fbpx
Skip to main content
Praznik

SUTRA JE PRAZNIK PRESVETE BOGORODICE! Valja ispoštovati ove običaje - donose mir, sreću i blagostanje!

Foto: Shutterstock
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik Pokrova Presvete Bogorodice kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi.

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljicu i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima.Bezbroj puta pomagala je pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama. Događaj koji crkva praznuje dogodio se 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga (Filosofa).

OVAKO IZGLEDA STOMAK PUN DROGE! Pakleni plan devojke (28) - aerodromska policija će dugo pamtiti ovaj slučaj (FOTO)

OVAKO IZGLEDA STOMAK PUN DROGE! Pakleni plan devojke (28) - aerodromska policija će dugo pamtiti ovaj slučaj (FOTO)

NOVI SLUČAJEVI AFRIČKE KUGE U SRBIJI: Zabranjen lov divljih svinja - nadležni savetuju oprez

NOVI SLUČAJEVI AFRIČKE KUGE U SRBIJI: Zabranjen lov divljih svinja - nadležni savetuju oprez

OD BOGOLJUBA NI TRAGA NI GLASA! Sin moli za pomoć, evo kada je i gde viđen poslednji put

OD BOGOLJUBA NI TRAGA NI GLASA! Sin moli za pomoć, evo kada je i gde viđen poslednji put

Bilo je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda, a negde u pozadini stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem. U četiri sata posle ponoći, ugledao je sveti Andrej Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom (pokrovom) iznad naroda, kao da tom odećom pokriva narod. Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama.

Običaji

Ovaj praznik se često naziva i Pokrovice i smatra se da je ženski praznik, posebno posvećen porodiljama i majkama. Zbog toga bi sve pripadnice lepšeg pola trebalo da budu posebno pažljive i da ne rade nikakve teške fizičke poslove. U Srbiji je običaj da žene ovaj dan posvete poštovanju Bogorodice, a svaka devojka bi trebalo da se pomoli ovoj svetici kako bi jednog dana zatrudnela i odgajala decu u zdravlju i sreći. U Popovom polju mnoge žene poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika. Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale decu. Udate žene na ovaj dan kupuju hrizanteme, stavljaju ih pred vrata kako bi privukle sreću, ljubav i porodično blagostanje.

Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi ''Caricu i gospođu, kako se moli za sav svet'', što Epifanije začuđen potvrdi.Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima.Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vernici molitveno traže.

Mnoge žene koje nemaju decu poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika i mole se da im podari dete, a one koje imaju mole se Bogorodici za njihovo zdravlje. Praznik slave žene da bi lakše rađale i podizale decu.

Svi koji veruju u Bogorodicu i obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice na ovaj dan obavezno treba da izgovore reči: "Raduj se Radosti naša i prekrij nas od svakog zla časnim omoforom tvojim". Koga Bogorodica prekrije svojim pokrovom on postaje nevidljiv za zle duhove i nečastive sile. 

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd