana pušenja i bolje poštovanje zakona koji štite stanovništvo od izloženosti duvanskom dimu, potom intenzivne medijske kampanje, sveobuhvatne mere reklamiranja, promocije i sponzorstva od strane duvanske industrije, potom primena slikovnih upozorenja na pakovanjima duvanskih proizvoda i na kraju promovisanje i dostupnost programa za odvikavanje od pušenja.

SVE JE POČELO PRE 70 GODINA: Nikola i Nada su se mimoišli, a LJUBAV ih je ponovo spojila. OVO JE NJIHOVA PRIČA

- Ukoliko bi se sve ove mere primenile u Srbiji, broj pušača bi mogao da se smanji za 30 odsto tokom sledećih pet godina - kaže Alčaz.

Najčešće bolesti koje izaziva duvan

Duvan je odgovoran za jednu trećinu svih slučajeva karcinoma. 

- Stope smrtnosti od karcinoma su dva puta veće kod pušača nego kod nepušača, čak su kod onih koji puše "iznad proseka" četiri puta veće. Pušenje cigareta je odgovorno za oko 90 % slučajeva karcinoma pluća, najčešćeg karcinoma kod oba pola. Povezano je sa karcinomom usta, farinksa, larinksa, ezofagusa, želuca, pankreasa, cerviksa, bubrega, uretera i bešike - upozorava doktorka.

pušenje, dim
Foto: SD/ilustracija

Prouzrokuje i druge bolesti disajnih organa kao što je hronična opstruktivna bolest. Jedna petina smrti od srčanih bolesti je prouzrokovana pušenjem. 

- Pušenje može izazvati prevremenu pojavu menopauze, bora i osteoporoze kod žena kao i seksualnu disfunkciju kod muškaraca. Utiče na pojavu očnih bolesti kao što su makularna degeneracija i katarakta - kaže Alčaz.

KO NE DOĐE NA SKRINING PLAĆA 35 ODSTO LEČENJA Novi zakon očekuje se USKORO, evo šta sve treba da znate

Trudnice koje puše rizikuju rađanje beba sa manjom telesnom težinom. Pasivno pušenje kod dece povećava učestalost iznenadne smrti, bronhitisa i zapaljenja uha. 

Naredni put kada zapalite ciragetu, dobro razmislite šta radite sebi i drugima.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
veca's picture

veca

ko pusi, pusice bez obzira na cenu. ja sam sve pokusala ali kad zadimim sve mi je lepse. to mi je jedna od radosti u zivotu.

0 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd