scattered clouds
15°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ŠTA SE KRIJE U NAŠIM REKAMA? Drevni gradovi, ljudski ostaci, opasne naprave iz rata - niski vodostaji otkrili MISTERIJE (VIDEO)

12.08.2022. 18:14
Piše:
Srbija Danas/Jutarnji.hr
Italija
Italija / Izvor: Profimedia
Posebnu pažnju javnosti privuklo je američko jezero Mead, u kojem je pad vodostaja razotkrio najmanje tri skupine ljudskih ostataka.

Ribari su pronašli neaktiviranu bombu iz Drugog svetskog rata na obalama italijanske reke Po nakon što je reka presušila usled ekstremne suše, javio je BiBiSi. Bomba je teška 450 kilograma, a italijanski vojni zvaničnici rekli su da je sadržavala 240 kilograma eksploziva. Bomba je pronađena u julu, a stručnjaci su u nedelju izveli kontrolisanu eksploziju. Zbog toga je oko 3.000 stanovnika obližnjeg lombardijskog sela Borgo Virgilio moralo da bude evakuisano.

- U početku su neki od stanovnika rekli da neće da se sele, ali u poslednjih nekoliko dana mislimo da smo sve ubedili - rekao je lokalni gradonačelnik Frančesko Apori. Vazdušni prostor područja je nakratko bio zatvoren, kao i rečni saobraćaj na samom plovnom putu.

"DAO SAM NALOG ZA SMENU BOJOVIĆA" Ministar Udović reagovao na nasilje direktora Zavoda za sport

"DAO SAM NALOG ZA SMENU BOJOVIĆA" Ministar Udović reagovao na nasilje direktora Zavoda za sport

Srpska vina visoko ocenjena od strane cuvennog vinskog kriticara Dzejmsa Saklinga

Srpska vina visoko ocenjena od strane cuvennog vinskog kriticara Dzejmsa Saklinga

SPREMITE SE, STIŽE NAM PROVALA OBLAKA: Na ovaj dan pašće kiše koliko za 15 dana, ALI TO NIJE SVE!

SPREMITE SE, STIŽE NAM PROVALA OBLAKA: Na ovaj dan pašće kiše koliko za 15 dana, ALI TO NIJE SVE!

Ovog leta su reke i jezera od Srbije do SAD presušile i otkrile drevne gradove skrivene vekovima, opasne naprave iz Drugog svetskog rata, pa čak i beživotna ljudska tela. Nedostatak dragocene vode naneo je štetu ljudima i njihovim usevima, kao i čitavim ekosistemima u obližnjim oblastima. Istovremeno, omogućio je otkrivanje objekata koji bi inače mogli biti zauvek skriveni. Bomba u reci Po je samo jedna od njih.

reka Po
reka Po / Izvor: Foto: Shutterstock

Suša koja je isušila 650 kilometara reke najgora je u Italiji u poslednjih 70 godina. Neuobičajeno toplo vreme i mali nivoi padavina pogoršali su nestašicu vode u severnoj Italiji i pojačali strah od posledica klimatskih promena.

Po je najduža reka u Italiji, koja teče od jugozapadnih Alpa do Jadranskog mora. Ovogodišnji satelitski snimci pokazali su delove isušenog korita reke koji se sve više šire, kao posledica ekstremne suše. Italijanski zvaničnici prošlog meseca proglasili su vanredno stanje za područja oko reke Po, koja navodnjava oko jedne trećine poljoprivredne proizvodnje u zemlji. Njen protok je toliko oslabio zbog vrućine i nedostatka padavina poslednjih meseci da farmeri u dolini reke kažu da slana morska voda sada prodire u reku, uništavajući useve.

Takođe u Italiji, most je otkriven zbog pada vodostaja reke Tibar u Rimu, prenosi Live Science. Kako prenosi Rojters, ova reka je već nekoliko godina na najnižem nivou. To je Neronov most, ali istoričari veruju da je izgrađen još pre vladavine cara Nerona, piše Live Science.

- Ostaci ovog mosta su vidljivi kad god vodostaj Tibra padne, odnosno kad god su dugi periodi veoma niskih padavina, kao što je sada - rekao je arheolog Robert Kouts-Stivens.

Naučnici smatraju da je most izgrađen na lošem mestu.

- Sagrađena je na uskoj krivini u poplavnoj ravnici, što je strašna ideja. Rečni meandri koji presecaju čist sediment imaju tendenciju da se pomeraju i menjaju oblik, tako da njihove obale gube kontakt sa upornicama koje povezuju most sa zemljom - kaže Rabun Tejlor sa Univerziteta Teksas.

Neronov most je povezivao Rim sa manje razvijenim područjem na drugoj strani Tibra. Profesor arhitekture Nikolas Templ smatra da je most imao veliki verski i vojni značaj za Rim. U zavisnosti od toga kako klimatske promene utiču na vodostaj Tibra, ostaci mosta bi mogli češće da budu vidljiviji.

- Lično bih volela da bude potopljen i da Italiji ne preti suša - rekla je Meri Boutrajt sa Univerziteta Djuk.

Još jedan most, ovoga puta u Velikoj Britaniji, pojavio se zbog toplotnog udara u julu u Zapadnom Jorkširu, pošto je nivo vode pao izuzetno nisko. Most kod rezervoara Baitings potonuo je 1956. godine, pa je napravljena moderna zamena, piše Telegraf. Zbog presušivanja rezervoara, sada se vidi i novi most i stariji, niži i povijeni. Ovaj jul je bio najsušniji u Engleskoj od 1935. godine.

Baitings
Baitings / Izvor: Foto: Shutterstock

Istovremeno, u Severnom Jorkširu su postale vidljive ruševine celog jednog sela iz 17. veka, piše Dejli star. 1966. godine, mala zajednica ljudi iz sela Vest End je evakuisana i lokacija je poplavljena da bi se stvorio Thruscros rezervoar koji je zauzvrat hranio okolne rezervoare. Vest End je izgrađen oko fabrike lana, jedne od tamošnjih primarnih industrija, koja je u to vreme još uvek bila u opadanju.

Sada se, zahvaljujući povećanom korišćenju vode i padu njenog nivoa, vidi nekadašnja fabrika lana, magistralni put i trošni kameni most, koji su stari oko četiri veka. Ostaci mlina se mogu videti tokom cele godine na ivici vode, ali druge ruševine se otkrivaju samo u sušnim periodima kada nivo vode opadne.

Vodovodne kompanije širom Velike Britanije kažu da su nivoi rezervoara znatno ispod proseka za ovo doba godine zahvaljujući povećanim potrebama za vodom zbog porasta temperatura. Ovo dolazi usred crvenog upozorenja u Velikoj Britaniji, jer se temperature penju na rekordnih 40 stepeni Celzijusa.

U Srbiji, zbog niskog vodostaja na površini Dunava, pojavili su se brodovi nemačke ratne flote, koja je tokom Drugog svetskog rata potopljena kod sela Prahova. Portal B92 je ovom prilikom pisao o misteriji staroj 80 godina. Nacistička flota je 1944. plovila Dunavom prema Nemačkoj.

- Usput su sreli prvu mornaricu koja je pokušavala da se povuče ka Crnom moru. Ne znajući da su blokirani, broj brodova se popeo na 174, rekao je za TV Prva hroničar Prahova Velimir Miki Trailović.

Dunav
Dunav / Izvor: Foto: Printscreen/TV Prva

Rumuni su otežali Nemcima povlačenje, a Crvena armija do kraja onemogućila. Istoričari se ne slažu oko okolnosti u kojima je flota potopljena. Počelo je u noći sa 6. na 7. septembar, nakon što je general flote poleteo sa vojnog aerodroma Prahov. Poslednji je potonuo bolnički brod, na kome je bilo oko 1.600 ranjenih, čija evakuacija i posle 78 godina ostaje misterija.

Još u junu, grad star skoro 3.400 godina izronio je iz rezervoara Mosul duž reke Tigar u Iraku, prenosi CNN. Kurdski i nemački arheolozi su tamo kopali još u januaru i februaru u svrhu projekta zaštite kulturnog nasleđa tog područja. Nekadašnji grad Zahiku potiče iz bronzanog doba i bio je centar Mitanijevog carstva koje je vladalo od 1550. do 1350. godine pre nove ere. Teritorija se protezala od Sredozemnog mora do severnog Iraka, rekla je Ivana Puljiz, jedan od rukovodilaca projekta.

