fbpx
Skip to main content
korona virus

ŠTA ČEKA SRBIJU AKO SE NASTAVI RAST BROJA OBOLELIH: Postoje tri moguća scenarija kako bi se sprečilo širenje virusa

Foto: SD/Ilustracija
Ukoliko se ovakav rast broja obolelih nastavi, a sudeći po upozorenjima epidemiologa hoće, postoje tri scenarija koja očekuju građane Srbije. 

Epidemiološka situacija u Srbiji se svakim danom pogoršava. Članovi Kriznog štaba neumorno upozoravaju na eksponencijalni rast broja obolelih na dnevnom nivou i insistiraju da se mere, koje su na snazi, poštuju.

CRNI DAN PRED NAMA? Prema najnovijim informacijama čeka nas brojka od 1.000 zaraženih, pet osoba preminulo?

CRNI DAN PRED NAMA? Prema najnovijim informacijama čeka nas brojka od 1.000 zaraženih, pet osoba preminulo?

U VOJVODINI DRASTIČNO POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH: Novi Sad prvi na udaru, raste hospitalizacija pacijenata

U VOJVODINI DRASTIČNO POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH: Novi Sad prvi na udaru, raste hospitalizacija pacijenata

Ne možemo sedeti "skrštenih ruku": Dr Kon objasnio kada stižu nove stroge mere!

Ne možemo sedeti "skrštenih ruku": Dr Kon objasnio kada stižu nove stroge mere!

Jasno je da širenje korona virusa pod hitno mora da se obuzda, s obzirom na to da smo samo pre 3 dana imali najviše obolelih za 24 sata od početka epidemije u Srbiji - čak 757.

Ukoliko se ovakav rast broja obolelih nastavi, a sudeći po upozorenjima epidemiologa hoće, postoje tri scenarija koja očekuju građane Srbije. 

Scenario 1 - Pooštravanje dosadašnjih mera

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da su na snazi mnoge mere, ali da se one ne izvode na najoptimalniji način i da ima mesta za poboljšanje.

- Treba razmišljati o novim merama, treba ograničiti okupljanje ljudi, omogućiti ljudima da koji idu na posao da su bezbedni, svuda održavati fizičku distancu, maske, higijenu ruku, testiranje onih koji imaju simptome, karantin za obolele, kao i pravovremeno lečenje - rekao je Ivanuša.

Imunolog dr Srđa Janković kaže da je odluka Kriznog štaba da trenutno nema potrebe za uvođenjem novih mera, već samo za oštrijom kontrolom svih postojećih.

Srđa Janković
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Dosadašnje mere delimično imaju pravni okvir, ali radimo na tome da se kažnjavanje poboljša. Zabrinuti smo jer se situacija pogoršava, ali još uvek mnogo toga zavisi od nas i našeg ponašanja - rekao je dr Srđa Janković.

5.000 dinara je kazna za nenošenje maske

- Mandatne kazne za nenošenje maske smo već uveli. Ukoliko vas inspektor zatekne u zatvorenom prostoru bez zaštitne maske, na licu mesta može da vam napiše prekršajni nalog. Kazna je 5.000 dinara, ali ako se plati u roku od osam dana, iznos će biti upola manji. Dakle, građani će kaznu platiti 2.500 dinara. Međutim, trenutno mandatne kazne mogu da izdaju samo komunalni i sanitarni inspektori, kojih ima malo i ne mogu sve da postignu. Zato bi mogla da se donese uredba kojom bi se zakon dopunio tako da ovaj posao mogu da rade i policajci MUP-a i komunalna policija. Na taj način bi na terenu bilo mnogo više ljudi, a samim tim bi i sankcionisanje onih koji ne poštuju mere bilo drastično poboljšano - rekla je predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović.

- Trenutno za sva pravna lica koja se ne pridržavaju propisanih mera Kriznog štaba kazna je od 150.000 do 500.000 dinara. Međutim, te kazne se ne izriču odmah već mora prvo da se pokrene postupak, a zatim se određuje i tačna visina kazne. Ono što možemo da uradimo da ceo proces ubrzamo jeste da se donese odredba koja bi propisala fiksni iznos kazne za sva pravna lica. U tom slučaju bi, baš kao kod kazni za maske, inspektori mogli na licu mesta da napišu prekršajni nalog i kazne odgovorno lice za kršenje mera - dodala je ona.

Scenario 2 - Rad kafića, ugostiteljskih objekata do 20 sati, zatvaranja škola i vrtića

Komentarišući epidemiološku situaciju u pojedinim opštinama, poput Aleksinca, gde je jedan vrtić zatvoren, dr Srđa Janković kaže će razmatranje mere zatvaranja škola i vrtića zavisiti od rizika prenošenja virusa.

- Mi već imamo fleksibilnu meru da kada se pojavi virus, može da dođe do zatvaranja vrtića i škola, a da li treba ići na opštu meru zavisi od rizika prenošenja virusa. Kontrolisanje okupljanja, nošenje maske, bilo na zatvorenom bilo na otvorenom prostoru su osnovne stvari - ističe Janković.

Članovi Kriznog štaba razmatraju i treba li ograničiti vreme rada ugostiteljskih objekata do 20 sati.

Scenario 3 - Totalni lokdaun

Po rečima epidemiologa prof. dr Branislava Tiodorovića ukoliko se broj zaraženih poveća na 100 osoba na 1000.000 stanovnika može se očekivati uvođenje strožih mera.

branislav-tiodorović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Srbija u ovom trenutku ima oko 60 novozaraženih na 100.000 stanovnika i uprkos povećanju, nalazi se među tri zemlje koje imaju najbolju statistiku i to je jedan od razloga što još nismo uveli policijski čas. Međutim, ukoliko se broj poveća - 100 na 100.000 stanovnika, onda bi to možda bio trenutak kada bi se i u našoj zemlji moglo očekivati uvođenje strožih mera. U tom slučaju bismo imali do 1.500 pozitivnih - rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba.

Podsetimo, u Republici Srbiji do 15 časova 26. oktobra 2020. godine registrovano je ukupno 39.827 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 6.503 osobe od kojih je 341 pozitivna. U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd