fbpx
Skip to main content
Arap džamija

Srušena jedna od NAJSTARIJIH DŽAMIJA u SRBIJI, izgrađena još davne 1528. godine! (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/EM - FILMS
Prkosila vekovima, nedaćama i osvajačima, a danas više ne postoji.

Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara optužila je juče Islamsku zajednicu u Srbiji (IZuS) da je rušenjem Hasan Čelebijine, jedne od najstarijih džamija u gradu, uništila autentični objekat od neprocenjive vrednosti i simbol identiteta njegovih građana.

IZuS je u aprilu uklonila krov sa namerom da rekonstruiše džamiju u centru grada, na samom ulazu u Staru čaršiju i u narodu poznatu kao Arab džamija, za šta kako u lokalnoj samoupravi tvrde nije ni tražila dozvolu Zavoda za zaštitu sponenika.

Objekat koji se u prvi put dokumentima pominje 1528. godine, bio je bez krova nekoliko meseci, zbog čega su zidovi dvospratne bogomolje počeli da se urušavaju.

Danas su radnici pod nadzorom IZ uklonili ceo objekat, osim minareta, koje je tokom proleća takođe znatno oštećeno udarom goroma.

- Potpuno je neprihvatljivo da se radovi na ovako vrednom objektu obavljaju neadekvatno i rušilački. Umesto da se postupak obnove uradi na stručan način, uzimajući u obzir autentičnost iz arhivske građe i sprovodeći adekvatne mere restauratorskih zahvata, džamija je bahato, uz pomoć teške mehanizacije srušena - bez ikakvog osećaja za tradiciju i njenu simboliku - navodi se u saopštenju gradske Komisije.

Lokalna samouprava tvrdi da je odmah po otpočinjanju radova na džamiji od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uslove o merama tehničke zaštite, koji je 31. maja 2018. godine doneo Rešenje kojim se zabranjuje radova na krovnoj konstrukciji.

- Arap džamija, koja je opstajala vekovima, prkoseći svim nedaćama i osvajačima, nažalost više ne postoji. Srušili su je oni koji misle da istorija ovog grada počinje i završava se sa njima - saopštila je Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara.

Hasan Čelebijina džamija u narodu je poznata kao Arap džamija i vezuje za nacionalnost graditelja. Izvorni narodni naziv zapravo je Harab ("porušena", na turskom jeziku) džamija, kako su je Pazarci nazvali posle njenog spaljivanja 1689. godine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Bojan's picture

Bojan

Obavezno obnoviti od državnih para i platiti stručna lica da se obnovi . Prelep grad divni ljudi...

0 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
-5 Beograd