Zahiku je potopljen nakon što je iračka vlada izgradila branu u Mosulu 1980-ih i od tada je retko video svetlost dana. Nakon što je Puljiz čula da je grad ponovo izronio, njena ekipa je požurila da kopa na lokalitetu jer se nije znalo kada će vodostaj ponovo porasti.

- Zbog ogromnog vremenskog pritiska, kopali smo po niskim temperaturama, snegu, gradu, kiši, čak i olujnom vremenu, kao i povremenom sunčanom danu, ne znajući kada će voda ponovo porasti i koliko ćemo imati vremena, rekla je ona. 

Drevni grad je sada ponovo potopljen, ali istraživači su uspeli da katalogizuju veći deo lokacije. Do sada su dokumentovali palatu, utvrđenje sa kulama i zidinama i višespratnu zgradu magacina. Arheolozi su pronašli pet keramičkih posuda sa više od stotinu glinenih pločica sa klinastim natpisima na njima. Oni su ti koji bi mogli da svedoče o propasti grada i usponu asirske vlasti u tom području.

- Gotovo je čudo da su klinaste pločice od nepečene gline preživele toliko decenija pod vodom - rekao je Peter Pfelcner, drugi vođa. Svi artefakti koje su iskopali, uključujući i ploče, nalaze se u Narodnom muzeju Duhok.

Pre nego što je grad ponovo nestao pod vodom, istraživači su ruševine prekrili čvrstim plastičnim pločama i osigurali ih kamenjem i šljunkom. Puljiz se nada da će ove mere zaštititi antičko nalazište od vodene erozije i sprečiti njegovo potpuno nestajanje.

Posebnu pažnju javnosti privukao je najveći američki rezervoar, jezero Mid, koje je, zbog pada nivoa vode, otkrilo najmanje tri seta ljudskih ostataka, uključujući telo u buretu povezano sa ubistvom mafije i potopljeni čamac iz Drugog svetskog rata, izveštava Komtriokini.

Teška suša na američkom zapadu iscrpila je jezero, važan izvor vode za 25 miliona ljudi. To je isušilo pritoke jezera, ugrožavajući proizvodnju hidroelektrana i zatvarajući rampe za čamce na popularnom mestu za rekreaciju. Veštačko jezero je na najnižem nivou od kada je napunjeno 1937. godine. Nedavni niz otkrića počeo je u maju kada su nautičari uočili bure. Unutra su bili ostaci čoveka za koga zvaničnici kažu da je upucan između sredine 1970-ih i ranih 1980-ih.

– Ovo se poklapa sa najnasilnijim periodom u istoriji Las Vegasa, erom uličnog kriminala bez presedana i tajnih ubistava - komentariše Muzej mafije.

Drugom prilikom, dve sestre su veslale na jezeru i naišle su na ono što su mislile da su kosti velike ovce. Ponovo se pokazalo da su to ljudske kosti.

- Rekao bih da postoje veoma dobre šanse da, s obzirom na niži vodostaj, pronađemo još ljudskih ostataka, rekao je Rej Spenser, policijski poručnik u Las Vegasu. Moguće je da su tela došla iz reke Kolorado.

Osim tela, letos je iz vode počeo da izlazi i potopljeni čamac iz Drugog svetskog rata. Desantna letelica Higins korišćena je za istraživanje reke Kolorado, a pre nego što je potonula prodata je na sidrište.

Majkl Grin sa Univerziteta u Nevadi, koji proučava istoriju Nevade i Las Vegasa, rekao je da je jezero pokrivalo arheološka iskopavanja, što znači da bi u vodi moglo biti istorijskih artefakata.

Nivo vode u ogromnom rezervoaru opao je za više od 52 metra od 1983. godine, kada je reka Kolorado poplavila izlive brane. Prekomerno vađenje vode, intenzivna toplota i smanjeno topljenje snega preopterećuju sliv reke Kolorado i posle skoro 40 godina, jezero Mid je palo na oko 27% svog kapaciteta.

Piše:
Srbija Danas/Jutarnji.hr
12.08.2022. 18:14