fbpx
Skip to main content
Policija

SVE PRISUTNIJE NASILJE U PORODICI: Alarmantni podaci sa zapada Srbije, utrostučen broj prijava

Foto: RINA
Mediji u Srbiji izveštavaju da broj slučajeva porodičnog nasilja tokom 2020. godine, pod uticajem epidemije korona virusa i vanrednog stanja nije porastao. koliko konkretno broj femicida.

Tokom prošle godine, Osnovno javno tužilaštvo u Prijepolju, razmatralo je 187 prijava slučajeva nasilja u porodici, što je gotovo tri puta više u odnosu na 2019. godinu. Najviše prijava podneto je u Prijepolju - 100, a najmanje u Novoj Varoši - 28. U Priboju je tokom 2020. godine podneto 59 prijava za nasilje u porodici, navodi se u izveštaju OJT Prijepolje.

LUKSUZNI KRIMINALNI RAJ ZEMUNSKOG KLANA U ŠILEROVOJ: Šta se sada nalazi na mestu nekadašnje najozloglašenije vile i ulice u Srbiji? (FOTO/VIDEO)

LUKSUZNI KRIMINALNI RAJ ZEMUNSKOG KLANA U ŠILEROVOJ: Šta se sada nalazi na mestu nekadašnje najozloglašenije vile i ulice u Srbiji? (FOTO/VIDEO)

U SRBIJU STIŽE TOPLA MASA SA SEVERA AFRIKE: Temperature iznad proseka i na planinama, ali jedan grad odoleva

U SRBIJU STIŽE TOPLA MASA SA SEVERA AFRIKE: Temperature iznad proseka i na planinama, ali jedan grad odoleva

KADA NAM NEKO UMRE OBIČAJ JE DA NOSIMO CRNINU: Znate li koliko dugo je treba nositi?

KADA NAM NEKO UMRE OBIČAJ JE DA NOSIMO CRNINU: Znate li koliko dugo je treba nositi?

I dok mediji u Srbiji izveštavaju da broj slučajeva porodičnog nasilja tokom 2020. godine, pod uticajem epidemije korona virusa i vanrednog stanja nije porastao koliko konkretno broj femicida, podaci OJT u Prijepolju govore da je na teritoriji Priboja, Prijepolja i Nove Varoši, broj prijava porodičnog i partnerskog nasilja tokom 2020. godine u odnosu na 2019. godinu povećan za 123 slučaja.

Na teritoriji ove tri opštine tokom 2020. godine prijavljeno je ukupno 187 slučajeva porodičnog nasilja, što je gotovo tri puta više u odnosu na 2019. godinu kada je evidentirano 64 prijave. Od toga, u Prijepolju 100, Priboju 59 i Novoj Varosi 28 slučajeva.

Shodno zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, policijski službenici u Prijepolju izrekli su hitne mere privremenog udaljenja učinioca iz stana u odnosu na 100 lica, što je četiri puta više nego u 2019 godini. Od strane OJT u Prijepolju stavljen je predlog za produženje izrečenih mera u odnosu na 71 lice, a u 68 slučajeva Osnovni sud u Prijepolju rešenjem je produžio mere za još 30 dana.

I opština Priboj beleži porast prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Tokom 2020. policijski službenici izrekli su 59 hitnih mera, što je duplo više u odnosu na 2019. godinu kada su izrečene 22 mere. Nakon procene rizika, u odnosu na 43 lica podnet je predlog za produženje hitnih mera, a Osnovni sud u Priboju je rešenjem svaku od predloženih hitnih mera i produžio.

Najmanje slučajeva porodičnog nasilja, poredeći sa susednim opštinama, tokom 2020. godine prijavljeno je u Novoj Varoši - ukupno 28, što je za 9 više nego u 2019. godini. Od 21 predloga Javnog tužilaštva, Osnovni sud u Prijepolju produžio je rešenjem trajanje hitnih mera u odnosu na 20 lica.

Ove mere uvedene su novim Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je usvojen u novembru 2016. godine, a stupio na snagu 1. juna 2017. godine. Zakonom je pored hitnih mera, uvedena i obaveza prijavljivanja nasilja, procena bezbednosnih rizika, specijalizacija nadležnih profesionalaca, obavezna koordinacija i saradnja službi, uspostavljanje jedinstvene i centralne evidencije podataka o nasilju u porodici, kao i kaznene odredbe u slučaju neprimenjivanja ili opstruiranja primene zakona.

Svojim rešenjima zakon je trebalo da ispuni standarde koje je postavila Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici, koju je Srbija ratifikovala krajem 2013. godine.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd