Utorak 19. mar 2024.
korona virus

SRBIJA U "POPSTAR" KORONA ZONI: Prognoze za region ne ohrabruju, a našu zemlju očekuju DOBRE VESTI za dva dana

Foto: SD/ilustracija
Korona virus ne odustaje

Iako je u Srbiji broj obolelih u padu, zahuktava se epidemijska situacija u zemljama u komšiluku. Crna Gora i Slovenija su ponovo u crnoj korona zoni, novi soj virusa brzo se širi regionom, a masovna vakcinacija nije skoro na vidiku.

Ispunjenje novogodišnjih želja počinje u STOP SHOP-u

Ispunjenje novogodišnjih želja počinje u STOP SHOP-u

"POSTOJI RAZLIKA KOD PRIMANJA DRUGE DOZE" Dr Radmilo Petrović objasnio u koju ruku bi trebalo da dobijemo cepivo

"POSTOJI RAZLIKA KOD PRIMANJA DRUGE DOZE" Dr Radmilo Petrović objasnio u koju ruku bi trebalo da dobijemo cepivo

NA BEOGRADSKOM SAJMU SVE TEČE PO PLANU: "Do sada nismo imali komplikacija i neželjenih dejstava"

NA BEOGRADSKOM SAJMU SVE TEČE PO PLANU: "Do sada nismo imali komplikacija i neželjenih dejstava"

Optimistične vesti podelio je profesor informacionih tehnologija dr Petar Kočović, koji sa svojim timom uz pomoć matematičkih modela i formula prati kretanje pandemije korone u celom svetu, te se prema njegovom tumačenju Srbija već 11 dana nalazi u takozvanoj "popstar" korona zoni. To znači da konačno imamo između 300-500 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Podsetimo, u decembru smo se nalazili u crnoj korona zoni i imali više od 1.000 zaraženih na 100.000 stanovnika, a onda smo krajem prošle godine prešli iz crne u tamno sivu korona zonu.

Kako kaže profesor Kočović, sada indeks obolelih, koji se određuje u odnosu na 100.000 stanovnika, iznosi oko 360 u našoj zemlji.

- U Srbiji postoji pozitivan trend opadanja ukupnog broja zaraženih. Kada posmatramo trend zaražavanja u Srbiji i ostalim zemljama koje su došle iz te tamno sive zone, primećujemo da dolazi do zasićenja i tavorenja, koje traje po 20 i više dana. Jednostavno, vidimo da ljudi ne mogu da izdrže mere i dolazi do dodatnog zaražavanja. To preti da zahvati i Srbiju - ističe prof. dr Kočović.

koronavirus Srbija
Foto: Reuters

Prema njegovim rečima, da bi se spustili u tamno-ljubičastu zonu, u kojoj je indeks obolelih od 150-300 na 100.000 stanovnika, potrebno je da prođe još dva do tri dana.

- Međutim, postoji mogućnost da se to pomeri za još nekoliko dana, na granici smo da li će to da bude 22.-23. januara, ili nekoliko dana kasnije - kaže on.

"Crna korona se muči"

Međutim, ono što zabrinjava jeste da se od zemalja u regionu, Crna Gora i Slovenija nalaze u crnoj korona zoni.

- S obzirom da Crna Gora ima ispod milion stanovnika, važan je taj indeks obolelih na 100.000 stanovnika. Crna Gora se takoreći muči i broj obolelih varira od 5. novembra pa do danas. U tom periodu njihov indeks obolelih kreće se između 800- 1.200. Slična je situacija i sa Slovenijom. Kod njih je to počelo od 30. oktobra - kaže prof. dr Kočović.

"Treba bolje kontrolisati granice"

Ne treba zaboraviti da je od 14. januara na snazi „mali šengen“ kada je reč o PCR testovima na granici.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

To znači da građani Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Bugarske mogu da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, a isto važi i za državljane Srbije koji se upute u ove zemlje.

Novi soj - nova pretnja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), saopštila je da je britanski visokozarazni soj otkriven u 60 zemalja, što je 10 država više nego prošle nedelje. Takođe, u izveštaju SZO se navodi da se u 23 zemlje pojavio južnoafrički soj.

Ako posmatramo zemlje u našem komšiluku, britanski soj već je otkriven u Rumuniji i Mađarskoj, ali odnedavno je potvrđen u Austriji i Sloveniji.

Epidemiolog Stanković smatra da širenje novog soja virusa u Evropi, ali i u zemljama u okruženju, treba da bude dodatni razlog za strože mere na granicama.

- Upravo kao što nam se u januaru činilo da je virus koji je otkriven u Vuhanu daleko od nas, on se vrlo brzo proširio i stigao i u Srbiju. U toj situaciji treba razmišljati o vraćanju mera pojačanog desetodnevnog nadzora nad povratnicima koji dolaze iz zemalja u kojima je aktivna transmisija virusa korona - ističe on.

Masovna vakcinacija

Profesor Kočović prati i situaciju sa vakcinacijom u svetu, te kako kaže, osim Izraela i Ujedinjenih Emirata, niko drugi nije počeo sa ozblijnom masovnom vakcinacijom.

Imajući to u vidu, epidemiolog Stanković ističe da je to još jedan od razloga za strožu kontrolu granica.

- Baš zbog toga što proces vakcinacije i stepen kolektivnog imuniteta nisu na zavidnom nivou, jer većina zemalja u okruženju, pa i u Evropi, nisu ni počele sa vakcinacijom, iz tih razloga je neophodno razmišljati o vraćanju mera desetodnevnog pojačanog nadzora ili testiranja na granici - zaključuje dr Stanković.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd