fbpx
Skip to main content
Sveti Spiridon

SVETI SPIRIDON "ČUDOTVORAC": Ako vas danas neko zamoli za pomoć, NIKAKO NE SMETE DA GA ODBIJETE! (VIDEO)

Foto: YoutubePrintscreen/nasaverapravoslavna
Danas je praznik posvećen Svetom Spiridonu "Čudotvorcu", hrišćanskom svetitelju iz 3. veka za koga se vezuje veliki broj legendi i narodnih običaja. 

Sveti Spiridon je rođen 270. godine., а оstrvo Кipar beše mesto rođenja i mesto službovanja ovoga slavnoga svetitelja. 

Rođen od prostih roditelja, zemljoradnika,  pa je i on sam ostao prost i smeran do smrti svoje. Oženio se u mladosti, imao je decu, a kad mu je žena umrla, on se sav predao službi Bogu, a istim putem je krenula i njegova ćerka. Bio je omiljen među prostim svetom jer je, prema legendi, za svakoga imao lepu reč i savet, a svojim jasnim i jednostavnim ispovedanjem vere mnoge mnogobožce je preveo u hrišćanstvo. 

KOŠARKAŠ "RASTURIO" ASOCIJACIJU: Macura u kvizu "Slagalica" rešio igru u tri poteza (VIDEO)

KOŠARKAŠ "RASTURIO" ASOCIJACIJU: Macura u kvizu "Slagalica" rešio igru u tri poteza (VIDEO)

PAVLE OD ZABORAVA ČUVA POTOČARE: Sa svojih 10 prstiju pravi neverovatne makete, najveća ima čak dva metra (FOTO)

PAVLE OD ZABORAVA ČUVA POTOČARE: Sa svojih 10 prstiju pravi neverovatne makete, najveća ima čak dva metra (FOTO)

POJAVILO SE ZASTRAŠUJUĆE PROROČANSTVO IZ 17. VEKA - spominje se Srbija: Ima li razloga za strah?

POJAVILO SE ZASTRAŠUJUĆE PROROČANSTVO IZ 17. VEKA - spominje se Srbija: Ima li razloga za strah?

Zbog svog osobitog blagočešća bi izabran za episkopa u gradu Trimifuntu. No on i kao episkop ne promeni prosti način življenja, trudeći se sam lično oko svoje stoke i obrađujući zemlju. Na sebe vrlo malo upotrebljavaše od plodova truda svoga, veći, pak, deo razdavaše bednim ljudima. 

Slavi se i kao krsna slava

Srbi Svetog Spiridona slave kao krsnu slavu. Kako je reč o nepokretnom prazniku, njegov dan uvek pada u post, pa slavska trpeza treba danas treba da bude posna. Zbog blagosti po kojoj je ovaj svetitelj upamćen, Svetog Spiridona proslavljaju deca i majke. Običaj je da oni danas što više vremena provedu zajedno u razgovoru i druženju, kako bi svetitelj video kolika je njihova ljubav i privrženost.

Takođe, bolesni veruju da mogu biti izlečeni ako današnji dan provedu u nekom manastiru. Postoji predanje po kome Sveti Spiridon, s vremena na vreme, silazi na zemlju preobučen u prosjaka ili siromaha kako bi proverio kako ljudi žive i da li i dalje znaju da pokažu ljubav i brigu prema bližnjima. Zato se veruje da na današnji praznik nije dobro odbiti nekoga ko vam traži pomoć, pa ako na ulici sretnete prosjaka obavezno mu morate pomoći ili udeliti milostinju, jer na taj način poštujete i Svetog Spiridona.

Za ovog čudotvorca vezuje se mnoge neverovatne priče, a jedna od njih je da je od zmije napravio zlato i dao nekom siromahu da vrati dug. Veruje se da je čak zaustavio tok reke, vaskrsao nekoliko mrtvaca, ali i iscelio cara Konstantina od teške bolesti. 

Sveti Spiridon je, prema verovanjima, prodao jednom trgovcu 100 koza, a ovaj znajući da Spiridon nikad ne broji novac, isplati mu za 99 koza, a za jednu je prećutno pare zadržao. Kada je trgovac krenuo da potera koze, sve su pošle osim te jedne. Opirala se i nije htela da pođe s njim. Tada se Sveti Spiridon obratio čoveku koji je pokušao da ga prevari: "Životinja ova ne čini to uzalud. Da nisi zadržao cenu njenu?". Postiđeni trgovac priznao je da nije dao novac, a onda je isplatio i tu kozu koja je odmah krenula za njim.

Sveti Spiridon je zaštitnik Krfa, a veruje se da je nekoliko puta spasao to ostrvo od bolesti i osvajača. Njegove mošti iznose se četiri puta godišnje na ulice i služi se litija. Prema predanju, mošti Svetog Spiridona spasile su Krf od kuge, gladi i napada osvajača.

Tako su 1716. godine Krfljani izneli mošti Svetog Spiridona na bedeme grada posle jednomesečne opsade Turaka. Molitvom svecu izazvali su buru koja je uplašila osvajača, nakon čega su Turci odustali od dalje opsade grada.

Učestvovao je na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji, i svojim prostim, no jasnim ispovedanjem vere, kao i čudesima moćnim, povratio mnoge jeretike u Pravoslavlje. Beše tako prosto odeven, da kada jednom na poziv carev htede ući u carski dvor, vojnik misleći da je neki prosjak, udari mu šamar. Кrotki i nezlobni Spiridon okrete mu i drugi obraz. 

Proslavivši Boga čudesima mnogim i koristivši mnogo, kako pojedincima, tako i celoj Crkvi Božjoj, upokoji se u Gospodu 348. godine. Njagove čudotvorne mošti sada na ostrvu Кrfu, i dan-danas proslavljaju Boga mnogim čudesima.

Vremenska prognoza
Clear sky
-8 Beograd