fbpx
Skip to main content
koronavirus

SRPSKA PAMET POBEĐUJE KORONU: Naši naučnici rade na pronalaženju leka protiv kovida, razvijaju nove antigenske testove

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Za potrebe ovog projekta, kupljena je i kapitalna oprema kakva ne postoji u zemlj niti u regionu a reč je o mašini spektrometar visoke rezolucije

Naučnici sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru dva projekta Specijalnog programa istraživanja kovid-19, koji finansira Fond za nauku Srbije, razvijaju rešenja koja će pomoći u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Fonda za nauku nakon nedavne posete istraživačkim timovimna i laboratorijama u kojima se sprovode istraživanja.

Precizira se da projekat CAPSIDO, pod vođstvom dopisne članice SANU i profesorke na Hemijskom fakultetu u Beogradu Tanje Ćirković Veličković, razvija pouzdaniji i brži antigenski test za detekciju kovida-19, a projekat SMART Repurposing, koji vodi akademik i profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu Radomir Saičić, radi na pronalaženju leka protiv kovida-19.

VELIKO ISTRAŽIVANJE DOKAZALO: Nevakcinisani imaju 11 puta veće šanse da umru od kovida

VELIKO ISTRAŽIVANJE DOKAZALO: Nevakcinisani imaju 11 puta veće šanse da umru od kovida

ZA ULAZAK U KAFIĆE NOVA PRAVILA: Uskoro mera Kriznog štaba na snazi, ovako će sve funkcionisati

ZA ULAZAK U KAFIĆE NOVA PRAVILA: Uskoro mera Kriznog štaba na snazi, ovako će sve funkcionisati

"NEKE SVADBE ĆEMO PREKINUTI, NEĆE BITI PRIJATNO" Dramatično upozorenje iz Ministarstva zdravlja, kontrole su rigorozne

"NEKE SVADBE ĆEMO PREKINUTI, NEĆE BITI PRIJATNO" Dramatično upozorenje iz Ministarstva zdravlja, kontrole su rigorozne

Ovaj centar je kako navode iz Fonda za nauku jedan od 200 timova u svetu koji radi na pronalaženju leka protiv kovida-19.

- Centar je najpre krenuo u istraživanje jedinjenja koja u ljudima mogu da blokiraju enzime i proteine koji su potrebni za duplikaciju koronavirusa, kako bi zatim mogao da pređe na njihovo kompjutersko modelovanje i simulaciju, kao i pronalaženje kandidata za lek", navodi se u saopštenju.

Dodaje se će finalna testiranja biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj.

Kada je reč o projektu CAPSIDO, njegovi istraživači razvijaju test koji će biti osetljiv na veoma niske koncentracije koronavirusa kod obolelih a cilj je da se razviju antigenski testovi koji će, za razliku od PCR testova, otkrivati proteine koronavirusa, čak i kada je on prisutan u veoma u jako niskoj koncentraciji.

Za potrebe ovog projekta, kupljena je i kapitalna oprema kakva ne postoji u zemlj niti u regionu a reč je o mašini spektrometar visoke rezolucije, instrumentu vrhunskih performansi koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku.

V.d. direktora Fonda za nauku Milica Ðurić Jovičić je prilikom posete laboratorijama istakla značaj ovih projekata i celokupnog programa.

- Veoma je važno da oprema koja se nabavlja bude na raspolaganju celoj naučnoj zajednici. Jasno je da to predstavlja dodatan organizacioni zadatak za instituciju, kao i odgovornost, ali takođe doprinosi naučnoj saradnji i efikasnijem korišćenju resursa - navela je ona.

Dodala je da je veoma značajno što se naši naučnici, uz podršku Fonda za nauku trenutno bave pitanjima od velikog značaja u borbi protiv korona virusa.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd