Skip to main content
Foto: Youtube/Printscreen/EM - FILMS

Stiglo REŠENJE O ZABRANI RUŠENJA: Od verskog objekta starog 500 godina ostao SAMO MINARET

Foto: Youtube/Printscreen/EM - FILMS
Hasan Čelebijina džamija je godinama u lošem stanju zbog čega je bila zatvorena za vernike

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture naložio je Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS) da obustavi dalje radove na rušenju ostataka zidova i minareta Arap (Hasan Čelebijine) džamije u Novom Pazaru koji se, kako su naveli u rešenju, odvijaju mimo utvrđenih uslova i bez tehničkih mera zaštite.

Međutim, rešenje ove institucije stiglo je dan nakon što je IZuS pomoću teške mehanizacije već srušila dva zida jedne od najstarijih džamija u ovom gradu (izgrađena početkom XVI veka) i kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Hasan Čelebijina džamija je godinama u lošem stanju zbog čega je bila zatvorena za vernike i u njoj se nisu obavljali namazi (molitve) zbog straha od urušavanja.

Islamska zajednica u Srbiji je, sa namerom da izvrši njenu rekonstrukciju, u aprilu skinula krov, ali je Zavod naredio obustavljanje radova jer nisu izvođeni prema uslovima koje je propisao 2013. godine. Poslednjih par meseci, objekat je bio bez krova i dodatno propadao, a u utorak su srušena dva od četiri zida bogomolje.

Islamska zajednica: "Džamija nije srušena"

I pored rešenja Zavoda o zabrani daljih radova, u toj verskoj zajednici tvrde da imaju sve neophodne dozvole, da radove izvode stručnjaci koji su obnovili na stotine džamija i da ona nije srušena, niti da će biti srušena.

- Uklonjeni su samo krhki, tanki i dotrajali zidovi od trske, blata i dasaka koji su građeni nakon odlaska Osmanlija. Ostao je monumentalni deo džamije, rađen od kamena – objasnio je novinarima glavni imam novopazarskog Medžlisa Asmir Crnovršanin i dodao da će se voditi maksimalno računa da džamija sačuva svoj nekadašnji izgled, poštujući potrebe vernika.

U lokalnoj samoupravi Novog Pazara smatraju da nije sporna potreba restauracije džamije kako bi ona bila otvorena za vernike, ali smatraju da je rušenjem zidova u potpunosti uništen autentični objekat od neprocenjive vrednosti i simbol ovog grada.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd