fbpx
Skip to main content
eutanazija

Sve o mogućoj legalizaciji EUTANAZIJE U SRBIJI: Ko bi mogao da je traži i kako bi izgledao sam ČIN PREKIDA ŽIVOTA

Foto: Profimedia
Dobro ćemo se zamisliti oko ovog pitanja

Vladina komisija za izradu Građanskog zakonika odlučila je da posle dve godine rasprave predloži uvođenje zakonske mogućnosti teško ili smrtno bolesnima da svojom ili odlukom najbližih završe život.

Predlog za legalizaciju potpomognute eutanazije u Srbiji naći će se u Nacrtu Građanskog zakonika, što bi moglo da izazove velike polemike.

- Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi. Zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost - navodi se u članu 86 prednacrta Građanskog zakonika.

V.d. predsednika Komisije za izradu prednacrta Miodrag Orlić kaže da "ako zakoni garantuju pravo na dostojanstven život čoveka, onda bi trebalo da omoguće i pravo na dostojanstven završetak života".

momak u bolnici
Foto: Profimedia/ilustracija

- Teško i neizlečivo oboleli imao bi mogućnost da odluči o prestanku agonije i stanja koje je teško podnošljivo i izaziva samo muke i sažaljenje. Komisija je spremna da preuzme odgovornost za ovakav predlog i očekuje da će u javnoj raspravi biti ozbiljnih i jakih argumenata za eutanaziju i protiv nje – ističe Orlić.

Prednacrt Građanskog zakonika predviđa da bez izričite želje zainteresovane osobe ili njenog zakonskog zastupnika, odnosno punomoćnika nije moguće izvršiti eutanaziju. Ali ta želja nije dovoljna. Pored nje, procedura eutanazije podrazumeva i mišljenje medicinskih stručnjaka, psihologa i socijalnih radnika, odnosno lekarskog konzilijuma koje oni dostavljaju sudu. Konačnu odluku donosio bi sud, a eutanaziju bi izvršavali specijalizovani medicinski saradnici, ističe za Ratomir Slijepčević, sekretar komisije za izradu prednacrta Građanskog zakonika.

- Medicinski saradnici koji bi izvršavali eutanaziju prijavljivali bi se na konkursu. Niko od njih neće znati da li je baš on izvršio eutanaziju. Naime, u slučaju aktivne eutanazije troje medicinskih saradnika će imati injekciju, a samo jedna će biti smrtonosna. Takođe, u slučaju pasivne eutanazije troje bi isključivalo aparat - kaže Slijepčević.

Ako se plašite da će vas prevariti prilikom kupovine stana, OVE stvari morate da znate!

Ako se plašite da će vas prevariti prilikom kupovine stana, OVE stvari morate da znate!

LEGALIZACIJA EUTANAZIJE U SRBIJI: Oboleli od teških i neizlečivih bolesti moći će da okončaju život dostojanstveno

LEGALIZACIJA EUTANAZIJE U SRBIJI: Oboleli od teških i neizlečivih bolesti moći će da okončaju život dostojanstveno

Milan Antonijević, doskorašnji direktor YUCOM-a, koji se bavi zaštitom ljudskih i manjinskih prava, naglašava da je eutanazija predmet javne rasprave u celoj Evropi.

- Treba svakako ići za praksom u EU, a dosadašnje presude sudova u EU nisu sprečavale eutanaziju. Pravo na dostojanstven završetak života u humanim uslovima nije nešto samo po sebi negativno, ali potreban je adekvatan nadzor u sprovođenju takvog prava. Treba imati na umu da je pravo na život neotuđivo kada se određuje ko i uz čiju saglasnost ima pravo na dostojanstven završetak života - podvlači Antonijević.

Kako kaže, i kada bi se uvela eutanazija u Srbiji, morala bi da bude u velikoj meri ograničena.

 Jasno je da bi čovek sam ili uz saglasnost porodice mogao da se odluči na eutanaziju samo u slučajevima dugotrajne kome ili teške i neizlečive bolesti. Dakle, uske su mogućnosti za tako nešto, ali bez obzira na to, neophodan je adekvatan nadzor nezavisnih stručnjaka koji bi obezbedili da se ispoštuju svi etički principi i ne bude zloupotrebe - smatra Antonijević.

Kad PRIRODA uzme stvar u svoje ruke: Naterali smo i PČELE da prave košnice od PLASTIKE

Kad PRIRODA uzme stvar u svoje ruke: Naterali smo i PČELE da prave košnice od PLASTIKE

Nije majka klela sina što se kockao nego što je išao da se vadi

Nije majka klela sina što se kockao nego što je išao da se vadi

Psiholog Zoran Milivojević protivi se legalizaciji eutanazije.

- Sa stanovišta struke ne mogu to da prihvatim, naročito kada se radi o deci. Takvo pravo bi vrlo lako moglo da se zloupotrebi, jer je nemoguće zakonom predvideti sve životne situacije koje bi to omogućile. Nadam se da će ovaj predlog izazvati veliku raspravu u javnosti i da će vladina komisija usvojiti stavove javnosti - podvlači Milivojević i dodaje da se iza predloga o eutanaziji možda krije ekonomski momenat.

Zašto smo toliko neoprezni?! Pogledajte kako je jedna Beograđanka mogla da nastrada (VIDEO)

Zašto smo toliko neoprezni?! Pogledajte kako je jedna Beograđanka mogla da nastrada (VIDEO)

NEZAPAMĆENE POPLAVE U KNIĆU: Šteta nemerljiva, borba tek predstoji! (VIDEO)

NEZAPAMĆENE POPLAVE U KNIĆU: Šteta nemerljiva, borba tek predstoji! (VIDEO)

Rukovodilac Centra za palijativno zbrinjavanje "Bel hospis" Mijodrag Bogićević ističe da većina osoba koje su teško bolesne nastoji da pokuša da živi što normalnije.

- Čini mi se da sam u svojoj dugogodišnjoj praksi u većini slučajeva sretao pacijente koji su se trudili da žive normalno, pokušavali su da ohrabre i sebe i porodicu, naravno, postoje trenuci koji su jako teški kada pacijenti trpe veliku fizičku bol, kada je stanje toliko teško da se preko usana prelomi to "bolje da me nema", ali većina pacijenata ne pokazuje sklonost ka suicidu i okončavanju života - kaže Bogićević.

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
30 Beograd