fbpx
Skip to main content
decak

SVAKIH 20 SEKUNDI JEDAN ŽIVOT SE UGASI! Od početka godine, zbog nepažnje, u Srbiji su poginule 423 osobe!

Foto: Profimedia/ilustracija
U našoj zemlji su od početka godine do 1. novembra u 25.979 saobraćajnih nezgoda

Nekoliko organizacija iz Novog Sada uz podršku OPENS-a realizuju onlajn kampanju u znak sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i njihove porodice i tim povodom pokrenuto je prvo Savetovalište za žrtve i porodice žrtava saobraćajnih nesreća.

MUČI VAS GRLO? Kod grebanja, upale i bola vam OVO može pomoći!

MUČI VAS GRLO? Kod grebanja, upale i bola vam OVO može pomoći!

NAJNOVIJI PODACI! Još 5.067 obolelih, preminulo 38 lica: Donete nove mere za Beograd, šta se sve menja od sutra?

NAJNOVIJI PODACI! Još 5.067 obolelih, preminulo 38 lica: Donete nove mere za Beograd, šta se sve menja od sutra?

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA: Četiri velika žarišta BUKTE, a situacija u jednom mestu je ALARMANTNA

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA: Četiri velika žarišta BUKTE, a situacija u jednom mestu je ALARMANTNA

U svetu se u proseku na svakih 20 sekundi ugasi jedan život kao posledica saobraćajne nezgode, a prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u našoj zemlji su od početka godine do 1. novembra u 25.979 saobraćajnih nezgoda život izgubila 423 lica, dok je 13.725 povređeno.

Auto, automobilska nesreća, jesen
Automobilska nesreća
Foto: Profimedia/ilustracija

U odnosu na isti period prošle godine, u Srbiji je smanjen broj saobraćajnih nezgoda, kao i broj poginulih, ali je broj mladih koji su poginuli povećan. Najviše stradalih je bilo u svojstvu vozača i putnika u putničkim automobilima.

Tokom prošle godine na srpskim putevima poginule su 494 osobe. U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da to predstavlja smanjenje u odnosu na ranije godine, ali i da je moglo više da se postigne u vezi sa bezbednošću u saobraćaju.

U Srbiji svakog dana neko pogine u saobraćajnoj nezgodi

U odnosu na 2018. godinu, lane je poginulih pešaka bilo 16 odsto manje, 12 odsto manje vozača motocikala, 60 odsto manje stradalih putnika i vozača u autobusu. Istovremeno, poginulih u putničkom automobilu je u 2019. bilo za tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a zabeležen je i porast mortaliteta biciklista i lica starijih od 65 godina.

Hitna
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako objašnjava koordinatorka projekta Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, savetovalište će zbog trenutne epidemiološke situacije u početku raditi samo onlajn, a kada to prilike dozvole, zainteresovanima će biti omogućeno da sa stručnjacima pričaju i uživo licem u lice.

- Slušajući iskustva osoba koje su doživele saobraćajne nezgode, shvatili smo da je njima i njihovim porodicama potrebna psihološka pomoć, tako da smo se odlučili da osnujemo savetovalište i angažujemo stručnjake iz oblasti humanističkih nauka specijalno edukovane za pružanje pomoći ljudima koje je zadesila baš takva nesreća - ističe naša sagovornica.

Pored pružanja prve psihološke pomoći, zainteresovanima će u savetovalištu biti omogućen individualni rad sa stručnjacima, a biće organizovane i grupe podrške za odrasle i grupe podrške za decu i mlade.

Kad se život promeni u trenu

- Osluškujući potrebe žrtava saobraćajnih nezgoda i njihovih porodica, shvatili smo da je njima potrebna pomoć kako bi ublažili osećanje uznemirenosti i neizvesnosti, da bi izbegli nefunkcionalne oblike ponašanja i da bi što brže nastavili s uobičajenim životnim aktivnostima. Stručnjaci u savetovalištu su tu da zajedno s njima prave i sprovode realistične planove, razvijaju pozitivnu sliku o sebi, grade i učvršćuju samopouzdanje koje je urušeno usled nastalih okolnosti. Takođe, tu smo i da učimo kako lakše da izađemo na kraj s neprijatnim osećanjima jakog intenziteta i da verujemo u mogućnosti promene - priča nam Marijana Jovanović.

Saobraćajna nezgoda, prema njenim rečima, predstavlja veliki stres, kako za povređenu osobu, tako i za njenu porodicu i prijatelje. Život se menja u trenu, jednostavne stvari postaju komplikovane, ništa nije onako kako je nekada bilo.

nesreća
Foto: Profimedia/ilustracija

- Pitamo se zašto nam se to dogodilo. Doživljavamo osećanja da smo sami s bolom koji niko sem nas ne može da razume. Mogu se javiti ljutnja, anksioznost, tuga, osećaj usamljenosti i gubitak smisla u životu. Ako vama bliske osobe izgube život u saobraćajnoj nezgodi ili zadobiju teške telesne povrede usled kojih dolazi do promena u njihovom svakodnevnom funkcionisanju, kontaktiranjem našeg savetovališta možete dobrovoljno zatražiti pomoć i podršku putem mejla savetovalistecpbs@gmail.com - poručuje naša sagovornica, uz napomenu da se ovaj projekat realizuje uz podršku OPENS-a (Omladinska prestonica Evrope Novi Sad).

Više faktora uticalo na pogibije
Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, prošle godine oko petina ljudi stradala je zbog brzine, zbog vožnje pod dejstvom alkohola poginuo je svaki trinaesti nastradali. Put je faktor zbog kog je stradalo oko osam odsto ljudi, dok je propust pešaka bio faktor stradanja oko tri odsto ljudi. Kada su u pitanju mladi, život je izgubilo 10 odsto manje nego 2018. godine, a smanjio se i procenat žrtava među decom za 17 odsto.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
-1 Beograd