fbpx
Skip to main content
korona virus

SRBIJA U "POPSTAR" KORONA ZONI: Prognoze za region ne ohrabruju, a našu zemlju očekuju DOBRE VESTI za dva dana

Foto: SD/ilustracija
Korona virus ne odustaje

Iako je u Srbiji broj obolelih u padu, zahuktava se epidemijska situacija u zemljama u komšiluku. Crna Gora i Slovenija su ponovo u crnoj korona zoni, novi soj virusa brzo se širi regionom, a masovna vakcinacija nije skoro na vidiku.

Ispunjenje novogodišnjih želja počinje u STOP SHOP-u

Ispunjenje novogodišnjih želja počinje u STOP SHOP-u

"POSTOJI RAZLIKA KOD PRIMANJA DRUGE DOZE" Dr Radmilo Petrović objasnio u koju ruku bi trebalo da dobijemo cepivo

"POSTOJI RAZLIKA KOD PRIMANJA DRUGE DOZE" Dr Radmilo Petrović objasnio u koju ruku bi trebalo da dobijemo cepivo

NA BEOGRADSKOM SAJMU SVE TEČE PO PLANU: "Do sada nismo imali komplikacija i neželjenih dejstava"

NA BEOGRADSKOM SAJMU SVE TEČE PO PLANU: "Do sada nismo imali komplikacija i neželjenih dejstava"

Optimistične vesti podelio je profesor informacionih tehnologija dr Petar Kočović, koji sa svojim timom uz pomoć matematičkih modela i formula prati kretanje pandemije korone u celom svetu, te se prema njegovom tumačenju Srbija već 11 dana nalazi u takozvanoj "popstar" korona zoni. To znači da konačno imamo između 300-500 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Podsetimo, u decembru smo se nalazili u crnoj korona zoni i imali više od 1.000 zaraženih na 100.000 stanovnika, a onda smo krajem prošle godine prešli iz crne u tamno sivu korona zonu.

Kako kaže profesor Kočović, sada indeks obolelih, koji se određuje u odnosu na 100.000 stanovnika, iznosi oko 360 u našoj zemlji.

- U Srbiji postoji pozitivan trend opadanja ukupnog broja zaraženih. Kada posmatramo trend zaražavanja u Srbiji i ostalim zemljama koje su došle iz te tamno sive zone, primećujemo da dolazi do zasićenja i tavorenja, koje traje po 20 i više dana. Jednostavno, vidimo da ljudi ne mogu da izdrže mere i dolazi do dodatnog zaražavanja. To preti da zahvati i Srbiju - ističe prof. dr Kočović.

koronavirus Srbija
Foto: Reuters

Prema njegovim rečima, da bi se spustili u tamno-ljubičastu zonu, u kojoj je indeks obolelih od 150-300 na 100.000 stanovnika, potrebno je da prođe još dva do tri dana.

- Međutim, postoji mogućnost da se to pomeri za još nekoliko dana, na granici smo da li će to da bude 22.-23. januara, ili nekoliko dana kasnije - kaže on.

"Crna korona se muči"

Međutim, ono što zabrinjava jeste da se od zemalja u regionu, Crna Gora i Slovenija nalaze u crnoj korona zoni.

- S obzirom da Crna Gora ima ispod milion stanovnika, važan je taj indeks obolelih na 100.000 stanovnika. Crna Gora se takoreći muči i broj obolelih varira od 5. novembra pa do danas. U tom periodu njihov indeks obolelih kreće se između 800- 1.200. Slična je situacija i sa Slovenijom. Kod njih je to počelo od 30. oktobra - kaže prof. dr Kočović.

"Treba bolje kontrolisati granice"

Ne treba zaboraviti da je od 14. januara na snazi „mali šengen“ kada je reč o PCR testovima na granici.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

To znači da građani Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Bugarske mogu da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, a isto važi i za državljane Srbije koji se upute u ove zemlje.

Novi soj - nova pretnja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), saopštila je da je britanski visokozarazni soj otkriven u 60 zemalja, što je 10 država više nego prošle nedelje. Takođe, u izveštaju SZO se navodi da se u 23 zemlje pojavio južnoafrički soj.

Ako posmatramo zemlje u našem komšiluku, britanski soj već je otkriven u Rumuniji i Mađarskoj, ali odnedavno je potvrđen u Austriji i Sloveniji.

Epidemiolog Stanković smatra da širenje novog soja virusa u Evropi, ali i u zemljama u okruženju, treba da bude dodatni razlog za strože mere na granicama.

- Upravo kao što nam se u januaru činilo da je virus koji je otkriven u Vuhanu daleko od nas, on se vrlo brzo proširio i stigao i u Srbiju. U toj situaciji treba razmišljati o vraćanju mera pojačanog desetodnevnog nadzora nad povratnicima koji dolaze iz zemalja u kojima je aktivna transmisija virusa korona - ističe on.

Masovna vakcinacija

Profesor Kočović prati i situaciju sa vakcinacijom u svetu, te kako kaže, osim Izraela i Ujedinjenih Emirata, niko drugi nije počeo sa ozblijnom masovnom vakcinacijom.

Imajući to u vidu, epidemiolog Stanković ističe da je to još jedan od razloga za strožu kontrolu granica.

- Baš zbog toga što proces vakcinacije i stepen kolektivnog imuniteta nisu na zavidnom nivou, jer većina zemalja u okruženju, pa i u Evropi, nisu ni počele sa vakcinacijom, iz tih razloga je neophodno razmišljati o vraćanju mera desetodnevnog pojačanog nadzora ili testiranja na granici - zaključuje dr Stanković.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
-4 Beograd