Skip to main content
Vrućina, toplotni talas

SRBIJI PRETE NEPOGODE! Na udaru smo TOPLOTNIH TALASA i velikih KIŠA, a evo šta to ZNAČI

Foto: Profimedia/ilustracija
Srbija će u narednim decenijama biti u velikoj opasnosti od ekstremnih vremenskih nepogoda, pokazuje najnoviji „Svetski izveštaj o riziku“, koji su objavile Ujedinjene nacije!

Zbog naglih i učestalih klimatskih promena, ali i najavljenih obilnih padavina  i dugih suša, naša zemlja se svrstava  na treće mesto u Evropi po izloženosti prirodnim nepogodama.

Samo Albanija i Holandija od evropskih zemalja  imaju veći stepen rizika od nas.

ŽARA I GOCI PONOVO ZAJEDNO! Opet roka najpopularniji krajiški duo! (VIDEO)

ŽARA I GOCI PONOVO ZAJEDNO! Opet roka najpopularniji krajiški duo! (VIDEO)

- Na Zapadnom Balkanu  se do kraja 21. veka može očekivati povećan intenzitet nepredvidivih poplava, suša i toplotnih talasa, što će imati negativan učinak  i na BDP svih zemalja, na više privrednih sektora i, konačno, na živote i egzistenciju stanovnika. U tom regionu najviše su izloženi Srbija, Albanija i BiH – navodi se u izveštaju UN-a.

Meteorolog Republičkog hodrometeorološkog  zavoda (RHMZ) Dragan Mihić ističe da je u našoj zemlji opasnost od dugih kišnih i sušnih perioda sve veća i da će oni u budućnosti biti sve ekstremniji.

Leto
Leto
Foto: Profimedia

- Sreća, pa Srbiju ne mogu da pogode najstrašnije elementrane nepogode poput cunamija, jakih zemljotresa i tropskih ciklona. Ipak, ono što donosi opasnost su suše, poplave, kao i toplotni talasi, koji bi u budućnosti mogli da budu dosta češći i ekstreminiji ukoliko klima nastavi  da se menja i ako se ne smanji globalno zagrevanje. Zbog svega ovoga doći će do izražene preraspodele padavina u toku godine, pa ćemo tako imati duge i ekstremne suše sa izrazito visokim temperaturama, a zatim i duge periode sa jakim padavinama koje mogu da izazovu poplave – objašnjava Mihić i dodaje:

- Ovi izveštaji rađeni su na osnovu velikih poplava u Srbiji 2014. godine, pa je i to uticalo da nas UN proglasi zemljom visokog rizika od nepogoda. Poslednjih godina Srbija je usvojila i pojačala mere zaštite.

NAJTAČNIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA SRBIJU: U narednom periodu VIŠE SUNCA, ali i par iznenađenja

NAJTAČNIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA SRBIJU: U narednom periodu VIŠE SUNCA, ali i par iznenađenja

Sa njim je saglasan i meteorolog Đorđe Đurić. On ističe da su prognoze UN očekivane.

- Upozorenje UN-a nije iznenađujuće jer smo poslednjih decenija svedoci ekstremnih klimatskih promena i naglih promena kako temperature, tako i vremenskih nepogoda. Pa imali smo, ali i imaćemo periode suša i tropskih talasa koji odjednom, pod uticajem jakih ciklona prelaze u period obilnih padavina – objašnjava Đurić.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd