Skip to main content
Hram Svetog Save

Sve po planu: Napreduju radovi na unutrašnjem ukrašavanju spomen-hrama Svetog Save na Vračaru

Foto: TV Hram
Komisija koju je odredio Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, na čijem čelu je  Njegova Svetost Patrijarh srpskog Irinej, redovno se sastaje i obilazi radove na projektu završetka hrama

Radovi na završetku unutrašnjeg ukrašavanja spomen-hrama Svetog Save na Vračaru napreduju sjajnim tempom, prenosi Televizija "Hram".

Ona je HEROINA POLICIJE koji je sa kolegom SPASILA SILOVANU DEVOJKU (18) na Voždovcu iz KUĆE STRAVE! (FOTO)

Kreator i glavni tvorac impresivnog mozaika je čuveni ruski umetnik Niklaj Muhin, koji vodi tim svojih saradnika. Posle postavljanja mozaičke kompozicije 2018. godine u podkupolnom delu hrama površine 1240 m2 nastavilo se sa istom dinamikom izvođenja radova.

Tako je od polovine 2018. godine do današnjeg dana ugrađeno preko 1.000 m2 mozaika u oltarskom delu. Pored kompozicije Hrista Pantokratora - u prečniku ruku od 16 m2 - u potpunosti je ukrašena velika i mala konhe.

TV Hram
Foto: TV Hram

Podkružni svodovi su ukrašeni prikazivanjem Serafima i Heruvima, kao i kompozicija sa Svetim arhangelom Mihailom i Presvetom Bogorodicom.

Takođe, na lukovima podkružnih svodova Velika i male konhi, namontirani su tekstovi molitvi, što zaokružuje sve prethodno opisane površine. Preostale površine koje će se ukrašavati tehnikom mozaika čine preko 12.000 m2 i plan je da se do kraja ove godine završi veći deo tih površina.

"PITANJE SVIH PITANJA" Kako Srbija da zadrži i vrati MLADE

Već u sledećoj isporuci mozaika, koja se očekuje početkom marta 2019. godine predviđene su kompozicije na pandatifima i stubovima i ornamentika na podkupolnom prstenu. U toku je izrada konstrukcije ikonostasa kao i njegovo umetničko ukrašavanje kamenom, prenela je Televizija "Hram".

Komisija koju je odredio Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, na čijem čelu je  Njegova Svetost Patrijarh srpskog Irinej, redovno se sastaje i obilazi radove na projektu završetka hrama.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd