fbpx
Skip to main content
Srpska zastava

Srpska zastava na svakoj zgradi i kući u Beogradu i Srbiji: Odraz patriotizma, ljubavi i poštovanja prema otadžbini

Foto: Profimedia/ilustracija
Isticanje najznačajnijeg simbola naše zemlje

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozvao je u građane Srbije da jedan od najznačajnijih simbola naše zemlje istaknu javno, na zgradama, firmama, i drugim vidljivim mestima kako bi iskazali poštovanje prema našoj kulturi i tradiciji ovim patriotskim gestom.

Zastava Srbije jedan je od simbola našeg identiteta koji smo pomalo zapostavili, a Goran Vesić sada pokušava da povrati svest građana o značaju običaja isticanja zastave i nacionalnog ponosa.

Gostujući u jutarnjem programu, Vesić je poklonio zastavu kamermanu i pozvao ga da je okači na svojoj stambenoj zgradi.

- Svaka zgrada treba da ima srpsku zastavu i da je istakne sa ponosom – rekao je Vesić predajući ovaj simbol naše zemlje.

Zamenik gradonačelnika pozvao je građane da naša zastava treba da bude istaknuta uvek, a ne samo kad su praznici.

- Na taj način pokazujemo da poštujemo našu kulturu – rekao je Vesić.

Vesić je napisao da ga je tokom prethodnog gostovanja, kamerman pitao da li može da mu pokloni zastavu Srbije koju bi stavio na svoju zgradu.

- Ispunio sam dato obećanje – rekao je Vesić i dodao - Srpska zastava treba da bude istaknuta na svakoj zgradi i kući u Srbiji i Beogradu, kao što je to slučaj u Americi, jer je to odraz patriotizma, ljubavi i poštovanja prema našoj otadžbini!

Ovo obeležje koristilo se kroz istoriju oduvek kao znak isticanja posebnosti određene tradicije i kulture, ali i za signalizaciju. Danas, svaka država ima svoju zastavu, grb i himnu, a jedna od osnovnih karakteristika po kojima se prepoznaju, upravo je zastava.

U zemljama poput SAD, Španije, Turske, i još mnogih drugih, zastave su istaknute na svim institucijama, firmama, školama, i u velikoj meri na privatnim kućama. Svaki stanovnik ima zastavu u svojoj kući, a u najvećem broju slučajeva, ona je sa ponosom istaknuta na krovu, terasi, prozoru ili nekom drugom vidljivom mestu.

Jedan od običaja kod Srba je da se zastava istakne na rogove konstrukcije, prilikom izgradnje kuće, odnosno krova kao završnog čina stvaranja doma.

Međutim, retkost je videti srpsku zastavu istaknutu na privatnim domovima, a naročito firmama. Nije retkost da ih nema ni na obrazovnim institucijama gde se školuju i odrastaju generacije koje će naslediti Srbiju.

Ovakvu situaciju možemo i moramo promeniti, a zastavu kao jedan od najsvetijih i najznačajnijih simbola našeg identiteta i kulture ponovo sa ponosom istaći na svojim domovima, školama, preduzećima i drugim značajnim javnim mestima.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd