fbpx
Skip to main content
korona virus u Srbiji

SVE JE JASNO! KADA ĆE POČETI VAKCINACIJA U SRBIJI I KO JE PRVI PRIMA? Detaljano objašnjenje doktorke Verice Jovanović

Foto: Profimedia/ilustracija
Vakcinacija je počela u određenom broju zemalja sveta

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar nedavno je najavio da će prve doze Fajzerove vakcine sledeće nedelje stići u Srbiju. Direktorka Instituta dr Milan Jovanović Batut, dr Verica Jovanović, pojasnila je kada će početi vakcinacija u našoj zemlji.

VIKEND POD MERAMA: Detaljan SPISAK ZABRANA koje su i dalje na snazi ovog vikenda!

VIKEND POD MERAMA: Detaljan SPISAK ZABRANA koje su i dalje na snazi ovog vikenda!

KOLIKO KOŠTAJU TESTOVI U SRBIJI I KOJI JE NAJBOLJI? U ovim slučajevima moramo da platimo PCR test

KOLIKO KOŠTAJU TESTOVI U SRBIJI I KOJI JE NAJBOLJI? U ovim slučajevima moramo da platimo PCR test

"TO MU JE POSLEDNJA ŠANSA DA PREŽIVI!" Dr Lađević o pacijentima na respiratoru i nadljudskoj borbi za život

"TO MU JE POSLEDNJA ŠANSA DA PREŽIVI!" Dr Lađević o pacijentima na respiratoru i nadljudskoj borbi za život

- Vakcinacija je počela u određenom broju zemalja sveta, Velikoj Britaniji, Kanadi... Njihove regulatorne agencije su dale saglasnost za korišćenje, radi se o najznačajnijoj meri imunizacije koja predstavlja najefikasniju borbu protiv virusa i uz primenu svih postojeći preventivnih mera i imnizaciju, treba ići ka kolektivnom imunitetu, to je spas u ovoj situaciji - rekla je Verica Jovanović i dodala: 

Postoje pravila koja se uvek primenjuju, pored sertifikacije i dobijanja dozvole Evropske agencije, u našoj zemlji je najvažnije da naša Agencija za lekove potvrdi da je vakcina spremna za upotrebu, da izda sertifikate koji govore o tome da lekari i medicinsko osoblje mogu da počnu vakcinaciju i očekujemo da će to biti u najkraćem roku od stizanja vakcine - rekla je ona.

Kada je reč o tome ko će imati prioritet prilikom imunizacije, dr Jovanović dala je precizan odgovor.

Verica Jovanović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Prema svim stručnim preporukama, donose se odluke i preporuke koje su to ciljne populacione grupe. Prema stručnim preporukama, najveće ciljne odnosno rizične grupe treba da budu prvo obuhvaćene imunizacijom, pa će to biti osobe starije životne dobi od preko 75 godina, a potom i sve druge izložene ciljne populacione grupe gde je rizik od zaraze veliki - rekla je Verica Jovanović i dodala:

- Dakle radi se o osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama, potom dolaze i sve ostale prioritetne grupe koje obezbeđuju svakodnevni život, to su predstavnici prosvete, zaposleni u proizvodnji vode, hrane, Elektrodistribuciji, vojsci, celokupna populacija... Naš cilj je da obuhvatimo što veći broj građana procesom imunizacije kako bi se uz primenu svih preventivnih mera u 2021. dostigao kolektivni imunitet koji će nas štititi - zaključila je.

Inače Ljubiša Milivojević (49), koji živi u Portlandu, u američkoj državi Oregon, prvi je Srbin zdravstveni radnik u SAD koji je primio "Fajzer-Bajontekovu" vakcinu!

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd