fbpx
Skip to main content
riba

OBIČAJI NALAŽU DA VEČERAS NE RADITE JEDNU STVAR: Za blagostanje, domaćin sutra treba da ispriča legende o Svetom Nikoli

Foto: Profimedia/ilustracija
Sveti Nikola proslavlja se sutra, 19. decembra, a po broju onih koji proslavljaju, vodeća je slava među pravoslavnim vernicima.

Po broju onih koji slave, slava Sveti Nikola je među Srbima bez premca, iz čega je nastala poznata izreka da "pola Srba slavi, a pola ide na slavu". Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici.

ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE NA IZDISAJU! Hitno potrebni volonteri za istovar i utovar boca kiseonika u Zaječaru

ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE NA IZDISAJU! Hitno potrebni volonteri za istovar i utovar boca kiseonika u Zaječaru

UBITAČNO ORUŽJE PROTIV KORONE: Doktorka Nada saopštila najbolju vest o vakcini od početka epidemije

UBITAČNO ORUŽJE PROTIV KORONE: Doktorka Nada saopštila najbolju vest o vakcini od početka epidemije

DOBRE VESTI STIŽU IZ JEDNOG DELA SRBIJE: Veći broj otpusta nego prijema u bolnice, smanjuje se broj pacijenata na respiratorima

DOBRE VESTI STIŽU IZ JEDNOG DELA SRBIJE: Veći broj otpusta nego prijema u bolnice, smanjuje se broj pacijenata na respiratorima

Svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji.

Brojni običaji vezani su za sutrašnji dan, ali postoje i neki u vezi sa večeri pred ovu slavu.

Stari narodni običaj kaže da bi domaćini već danas morali da počnu s pripremama za goste koje će dočekivati sutra. Međutim, postoji pravilo da domaćini mogu samo da pripremaju hranu, dok se drugi kućni poslovi ne smeju obavljati dan pre i dan nakon slave.

Konzumiranje mrsne hrane na ovaj praznik ne dolazi u obzir - budući da je u toku veliki Božićni post, ignorisanje obaveznog posta je strogo zabranjeno!

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom - njih ćete usrećiti, vama će biti lepo, a i narod kaže - valja se.

Ljudi su svetog Nikolu još za vreme njegovog života smatrali za svetitelja. Prizivali su ga u pomoć pri bolestima, nekoj nesreći ili nemoći. Hrišćani veruju da se on svima odazivao i da je svima pomagao, a da je iz njegovog lica sijala svetlost. U starosti se razboleo i preminuo 6. decembra 343. godine. Sveti Nikola se i slavi toga dana, što je u stvari 19. decembar po novom kalendaru.

Legenda o tri devojčice

Jedna od čuvenijih legendi je i ona o tri sirote devojčice koje je spasao od bede i nesreće jer ih bezdušni, naglo osiromašeni otac, hteo prodati u belo roblje pošto nije mogao da im obezbedi tada obavezan miraz. Sveti Nikola je, kazuje legenda, jedne mrkle noći, kroz prozor, u drugoj verziji legende, kroz odžak ubacio svežanj zlatnika kako bi im obezbedio spasenje.

Crkva
Crkva
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Običaj darivanja dece za dan sv. Nikole vezan je upravo za ovu legendu. Roditelji deci ostavljaju novčiće i slatkiše u čizmama ili čarapama iz razloga što su i zlatnici koje je sveti Nikola ubacio trima devojčicama kroz prozor, upali pravo u njihove čizme.

Po drugoj legendi, zlatnici ubačeni kroz odžak, pali su pravo u čarape koje su devojčice ostavile u ognjištu da se noću osuše. Hrišćani kojima je ova verzija iste legende bliža uoči dana Svetog Nikole kače dečije čarape o otvoreni kamin.

Legenda o tri dečaka

Sveti Nikola je pomagao deci i siromašnima ali se nikada nije hvalio svojim dobrim delima već je ista činio potajno i na načine slične ovom koji opisuje legenda o tri devojčice.

Postoje i legenda po kojoj je Sveti Nikola spasao tri dečaka koje htede da zakolje neki tamošnji mesar kao i ona o Crnom Petru, otetom zarobljenom dečaku koga je otkupio o trošku crkvene blagajne.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd