fbpx
Skip to main content
vrućina

STIŽE NAJJAČI TROPSKI TALAS OVE GODINE: U Srbiji sedam paklenih dana i noći

Foto: Profimedia/ilustracija
Narednih dana vrednost UV zračenja biće vrlo visoka

Nakon dužeg vremena, meteorolozi u našoj zemlji upozorili su na tropski talas i temperaturu, zbog koje u narednih sedam dana neće moći da se diše ni danju, ni noću!

U sedmici pred nama očekuje nas vrelo leto bez daška vetra - dnevna temperatura od 35 stepeni, a tropska vrelina neće nas napuštati ni tokom noći, jer će živa u termometru biti iznad 20. podeoka. Leto, onakvo kakvo se očekuje, tek sada je stiglo, potvrdio je meteorolog Đorđe Đurić.

Pročitajte i:

- Maksimalna temperatura narednih dana kretaće se između 30 i 35 stepeni, a najtopliji deo sedmice biće sredina nedelje - sreda i četvrtak. Minimalne dnevne, odnosno noćne temperature u prestonici neće se spustiti ispod 20 stepeni, što znači da ćemo imati i tropske noći.

Pored Beograda, večeri u kojima neće moći da se diše očekuju i Vojvođane, dok će u ostatku zemlje minimalna temperatura biti 17-18 stepeni. Ipak, krajem nedelje u košavskom području duvaće pojačan jugoistočni vetar - slaba košava, što je olakšavajuća okolnost - objasnio je Đurić.

Narednih dana vrednost UV zračenja biće vrlo visoka – do devet, tako da bi u periodu od 10 do 17 časova trebalo da budemo vrlo oprezni, da nosimo adekvatnu zaštitu i da se bez nje ne izlažemo suncu duže od 15 minuta, dodao je meteorolog.

beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, kaže da su u letnjem periodu visoke temperature očekivane, ali da treba preduzeti određene mere predostrožnosti i zaštititi se kako ne bi došlo do sunčanice ili toplotnog udara.

- Oni koji boluju od hroničnih bolesti, kao i stariji građani, od 11 do 15 sati ne treba uopšte da napuštaju domove. Kod mladih ljudi koji su radno angažovani preporuka je da smanje svaki fizički napor, jer na visokoj temperaturi uz pojačanu aktivnost organizam gubi značajnu količinu vode, te može doći do toplotnog udara. Apelujem, takođe, da se ne boravi dugo na otvorenom uz direktno izlaganje suncu, jer može nastupiti sunčanica, čiji su simptomi jaka glavobolja, povraćanje i dezorijentisanost - podseća doktorka.

Da vrućine izuzetno teško padaju i psihijatrijskim bolesnicima, potvrdila je Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

- Zbog visoke temperature često dolazi do dehidratacije, pa zbog toga i do promena u vrednostima krvnog pritiska i poremećaja elektrolitne ravnoteže, pto obavezno pogoršava već prisutno hronično duševno oboljenje - kaže ona.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd