Utorak 19. mar 2024.
Vreme

STIGLA KOŠAVA U SRBIJU, MOGUĆI OLUJNI UDARI! Duva i ne nazire se kada će prestati: Kakvi nas problemi očekuju?

Foto: SD/ilustracija
Inače, RHMZ je izdao upozorenje da se narednih dana u košavskom području očekuju udari vetra i preko 17 metara u sekundi

Sudeći prema najavama meteorologa, od danas ćemo biti u vrtlogu košave, dok snega neće biti ni na vidiku. Ipak, da vreme zna da iznenadi i u decembru, govori činjenica da će se za vikend temperature iz minusa popeti na čak 16. podeok žive u termometru!

Sve više hospitalizovanih kovid pacijenata u Užicu: Deset osoba u teškom stanju

Sve više hospitalizovanih kovid pacijenata u Užicu: Deset osoba u teškom stanju

NAZIRE LI SE KRAJ POŠASTI? U Gerontološkom centru Beograd zaražen 31 korisnik, 41 zaposleni

NAZIRE LI SE KRAJ POŠASTI? U Gerontološkom centru Beograd zaražen 31 korisnik, 41 zaposleni

LOŠE VESTI IZ GRADA NA ZAPADU SRBIJE: Za 24 sata hospitalizovano još 37 pacijenata, desetoro na respiratoru

LOŠE VESTI IZ GRADA NA ZAPADU SRBIJE: Za 24 sata hospitalizovano još 37 pacijenata, desetoro na respiratoru

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), drugog decembarskog jutra očekuje se mestimično slab mraz u našoj zemlji, dok će tokom dana u većini krajeva biti pretežno sunčano, samo se u Timočkoj Krajini zadržava oblačno i tmurno.

Najniža temperatura u sredu kretaće se od -6 do dva stepena ispod nule, dok će najviša dnevna biti od dva do šest stepeni. U Beogradu od -2 do maksimalnih tri stepena.

Prognozirane minimalne temperature nisu neuobičajena pojava za ovo doba godine i nisu novost budući da se veći deo Srbije suočio sa minusom prethodnih dana.

Ipak, na sajtu RHMZ-a navode da ovakvi vremenski uslovi mogu nepovoljno da utiču na hronične bolesnike, ljude pod terapijom, medicinskom kontrolom ili meteoropate.

RHMZ
RHMZ
Foto: RHMZ
Stigla košava, mogući olujni udari

Međutim, ono što će obeležiti ostatak nedelje jesu snažni naleti jugoistočnog vetra koji od sinoć pojačano duva, pre svega u košavskom području.

Kako je naveo meteorolog Dragan Đurić iz RHMZ-a, osnovna karakteristika vremena u narednih 10 dana biće vetrovito vreme, odnosno duvaće jak jugoistočni vetar - košava.

- Od danas se naročito u košavskom području očekuje jak jugoistočni vetar, koji će u Podunavlju i južnom Banatu povremeno dostizati udare olujne jačine. U celoj zemlji se očekuje umeren vetar, s tim da se košava ne oseća u celoj Srbiji, pogotovo ne na jugozapadu i zapadu zemlje. Ipak, i u tim krajeva biće umerenog jugoistočnog vetra - ukazuje meteorolog Đurić.

Putanja košave je odavno dobro poznata - razvija se od jugoistoka ka severozapadu zemlje, od Timoka do Subotice, u najvećoj meri kroz Podunavlje, Istočnu Srbiju, Banat i Bačku, preko područja koja se baš iz tog razloga i nazivaju košavska.

Inače, RHMZ je izdao upozorenje da se narednih dana u košavskom području očekuju udari vetra i preko 17 metara u sekundi, što je naznačeno kao potencijalno opasna pojava.

Kako je objašnjeno na sajtu RHMZ-a, to znači da su moguće štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini, problemi u saobraćaju (zanošenje automobila na putevima), štete na drveću (lomljenje manjih i tanjih grana), zatim problemi u građevinarstvu - naročito u radu sa kranovima, kao i indirektna opasnost od povređivanja ljudi i životinja.

RHMZ
RHMZ
Foto: RHMZ
Za vikend porast temperature

Prema rečima meteorologa Đurića, košava će se zadržati praktično do kraja sedmice, a njeno slabljenje biće početkom naredne nedelje kada se očekuje prolazno naoblačenje mestimično sa kišom.

- U većini krajeva Srbije biće malo do umereno oblačno, ali suvo vreme do kraja sedmice. Od petka do nedelje očekuje se i osetno toplije, te će temperatura u većini mesta biti znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine - ističe Đurić.

Kada je reč o Beogradu, naš sagovornik napominje da će se za vikend temperatura kretati od 10 do 14 stepeni u prestonici.

- Međutim, to važi i za ostala mesta u Srbiji gde će biti osetan porast temperature. Slab mraz očekuje se još samo u četvrtak, a zatim će i jutarnja temperatura biti u porastu - kaže meteorolog.

RHMZ
RHMZ
Foto: RHMZ

Naime, prognoza RHMZ-a pokazuje da će u subotu i nedelju minimalne temperature biti od 2 do 4 stepena na Zlatiboru, zatim između 5 i 6 stepeni u Novom Sadu i Nišu, dok će u Beogradu i Kragujevcu minimalna temperatura iznositi čak sedam stepeni.

Osim toga, u srcu Šumadije ovog vikenda najavljene su dnevne temperature i do 16. podeoka, dok će na Zlatiboru dostići neverovatnih 12 stepeni.

S tim u vezi, sve one koji željno iščekuju sneg i pravu zimsku idilu - moraćemo da razočaramo, barem kada je reč o periodu za početak decembra.

- Snega u narednih sedam do deset dana neće biti ne samo u nižim predelima, nego i u planinskom području Srbije. Dakle, pred nama je jedan topliji period, ali pre svega sa akcentom na vetrovito vreme naročito u košavskom području gde će biti izraženi udari jugoistočnog vetra - napominje meteorolog Dragan Đurić.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd