fbpx
Skip to main content
Ilustracija

SVEČANOST U PROKUPLJU: Sutra obeležavanje 102. godišnjice Topličkog ustanka

Foto: Youtube/Printscreen/Profimedia
Vlada Srbije, Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradskom upravom Prokuplja sutra će u tom gradu obeležiti 102 godine od Topličkog ustanka u Prvom svetskom ratu

Svečanosti obeležavanja velikog narodnog ustanka u Toplici, jedinog takvog u porobljenoj Evropi tokom Prvog svetskog rata, počinje u 11 sati odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomen obeležje Topličanima palim u ratovima 1912. -1918. i žrtvama Topličkog ustanka 1917. godine.

Vence na spomen obeležje položiće delegacije Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Topličkog upravnog okruga, Grada Prokuplja, Saveza potomaka ratnika 1912 – 1918 godine kao i druga brojna udruženja građana.

Smatra se da je fotografija nastala u Prokuplju tokom I sv. rata
Smatra se da je fotografija nastala u Prokuplju tokom I sv. rata
Foto: Profimedia

Pred spomenikom će se građanima obratiti pomoćnik ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Milan Popović i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

- Ova ceremonija održaće se u čast srpskih junaka Koste Vojinovića - Kosovca, Uroša Kostića - Rudinca, Milana Vlahovića i mnogih drugih, koji su narodima tada porobljene Evrope pokazali kako se bori za čast, pravdu, istinu i slobodu domovine - najavili su organizatori.

Takođe se ističe da se ustanika i posle jednog veka potomci sa ponosom sećaju i odaju im počast, zahvalni za požrtvovanje koje su pokazali tokom ustanka dajući živote za slobodu svog naroda i budućih pokolenja.

Vođe ustanka su bili Kosta Vojinović i Kosta Milovanović - Pećanac, oficiri Kraljevine Srbije a ustanak je podignut kao reakcija na teror bugarskih okupacionih vlasti.

Brod sa koga je ispaljen prvi hitac u Velikom ratu postaje muzej

Brod sa koga je ispaljen prvi hitac u Velikom ratu postaje muzej

Neposredan povod za njegovo izbijanje bila je mobilizacija koju su bugarske vlasti htele da izvrše na teritoriji Toplice, Jablanice i Puste Reke.

Od kraja februara do kraja marta 1917. stvorena je takozvana "Toplička slobodna republika", koja je trajala mesec dana i obuhvatala je teritoriju Toplice, Jablanice, Jastrepca, istočnih i srednjih predela Kopaonika.

KAMEN I NEBO: Prizori sa Kupreške visoravni (FOTO)

KAMEN I NEBO: Prizori sa Kupreške visoravni (FOTO)

Pošto su okupatori sve svoje vojne snage usmerili na gušenje Topličkog ustanka on je u krvi i ugušen. Tokom obračuna bugarskih i austrougarskih vojnika sa golorukim narodom u Toplici je ubijeno 20.000 ljudi i zapaljeno više od 50.000 kuća.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19