fbpx
Skip to main content
Devojčica

ŠTA JE OPASNI SINDROM OD ČIJIH POSLEDICA SE LEČI DEVOJČICA (9) U BEOGRADU? Odgovor se nalazi na Institutu za majku i dete

Foto: Profimedia/ilustracija
Zdravstveno stanje devojčice (9), koja ima hemiparezu ili šlog kao posledicu infekcije korona virusom je stabilno i nepromenjeno

Zašto je potrebna vakcinacija dece mlađe od 16 godina protiv kovida-19? Odgovor na ovo pitanje nalazi se, nažalost, na Institutu za majku i dete gde je u poslednje vreme bilo sve više dece sa najtežim posledicama korone, odnosno takozvanim multisistemskim inflamatornim sindromom. Tako je devetogodišnja devojčica dobila hemoparezu ili šlog i oduzetost leve strane tela.

TOP hoteli u Turskoj po najboljim cenama za odmor u Junu - Samo 99€ za rani buking!

TOP hoteli u Turskoj po najboljim cenama za odmor u Junu - Samo 99€ za rani buking!

PRESEK KORONE PO GRADOVIMA: Najviše novozaraženih i dalje u Beogradu, šta je sa ostatkom Srbije?

PRESEK KORONE PO GRADOVIMA: Najviše novozaraženih i dalje u Beogradu, šta je sa ostatkom Srbije?

NAJNOVIJI PODACI! Još 1.046 pozitivnih, preminulo 17 lica: Od danas možete preuzeti svoj digitalni zeleni sertifikat!

NAJNOVIJI PODACI! Još 1.046 pozitivnih, preminulo 17 lica: Od danas možete preuzeti svoj digitalni zeleni sertifikat!

Na sreću, devojčica je stabilno iako se pojavilo još komplikacija sa njenim zdravljem.

- Zdravstveno stanje devojčice (9), koja ima hemiparezu ili šlog kao posledicu infekcije korona virusom je stabilno i nepromenjeno, ali postoje još neki pridodati problemi koji se sada tretiraju i nadam se da će doći do poboljšanja njenog opšteg stanja - izjavio Vladislav Vukomanović, doktor sa Instituta za majku i dete.

Povećao se broj kovid pacijenata na Institutu za majku i dete

Kako kaže, situacija sa kovid pacijentima na Institutu za majku i dete je zabrinjavajuća u poslednje vreme.

- U institutu se u poslednje dve do tri nedelje povećao broj bolesnika koji imaju jednu od najtežih formi bolesti koju izaziva ovaj virus, a zove se multisistemski inflamatorni sindrom. To može da ukaže na dve stvari: da je jedan od pikova zaražavanja dece bio negde pre šest do osam nedelja i druga da je ipak manji broj dece sa teškom kliničkom slikom koja zahtevaju bolničko lečenje - upozorio je Vukomanović.

U 50 odsto slučajeva multisistemski inflamatorni sindrom napada srce

Doktor je upozorio da multisistemski inflamatorni sindrom podrazumeva zahvaćenost svih organa i dodao da je kod devetogodišnje devojčiće zahvaćen mozak, a bilo je i slučajeva da su zahvaćeni koža ili konjuktivi.

Vakcinacija
Vakcinacija
Foto: Tanjug/Tara Radovanovic

- U 50 odsto slučajeva zahvaćeno je srce, na sreću bez nekih bitnih promena, izlečenje je bilo kompletno. Oštećenje jetre, bubrega je veoma važno. Nadam se da su ove posledice prolazne, a prema kratkoročnom i srednjeročnom praćenju, ova deca uglavnom potpuno ozdrave na kraju - rekao je Vukomanović.

Koliko opasan može da bude virus korone kod dece videli smo početkom godine, kada je u januaru u Zagrebu preminuo jedanaestogodišnji dečak. Kako su tada preneli mediji, dečak je umro najverovatnije upravo od multiinflamatornog post-kovid sindroma.

U SAD-u umrlo 26 dece od tog sindroma prošle godine

Poređenja radi, u SAD su početkom godine zabeležili da je u ovoj državi tokom 2020. godine zabeleženo ukupno 1.659 slučajeva multiinflamatornog sindroma, a čak 26 dece je od toga preminulo.

To je ozbiljno stanje kod koga neki organi - kao što su srce, krvni sudovi, bubrezi, sistem za varenje, mozak, koža ili oči - postanu upaljeni.

U Bostonskoj dečjoj bolnici 80 odsto dece sa ovim sindromom je zahtevalo intenzivnu negu, 20 procenata respirator, a četvoro dece (dva procenata) je umrlo. Kod većine su se pojavili kardiovaskularni, gastrointestnalni problemi i tromboza - objašnjavaju u ovoj ustanovi.

Koji su simptomi multiflamatornog sindroma?

Kako kažu stručnjaci, deca bi trebalo da dobiju medicinsku pomoć čim dobiju neki od simptoma.

Simptomi ovog sindroma su otežano disanje, visoka temperatura duže od 24 časa, konstantan bol u grudima, novonastalo stanje konfuzije, jak bol u stomaku, povraćanje i dijareja, osip na koži, crvenilo očiju, crvenilo i otok šaka i stopala, plavičaste usne ili lice i otečenost usana i jezika, podvlače lekari.

Sve ovo može ide u prilog tezi da i deca treba da se vakcinišu. Kao što je poznato, Sjedinjene Države su odobrile imunitaciju Fajzerovom vakcinom i dece od 12 godina. Pre nekoliko dana je to učinila i Kanada. Takođe, i Evropska asocijacija za lekove (EMA) najavila je da bi vakcina protiv kovida-19 za decu mogla da bude odobrena tokom maja.

U Srbiji je za sada odobrena vakcinacija dece starije od 16 godina, a kako bi se izbegli svi nesporazumi na vakcinalnim punktovima u vezi s imunizacijom tinejdžera, nadležni su izneli preporuke za roditelju i decu.

Mirsad Đerlek
Mirsad Đerlek
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Bilo bi poželjno da se ima neki nalaz pedijatra, posebno zbog naših lekara koji rade na vakcinalnim punktovima. To su uglavnom mlađi lekari i pedijatar bi mogao da da nalaz da je tinejdžer ne boluje od nekih urođenih bolesti koje bi mogle da budu opasnost za vakcinaciju, odnosno da se može izvršiti vakcinacija. Tako da bi to bilo svrsishodnije i ozbiljnije - objašnjava dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd