fbpx
Skip to main content
Hirurzi, bolnica, operacija

SRPSKI HIRURZI OPERISALI KORISTEĆI REVOLUCIONARNU TEHNOLOGIJU: Prvi put upotrebljena u Beogradu, a pomaže i protiv KORONE!

Foto: Profimedia/ilustracija
U Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" nemački i srpski lekari izveli su jedinstvenu intervenciju uklanjanja bola u kičmi

Bez reza - pacijenti su odmah posle procedure otišli kući. Prvi put je korišćena i virtuelna hologramska tehnologija.

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

RUSKI FOND POTVRDIO: Srbija je prva država u Evropi koja proizvodi "Sputnjik V"

RUSKI FOND POTVRDIO: Srbija je prva država u Evropi koja proizvodi "Sputnjik V"

KORONA UPALILA CRVENI ALARM U HRVATSKOJ: Preminula 41 osoba, u Rijeci zaraženo 65 odsto radnog stanovništva

KORONA UPALILA CRVENI ALARM U HRVATSKOJ: Preminula 41 osoba, u Rijeci zaraženo 65 odsto radnog stanovništva

Gotovo da nema osobe koja u nekom trenutku nije osetila bol u leđima. Mnogi su zbog te dijagnoze često na bolovanju, a mnogo je i onih koji moraju na operacioni sto kako bi rešili taj problem. Na stolu su bili i trojica pacijenata Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović".

Ali, na operaciji bez reza. Novom metodom, prvi put u Srbiji, tim naših lekara i jedan Nemac, izveli su proceduru posle koje su pacijenti otišli kući, a ono najvažnije jeste da ih leđa više ne bole.

lekar
Foto: Profimedia/ilustracija

- Procedura nosi naziv perkutana epiduroliza. Bol u kičmi uklanjamo specijalnim kateterom, a po principu epidurala. To je minimalno invazivni hirurški zahvat. Izvodi se pod lokalnom anestezijom, pacijent istog dana ide kući. Posle mu ne treba ni fizikalna terapija. Jedno nedelju dana ne bi trebalo da ide na sport, ali ne mora da ostaje u bolnici. Ovo se može raditi na bilo kom delu kičme, lumbalnom, vratnom... Procedura traje oko pola sata - kaže prof. dr Andreas Vajlman, specijalista za hirurgiju kičme iz Štutgarta.

Rukovodilac Klinike za anesteziologiju KBC "Dr Dragiša Mišović" prof. dr Predrag Stevanović kaže da je oko 10 odsto takvih pacijenata koji imaju hronični bol i kojima taj bol upropasti život.

- Danas je operacija poslednja opcija, ali ovo je jedna nova inovativna procedura sa fora b kateterom. Sa ovim kateteorom je sve preciznije, ulazi se kroz kanal, ulazi se kroz trtičnu kost, na rendgenu se vidi položaj katetera, mi ga dovedemo do izlaska nerva iz kičmenog stuba, naduvamo balon, ožiljak rastvori, ubacimo lek. I sve je rešeno - ističe Stevanović.

Tokom intervencije prvi put u našoj zemlji i u našoj medicini korišćene su i naočare za virtuelnu realnost "Hololens".

Bolnica
Foto: Profimedia

- Ideja "Hololensa" je da nam omogući da dok radimo budemo u direktnom kontaktu sa kolegama u nekoj drugoj zemlji, postavljamo ih u okruženje oko nas, gledamo slike i sve što rade odmah, možemo da unesemo nalaze pacijenta u uređaj, projektujemo na leđa pacijenta i dobijamo trodimenzionalni snimak kičme, uz inovativni kateter je lakše i preciznije - objašnjava Stevanović.

Uređaj može da se koristi u hirurgiji, simulacionoj medicini, ali verovali ili ne i u borbi protiv korone.

- Kad uđemo u smenu tri lekara su u intenzivnoj po sedam-osam sati. Sa "Hololens" tehnologijom, umesto tri kolege, jedan ulazi i pravi vizitu, a ostali su u zelenoj zoni. Time smanjujemo boravak u crvenoj zoni. Iskustva Kraljevskog koledža pokazuju da se izloženost lekara virusu može smanjiti za 83 odsto. Mi smo srećni ako uspemo i 50 odsto - navodi doktor Stevanović.

Naočare se stavljaju na glavu, konekcija se pravi i mobilnim telefonom, druga strana može da bude bilo gde, a praktična primena je nemerljiva. Jer, iako negde niste fizički prisutni, imate uvid u sve.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd