fbpx
Skip to main content
Nikola Smatlik

SRPSKI IMUNOLOG ODGOVORIO NA GORUĆE PITANJE: Razjasnio da li deca treba da se vakcinišu i kojim cepivom

Foto: PRVA/Printscreen
Imunolog i molekularni biolog Nikola Smatlik pojasnio sve u vezi sa imunizacijom dece protiv korona virusa.

Vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji je počela krajem decembra, a za sada su u našoj zemlji dostupne tri vakcine – ruska Sputnjik V, Fajzerovo cepivo i kineski Sinofarm, a najavljeno je da bi uskoro mogla da stigne i Astra Zeneka.

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

DOKTORKA GRUJIČIĆ O MIKI ALEKSIĆU: Ovaj slučaj nije usamljen, ima još mnogo manipulanata!

DOKTORKA GRUJIČIĆ O MIKI ALEKSIĆU: Ovaj slučaj nije usamljen, ima još mnogo manipulanata!

OGLASIO SE DOKTOR ŠEKLER O VAKCINACIJI U SRBIJI: Otkrio koje cepivo je najbezbednije, a koje najefikasnije

OGLASIO SE DOKTOR ŠEKLER O VAKCINACIJI U SRBIJI: Otkrio koje cepivo je najbezbednije, a koje najefikasnije

Za sve ove vakcine za sada je zajedničko da se ne preporučuju za imunizaciju mlađih od 16 godina, a naš naučnik koji živi i radi u Nemačkoj, imunolog i molekularni biolog Nikola Smatlik, razjasnio je sve u vezi sa vakcinacijom dece.

- Vakcinacija dece je jedno bolećivo pitanje i nije još u potpunosti dokazano u nauci kada su u pitanju ove nove vakcine. Fajzer i Biontek su radili neka istraživanja na oko 5.000-6.000 ispitanika mlađih od 16 godina i poslednji podaci pokazuju da će oni završiti istraživanja da li je vakcina bezbedna kod dece tek u avgustu - rekao je Smatlik.

- Slična situacija je i sa Astra Zenekinom vakcinom, moje neko generalno mišljenje kao imunologa, pokazalo se da deca nisu toliko ugrožena ovim virusom, tako da mislim da bi trebalo sačekati sa vakcinacijom dece dok svi testovi ne budu gotovi i zvanično objavljeni. Do tada, deca nisu ugrožena i samim tim ako se imunizuju svi njihovi stariji ukućani sa kojima dete živi, nema nikakve opasnosti da dete onda može da bude prenosilac - objasnio je on. 

Svi se pitaju koja vakcina je najbolja i koju izabrati, a Smatlik kaže da ne treba ni razmišljati o tome. 

Vakcina
Vakcina
Foto: Profimedia/ilustracija

- Sve vakcine koje su prošle sve faze testiranja kao i odobrenja, prosto su dobre za korišćenje, jednostavno je stvar pristupa u pravljenju tih vakcina i afiniteta, ko šta želi. Generalno, sve vakcine koje su sada prošle su OK za primenu, sve su prošle testove - naveo je Smatlik. 

Imunolog i molekularni biolog odgovorio je i na pitanje kada ćemo moći da skinemo maske.

- Ono što je poznato u imunologiji već dugo, neophodno je 70-80 odsto stanovništva jedne zemlje ili regije da bude vakcinisano, da bi došlo do toga da ne moramo da nosimo maske, da ograničavamo kontakte i onda onih drugih 20 odsto nije više ugroženo jer virus više ne može da cirkuliše u populaciji. Ukoliko imamo oko 80 odsto imunizovanih, to je otprilike dovoljno da ne moramo više da nosimo maske - rekao je on, dodajući da smatra da ćemo, ako imunizacija bude tekla po planu, maske moći da skinemo na proleće - "april, maj, možda jun".

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd