fbpx
Skip to main content
Sveti Vrači

SVETI VRAČI ISCELJUJU BOLESNE AKO IZGOVORITE OVU MOLITVU! Evo koja su sve NARODNA VEROVANJA za sutrašnji praznik

Foto: Printscreen
Pravoslavna crkva i njeni vernici sutra 14. novembra proslavljaju praznik posvećen svetom Kozmi i Damjanu, u narodu poznatiji kao Vrači ili Vračevi.

Kozma i Damjan su braća poreklom iz Rima, kojima je Bog u mladosti dao dar da leče ljude. Ceo život posvetili su isceljivanju bolesnih, nikada ne uzevši od njih ni dinar, zbog čega ih nazivaju "besrebrenici". Praznik Vrači ne spada u red crvenih slova, ali se izuzetno poštuje u narodu.

KOVID PROPUSNICAMA ĆE SE PRODUŽITI ROK? Iz Kriznog štaba najavili nove mere protiv korone

KOVID PROPUSNICAMA ĆE SE PRODUŽITI ROK? Iz Kriznog štaba najavili nove mere protiv korone

USKORO SLAVIMO ĐURĐIC: Verovanja kažu da od njega zavisi kakva će biti zima, a evo šta kaže meteorolog

USKORO SLAVIMO ĐURĐIC: Verovanja kažu da od njega zavisi kakva će biti zima, a evo šta kaže meteorolog

SNAŽNI ANTICIKLON IZ SKANDINAVIJE STUŠTIĆE SE NA SRBIJU! Objavljena najnovija prognoza, evo kakvo će vreme biti do kraja meseca

SNAŽNI ANTICIKLON IZ SKANDINAVIJE STUŠTIĆE SE NA SRBIJU! Objavljena najnovija prognoza, evo kakvo će vreme biti do kraja meseca

Sveti Vračevi su krsna slava mnogih srpskih rodova i esnafa, pre svega lekara. Po narodnom verovanju ovaj dan dobar je za molitvu za ozdravljenje. Postoji i verovanje da danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

U narodu postoji verovanje da ako se na ovaj dan pomolite svetom Kozmi i Damjanu, sve vaše bolesti će se ublažiti ili nestati, dok će zdravi biti i nadalje zaštićeni od zdravstvenih tegoba.

Molitva glasi ovako:

"K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja. Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo. A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

Inače, pravoslavni kalendar je Svetom Kozmi i Damjanu posvetio dva dana u toku godine - 14. jul i 14. novembar.

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd