fbpx
Skip to main content
automobili

TAJNE AUTOMAFIJE U SRBIJI: Samo u Beogradu nestanu 4 automobila dnevno, a evo KAKO IZGLEDA ŠEMA KRADLJIVACA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Kriminalne grupe iz Srbije motorna vozila i motocikle velike vrednosti često kradu na teritoriji EU, nakon čega ih krijumčare i uz falsifikovana dokumenta prodaju u Srbiji i zemljama u okruženju.

Izvršioci biraju vozila koja nemaju ugrađene savremene sisteme zaštite od krađe i nalaze se na mestima pogodnim za izvršenje dela.

HTEO DA JE SILUJE?! Devojka oteta na Adi Huji videla RANU NA GRUDIMA tek kada ju je napadač SKINUO, a potom je IZBACIO NA ULICU

Zabeleženi su slučajevi da izvršioci, uz korišćenje falsifikovane lične dokumentacije, iznajmljuju vozila u rentakar agencijama u Srbiji i u zemljama EU, nakon čega izrađuju falsifikovanu dokumentaciju na osnovu koje se vozila prodaju trećim licima.

U studiji MUP-a Srbije "Procena pretnje od teškog i organizovanog kriminala" navodi se da je učestala pojava da se vozila iznajmljena u rentakar agencijama prodaju vlasnicima auto-otpada, uz dogovor da se, po rasklapanju vozila u delove prijavi krađa, radi tzv. skidanja s osiguranja.

Jedan od načina falsifikovanja identifikacionih podataka na samom vozilu je tzv. radiranje, odnosno mehaničko brisanje i menjanje pojedinih slovnih i brojnih oznaka, kao i kompletno umetanje brojeva šasije i motora. Kod ukradenih vozila registrovani u Srbiji oznake brojeva šasije i motora se prilagođavaju postojećim dokumentima koja odgovaraju vozilu iste marke i tipa i kao takva se dalje registruju.

Automobili
Foto: Profimedia

Kada su u pitanju vozila s inostranim registarskim oznakama, oznake se menjaju prema falsifikovanoj inostranoj dokumentaciji, koja se u Srbiji prilaže uz zahtev za registraciju vozila uvezenih iz inostranstva. Ova kriminalna aktivnost povezana je i sa utajom, prevarom i pranjem novca.

"CELA ZEMLJA ĆE PRIČATI KADA BUDEM OVO URADIO!" Najavljivao VELIKU POGIBIJU? Sprečena TRAGEDIJA u SRBIJI ZA NOVU GODINU!

U izveštaju policije predočeno je da u Srbiji deluje više kriminalnih i organizovanih kriminalnih grupa koje su specijalizovane za krađu određenih tipova vozila, a čiji su članovi povezani i sarađuju sa drugim grupama u zemlji i regionu, a prema podacima samo u prestonici dnevno nestane 4 automobila.

Po podacima Interpola i Europola, centri auto-mafije na Balkanu su Beograd, Novi Sad, Šabac, Sarajevo, Banjaluka, Bijeljina, Podgorica, Priština, Sofija, Skoplje, Split i Zagreb.

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd