fbpx
Skip to main content
Koronavirus

SRBIJU NEĆE IMATI KO DA LEČI? Raste broj ZARAŽENIH LEKARA: Samo u Požarevcu leži 152 zdravstvena radnika

Tanjug/​Sava Radovanović
Zbog alrmantne situcije sa korona virusaom, Požaevac je još jedan grad u kojem je proglašena vanredna situacija.

Broj zaraženih građana se povećava iz dana u dan , pa je Opšta bolnica kao centralna zdravstvena ustanova u covid sistemu u Braničevskom okrugu popunila sve svoje kapacitete.

Ove srede se igra meč godine, a nije u Ligi šampiona!

Ove srede se igra meč godine, a nije u Ligi šampiona!

NAJNOVIJE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Kako će se zaključivati ocene u školama i šta će biti sa fakultetima

NAJNOVIJE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Kako će se zaključivati ocene u školama i šta će biti sa fakultetima

GRADOVI SRBIJE U KANDŽAMA KORONE: Beograd još uvek na CRNOJ LISTI, tri mesta su NOVA ŽARIŠTA virusa

GRADOVI SRBIJE U KANDŽAMA KORONE: Beograd još uvek na CRNOJ LISTI, tri mesta su NOVA ŽARIŠTA virusa

Na lečnju se trenutno nalazi 187 pacijenata sa simptomatologijom na korona virus od kojih je osam iz drugih sredina, ostali su iz Opština Braničvskog okruga. Kod preko 100 pacijenata je PCR testovima potvrđen virus COVID 19, starositi od 30 do 80 godna, kaže dr Danko Nikolić v.d.direktora Opšte bolnice u Požarevcu.

- Pritisak na bolnicu je iz dana u dan sve veći. Samo tokom jučerašnjeg dana je bilo 16 prijema , predhodnih dana daleko više. Na respiratorima imamo sedam teških slučajeva, deset je na neinvenzivnoj ventilaciji dok je na dodatni kiseonik priključeno 90 pacijenata.

Nažalost, samo tokom jučerašnjeg dana preminula su nam tri pacijenta starosti između 56 i 58 godina. Situacija nije ni malo naivna, jer se jako teško borimo da zaustavimo cirkulaciju koronavirusa.

Bolnički kapaciteti su gotovo popunjeni jer ne možemo da otpustimo pacijente zbog vrlo teškog stanja,pa nam je i prijem novoobolelih doveden u pitanje. U situaciji smo da primamo samo one sa najtežom kliničkom slikom.

Dodatni problem je što je dosta zaraženih među medicinskim osobljem. Samo iz Opšte bolnice je 38 pozitivnih na koronu. Dosta je njih koji se nalaze na kućnom lečenju zbog direktnog kontakta sa inficiranima.

koronavirus
Foto: Reuters

Tako da je ukupno 152 zdravstvena radnika van radnog prostora. Trideset lekara, 105 medicisnkih sestara i tehničara i 17 nemedicinskih radnika, tako da je situacija više nego alarmantna jer smo kadrovski oslabljeni, pa se postavlja pitanje da li će ako se širenje virusa ne suzbije , imati ko građane da leči, ističe direktor, dr Danko Nikolić.

Preostali zdravstveni kadar je na ivici snage i ulažu se maksimalni napori da se situacija koliko toliko drži pod kontrolom.

Tako da iz Požarevačke Opšte bolnice apeluju na sve građane da se strogo pridržavaju propisanih mera zaštite, jer je to jedini način da se pomogne ne samo lekarima u Požarevcu kojih je sve manje, nego i svim građanima, kako ne bi došli u situaciju da nema ko da ih leči i da im pruži neophodnu medicinsku pomoć.

Nepoštovanje mera i neodgovorno ponašanje, dovelo bi da se situacija još više otrgene kontroli, podseća dr Danko Nikolić.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Light snow
-4 Beograd