Skip to main content
Jovanka Broz, Josip Broz Tito

Titov unuk otkrio šta mu je deda PRED SMRT REKAO, a onda priznao i gde je SAHRANJEN i ZAŠTO SU SE PLAŠILI JOVANKE

Foto: Profimedia
Titov unuk rekao je da je jednim delom je i Jovanka kriva za to što su kasnije ona i Tito bili razdvojeni.

Joška Broz, unuk nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, otkrio je šta mu je deda priznao kao svoju najveću grešku.

Otkriven UZROK SMRTI BRATA nestale Barbare Vitez: Roditelji nemi od bola posle druge porodične tragedije (FOTO)

Otkriven UZROK SMRTI BRATA nestale Barbare Vitez: Roditelji nemi od bola posle druge porodične tragedije (FOTO)

Posle prve operacije pitao sam Tita koja mu je najveća greška.

- To što sam pustio ustav iz 1974. godine. Deset dana je stajao kod mene na stolu ja ga nisam potpisao. A taj ustav je bio početak kraja i Jugoslavije i partije i republika... Rekao mi je on tada, nije hteo da ga potpiše, na moje pitanja zbog čega nije stavio veto rekao mi je: Ja kao demokrata nisam hteo da dozvolim da budem nadglasan u Skupštini. A mogao sam da stavim veto... Greška je bila što nisam - kaže Joška Broz i nastavlja:

- Mika Špiljak i Kiro Gligorov su potpisali ustav, a celu priču su izgurali Kardelj i Steva Krajačić. Stevo Krajačić je čovek koji je radio iz senke, koji je namesti Rankovića i mnoge. Uspeo je da Tita posvađa sa najbližim ljudima, a evo kako. Dođe kod Rankovića i kaže: Marko, slušaj trebalo bi starom postaviti neke uređaje... Godine su u pitanju, znaš da mu se nešto ne dogodi, a da mi ne vidimo... Prosto da imamo kontrolu - priseća se Joška Broz.

Jovanka i Tito
Josip Broz Tito sa ženom Jovankom Broz
Foto: Profimedia

- I posle toga Ranković je smenjen, a ti uređaji su postavljeni i u WC i u kupatilo... Ranković reč jednu lošu reč nije rekao o dedi. Oni su bili kumovi. I posle tog smenjivanja su ostali verni jedan drugome jer su obojica znali pozadinu svega. To je meni i Ranković rekao - ispričao je Joška u jednoj TV emisiji.

Titov unuk rekao je da je jednim delom je i Jovanka kriva za to što su kasnije ona i Tito bili razdvojeni.

- E sad priče da je Jovanka bila željna vlasti je laž. Ona je njega izuzetno volela i onda je u jednom trenutku ta ljubav prešla u paranoju. Ona je sve želela da njega zaštiti. U toj svojoj želji ona je preterivala u mnogim stvarima. Tako je došlo i do onog spiska. To je spisak ličkih generala koja je ona napravila sa Đokom Jovanićem kako bi oni bili u najbližem obezbeđenju da bi ga zaštitili. E to su koristili Dolanc, Ljubičić koji su bili protiv toga - priča on.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Foto: Profimedia

Kako kaže Joška, Jovanka je sve čula šta pričaju ovi kad izađu napolje, pa zakulisne priče i ona je prenosila to Titu.

- Tito je Jovanku mnogo voleo i to razdavajanje mu je veoma teško palo. Ja to najbolje znam. On se nikada nije zvanično razveo od nje. On je njoj rekao njoj nekoliko puta da ona treba da se brine o osoblju u kući, ali da se u politiku ne meša. Video sam po Titu da mu je bilo teško. Dođem kod njega i onda sedimo i ćutimo. I samo u jednom trenutku kaže: Uh, što joj je to trebalo...Zbog nje maltene nije dolazio u Beograd, a u Ljubljani nije želeo da je vidi. Jovanka je bila protiv Ljubičića i Dolanca i dokazalo se da je bila u pravu. Na sahrani nije htela ni ruku da im pruži. Bio je veliki pritisak da Jovanka ne prisustvuje Titovoj sahrani. Kao što je bio pritisak da se ona ne sahrani pored Tita. Ja sam prvi rekao da ona na to ima pravo kao njegova zakonita žena. Pogledajte pod kakvom je torturom ona živela, pogledajte gde je živela. A to je sve zato jer su se plašili da ona ne objavi sve ono što zna - ispričao je Titov unuk.

Pronađena izgubljena pisma Nikole Tesle

Pronađena izgubljena pisma Nikole Tesle

Joška Broz demantovao je priče i legende o sahrani Josipa Broza Tita i o njegovoj smrzi.

- Te priče da on nije sahranjen u Kući cveća i da nije umro 4. maja već dva meseca ranije su gluposti. Deda je umro tog jutra, 4. maja je umro. Trećeg maja uveče su mu proradili očni kapci. Počeli su da se pomeraju. Pitao sam doktore šta to znači i objasnili su mi da su to zadnji trzaji. I sutradan ujutru je umro. Što se sahrane tiče... Tito je ubačen u metalni sanduk koji je zavaren. A onda onaj načelnik nekadašnjeg DB, priča kako je tu stavljen pesak, kako je narod prevaren. Nisam se odvajao od tog kovčega do sahrane. Kad je završen prvi deo sahrane nije bila stavljena ona stena... Posle je noću u dva ujutru došla dizalica i tu stenu od devet tona stavila i ja sam tek onda otišao kući. Zašto ne puste mrtvog čoveka na miru. I deda nije bio mason, to su gluposti. Nema dana da ga neko ne spomene - rekao je Joška.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Sasa's picture

Sasa

Masoncina, nego sta. Spijun i veliki mrzitelj Srba. Kako smo mi naivni a danas jos naivniji. Nikad da nam dodje iz ...... u glavu.

5 | 6
Sasa's picture

Sasa

Masoncina, nego sta. Spijun i veliki mrzitelj Srba. Kako smo mi naivni a danas jos naivniji. Nikad da nam dodje iz ...... u glavu.

0 | 3

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd