fbpx
Skip to main content
Kovid propusnica

SVE O KOVID PROPUSNICAMA: Ovo su ŠEST stvari koje morate da znate pre nego što se uputite u kafić, restoran ili klub!

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Profimedia
Od 22 časa sinoć, u ugostiteljske objekte moći će da se uđe samo uz validnu kovid propusnicu. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate pre nego što krenete u kafić, restoran ili noćni klub.

Kovid propusnice su od sinoć neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakoga dana od 22 časa do kraja radnog vremena.

OGLASIO SE TIODOROVIĆ - HITNO UVESTI NOVE MERE: Sledeće nedelje odlučuje se o daljim koracima - kritični su ugostiteljski objekti

OGLASIO SE TIODOROVIĆ - HITNO UVESTI NOVE MERE: Sledeće nedelje odlučuje se o daljim koracima - kritični su ugostiteljski objekti

SIGNALI KORONE KOD MALIŠANA: Pulmolog upozorava, ukoliko se vaše dete žali na OVO, brzo kod lekara!

SIGNALI KORONE KOD MALIŠANA: Pulmolog upozorava, ukoliko se vaše dete žali na OVO, brzo kod lekara!

OVO DAJU SVIM PACIJENTIMA U KOVID BOLNICAMA: Pili smo ga kad smo bili mali, a studija otkriva da olakšava stanje sa koronom

OVO DAJU SVIM PACIJENTIMA U KOVID BOLNICAMA: Pili smo ga kad smo bili mali, a studija otkriva da olakšava stanje sa koronom

Kovid propusnice će biti potrebne i gostima i organizatorima svadbi, rođendanskih i ostalih proslava koje se održavaju u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata nakon 22 časa.

Šta je kovid propusnica?

Kao kovid propusnica svim građanima Srbije služiće digitalni zeleni kovid sertifikat, koji su mnogi letos već koristili za putovanje u inostranstvo ili ulazak na pojedine festivale i manifestacije.

Prilikom vakcinacije i svakog testiranja na koronavirus, građani na svoju mejl adresu dobijaju digitalni zeleni sertifikat, a mogu ga lako i brzo sami preuzeti sa portala eUprave ili, uz pokazan lični dokument, odštampati na šalteru svake Pošte.

Kafić
Foto: Profimedia/ilustracija

Kovid propusnica odnosno zeleni kovid sertifikat građani pri ulasku u ugostiteljske objekte mogu pokazati na papiru ili na telefonu u digitalnom formatu.

Savetnik predsednice Vlade Vukašin Grozdić rekao je da obične pojedinačne potvrde o vakcinaciji neće važiti kao kovid propusnice. 

Kada je kovid propusnica validna?

Zeleni kovid sertifikat ima kju-ar kod i objedinjuje potvrde i podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom kovidu 19, a da bi neko mogao da uđe u ugostiteljski objekat, odnosno da bi propusnica bila validna, neophodno je da sadrži najmanje jednu od sledećih stavki:

  1. potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine ili potvrdu o primljenoj drugoj dozi vakcine ne stariji od 210 dana
  2. potvrdu o negativnom pi-si-ar testu ne stariji od 72 sata
  3. potvrdu o negativnom antigenskom testu ne stariji od 48 sati
  4. potvrdu o preležanom kovidu 19 ne stariju od 210 dana
  5. potvrdu o pozitivnom testu na IGG antitela urađen u državnoj laboratoriji, ne stariji od 90 dana

Svi koji se nakon preuzimanja kovid propusnice odnosno zelenog kovid sertifikata naknadno vakcinišu ili testiraju, ne moraju ponovo preuzeti ili odštampati sertifikat jer se sve promene automatski očitavaju preko kju-ar koda.

Ko kontroliše kovid propusnice?

Organizatori događaja, vlasnici i zaduženo osoblje ugostiteljskih objekata u obavezi su da kontrolišu svoje goste, odnosno da utvrde da li prilikom ulaska i boravka u objektu imaju kod sebe digitalni sertifikat koji ispunjava neophodne kriterijume.

Kovid redari u ugostiteljskim objektima, kao i inspektori prilikom nadzora, moći će uz pomoć obične kamere na mobilnom telefonu, bilo kojim čitačem kju-ar koda da utvrde da li je kovid sertifikat validan, odnosno da li je u zelenom ili crvenom statusu.

Korona virus
Kafić
Foto: Profimedia/ilustracija

Skeniranje kju-ar koda sa propusnice zapravo vodi na sajt eUprave gde su dostupni svi neophodni podaci o vakcinaciji i testiranjima na koronavirus.

Pošto kovid propusnica odnosno zeleni sertifikat na sebi nema fotografiju vlasnika, građanima na ulasku u ugostisteljski objekat može biti zatraženo da pokažu i lični dokument sa fotografijom.

Ko sprovodinadi nadzor i kakve su kazne?

Nosioci nadzora ugostiteljskih objekata i primene kovid propusnica biće sanitarna i komunalna inspekcija, kao i Komunalna milicija, ali na terenu će biti 2.400 inspektora svih 46 inspekcija u Srbiji.

Inspektori i komunalni milicioneri će u subotu i nedelju sprovoditi samo savetodavni nadzor, a od ponedeljka postoji mogućnost kažnjavanja, odnosno pisanja prekršajnih naloga.

kafić
Foto: Profimedia/ilustracija

Kazna za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000, kovid redara 30.000 i za gosta objekta 5.000 dinara.

Predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor ministarka Marija Obradović rekla je da će lokal u kojem se nađu ljudi bez kovid propusnica morati da bude zatvoren na 24 sata, kao i da će se ići na rigoroznije mere ukoliko se narednog dana ponovi isti slučaj.

Da li kovid propusnica treba i strancima?

Stranci će u ugostiteljske objekte moći da uđu uz digitalni sertifikat Evropske unije ili sertifikat bilo koje zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata.

Vremenska prognoza
Snow
-0 Beograd