fbpx
Skip to main content
božić u kaliforniji

SRPSKE "PRANGIJE" U SRCU AMERIKE: Na pravoslavni Božić od pucnjave ori se ceo grad! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/Larry Angier
Srbi u Džeksonu u Kaliforniji pravoslavni Božić proslavljaju tradicijom dugom više od jednog veka - pucanjem u vazduh iz sačmarica

Božić je najradosniji praznik hrišćanstva, a srpskoj dijaspori, širom planete, ovaj dan predstavlja posebnu vezu sa zavičajem. Slavi se na svim meridijanima ali Srbi u gradu Džeksonu u Kaliforniji imaju svoj poseban običaj koji praznuju već čitav jedan vek.

HUMANOST BEZ GRANICA! DA NIKO NE BUDE GLADAN: Pekara u Čačku deli besplatne obroke ugroženom stanovništvu

HUMANOST BEZ GRANICA! DA NIKO NE BUDE GLADAN: Pekara u Čačku deli besplatne obroke ugroženom stanovništvu

DA LI ĆEMO OVE GODINE REĆI "ZBOGOM, KORONO": Građani Srbije žele normalan život, nadležni dali dobre prognoze

DA LI ĆEMO OVE GODINE REĆI "ZBOGOM, KORONO": Građani Srbije žele normalan život, nadležni dali dobre prognoze

"SRBIJA JE RAJ NA ZEMLJI, KAO U FILMU AVATAR" Korejac raskrinkao Britance koji su vređali našu zemlju (VIDEO)

"SRBIJA JE RAJ NA ZEMLJI, KAO U FILMU AVATAR" Korejac raskrinkao Britance koji su vređali našu zemlju (VIDEO)

Džekson je osnovan za vreme "zlatne groznice" u Kaliforniji sredinom 19. veka, a prvi Srbi su tamo stigli još pre 120 godina. U mestu se nalazi i crkva Svetog Save, sagrađena 1894. godine koja je ujedno i najstariji pravoslavni hram u Americi. Crkvu je osnovao i sagradio prvi srpski monah koji je rođen na ovom kontinentu, Sveti Sevastijan Džeksonski, koji je kanonizovan pre četiri godine.

Kako kažu lokalni stanovnici, prvi Srbin koji je ovde došao još 1892. godine zvao se Toma Skalica i bio je lovac na zlato. U Džeksonu se svake godine organizuje i pravoslavni hram koji tokom tri nedelje okuplja srpsku decu.

Za tradiciju "božićne pucnjave" Srbi imaju dozvolu lokalnih vlasti. Grad slavi prvo katolički Božić, kao i većina američkih gradova, ali ostaje okićen sve do srpskog Božića čija je proslava često u fokusu stranih medija. Puca se "ćorcima" na dve lokacije u gradu na koje lokalni Srbi izađu u okićenim terencima i sa teškim sačmarama. 

Lokalno stanovništvo ovaj običaj smatra delom svoje tradicije i svi uživaju u "jugoslovenskom Božiću", kako ga ovde zovu. Svečano obučeni potomci Srba koji su ovde stigli pre više od 100 godina u centralnoj gradskoj ulici na dan Božića vade sačmare iz svojih kola i pucaju u vazduh, a taj događaj uvek prate stanovnici Džeksona, radujući se zajedno sa njima.

U Džeksonu se pravi najbolji hleb u Americi, naravno u srpskoj pekari. Tu je i hotel Nacional koji drže Srbi i u kom je često odsedao Džon Vejn. Crkva Svetog Save čuva podatke koliko je Srba od tamo otišlo na Solunski front kako bi pomoglo svoje sunarodnike u krvavim bitkama za slobodu.

Zahvaljujući uticaju srpske zajednice, mnogi lokalni Irci, Nemci i pripadnici drugih naroda prešli su u pravoslavlje, iz poštovanja prema Srbima i njihovim običajima.

 

Na jednom od obeležavanja Božića u Džeksonu, pre dve godine, kao počasni gost bio je i Vlade Divac, naš proslavljeni košarkaš, koji je i sam zapucao u vazduh.

- Pre nego što su Srbi emigrirali ovde, pucali su iz svojih pušaka da bi obavestili komšije da dolaze na piće i zakusku - objašnjava Bo Gilman, meštanin Džeksona koji danas vodi firmu za osiguranje koju je njegov deda, Srbin Neđo Vuković, osnovao 1951. godine.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd