fbpx
Skip to main content
kalendar

STIGAO NAM JE FEBRUAR: Znate li zašto i kako baš ovaj mesec ima najmanje dana?

Foto: Profimedia
Februar je čudan mesec – kratak i kolebljiv. Narod mu je verovatno zbog toga nadenuo samo jedan nadimak – vodeni. Sa vodom sve brzo prođe...

U vreme njegovog trajanja još uvek traje zima, pa stari kažu da ne treba mnogo izbivati van kuća, a ni u poljima nema posla. Izreka kaže – „Bolje videti u februaru gladna u polju vuka, nego u košulji u polju čoveka!“

VEDRANA RUDAN VAKCINISANA U BEOGRADU: U Srbiji je "švedski sto" krcat vakcinama, oduševljeno čekam drugu dozu

VEDRANA RUDAN VAKCINISANA U BEOGRADU: U Srbiji je "švedski sto" krcat vakcinama, oduševljeno čekam drugu dozu

NAZIRE SE ZAVRŠETAK DRAME NA PEŠTERU: Konačno stiže pomoć, uskoro prohodni putevi

NAZIRE SE ZAVRŠETAK DRAME NA PEŠTERU: Konačno stiže pomoć, uskoro prohodni putevi

HOĆEMO LI OVE GODINE NA MORE ZAHVALJUJUĆI VAKCINI? Doktorka Jovanović objasnila kada će se život vratiti u normalu

HOĆEMO LI OVE GODINE NA MORE ZAHVALJUJUĆI VAKCINI? Doktorka Jovanović objasnila kada će se život vratiti u normalu

Februar se kod Srba, kao i kod nekih slovenskih naroda naziva još “sretenjski mesec“ i “veljača“, a u starosrpskom i “sečko“.

Drugi po redu mesec u godini u julijanskom i gregorijanskom kalendaru. Ima 28 dana, a u prestupnoj godini 29, i jedini je mesec koji ima manje od 30 dana. 

Znate li zašto?

ZANIMLJIVOSTI:

  • •    Februar je jedini mesec u godini tokom kojeg je moguće da nijednom ne bude pun Mesec.
  • •    Dužina februara se menjala kroz istoriju. U jednom periodu je imao svega 23 dana.
  • •    Februar, mart i novembar uvek počinju istog dana u nedelji, osim ako se ne radi o prestupnoj godini. 
  • •    Ime ovog meseca potiče od latinske reči "februum", što znači prečišćavanje.
  •  Na severnoj hemisferi februar je treći mesec zime, dok je na južnoj hemisferi on treći mesec leta.

Za sve su "krivi" srari Rimljani. 

Inicijator svega bio je njihov prvi kralj Romul, koji se dosetio da napravi kalendar koji je imao samo deset meseci. Godina je počinjala u martu, a završavala se u decembru. Januar i februar nisu postojali - zima im nije bila važna, jer se njihovo bogatstvo temeljilo na sadnji i žetvi.

Da bi popunio ovu prazninu za vreme zime, Numa Pompilije, drugi od sedam rimskih kraljeva, odlučio je da kalendaru doda još dva meseca: januar i februar, ali tako da kalendarska godina traje 354 dana. 

Tada je u upotrebi bio lunarni kalendar (kalendar usklađen sa Mesečevim fazama), a godina po lunarnom kalendaru traje otprilike baš toliko (29,53 x 12 = 354,38) dana.

Da bi dobio dovoljan broj dana za dva dodatna meseca, Numa je od svakog meseca koji je trajao 30 dana oduzeo jedan dan, pa je za dva nova meseca ostalo 56 dana. Trebalo je, dakle, da svaki od ta dva meseca traje po 28 dana. Međutim, u to vreme Rimljani su iz sujeverja izbegavali parne brojeve pa je januaru dodat jos jedan dan. Drugi mesec je, ipak ostao na 28 dana, ali, iako se radilo o parnom broju, smatralo se da je to korektno, jer je drugi mesec bio posvećen svetkovini pročišćavanja namenjenog kultu mrtvih.

Taj kalendar je znači trajao 355 dana. Februar je imao 28, mart, maj, jul i oktobar po 31, a januar, april, jun, avgust, septembar, novembar i decembar po 29 dana. Međutim, kalendar je i dalje imao nedostatke.

Zima
Foto: Profimedia

Naime, sve je funkcionisalo dobro nekoliko godina, ali, ubrzo, sezone nisu bile usklađene s njihovim tipičnim mesecima, odnosno godišnjim dobima. Kako bi to popravili, Rimljani su dodali još jedan mesec - Mercedonius - koji su ubacivali u kalendar svakih nekoliko godina, nakon 23. februara. Bila je to noćna mora, jer je takav kalendar bilo teško pratiti.

Stvar je potom u svoje ruke uzeo Julije Cezar, oko 45 godine pre Hrista. Angažovao je stručnjaka da napravi kalendar po uzoru na egipatski. U kalendar su dodali deset dana i dodatni dan u februaru svake četvrte godine.
Takav kalendar zadržao se do danas i zato februar ima 28 dana, odnosno 29 kada je prestupna godina.

KO SE RODI U FEBRUARU SVE ĆE MU IĆI OD RUKE!

Prema nekim verovanjima, ko se u februaru rodi treba da zna da mu je ujedno to i najsrećniji mesec u godini. Tada će mu sve polaziti sa rukom i imaće mnogo napretka.

Osobama rođenim u februaru učenje ide od ruke, pa često postaju viđeni ljudi i intelektualci. Vole da putuju i upoznaju nove ljude. Opasnost vreba upravo iz njihove pameti, treba da se čuvaju toga da ne postanu gordi. Kada je zdravlje u pitanju, kaže verovanje, bolovaće od nogu, očiju i zuba.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd