fbpx
Skip to main content
Olga Cogo

TORTURA, MOBING, PRETNJE PROFESORA! Olga studira DIF u Novom Sadu, a na poslednji ispit ide u prisustvu advokata

Foto: Facebook/Printscreen/Olga Cogo
Sporni trenutak je zapravo polaganje predmeta Plivanje

U javnom postu preko društvenih mreža Olga Cogo, studentkinja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja odlučila je da o svima ukaže na ogroman problem sa kojim se bori. Kako navodi, usled nagomilavanja neprijatnosti, torture, sabotaže, uvreda, pretnji, mobinga koje trpi već punih godinu dana, zbog jednog ispita kod profesora Gorana Dimitrića, nepravilnosti prodekana za nastavu i čudnih poteza unutar fakulteta.

Rođena Nišlijka, 2016. je nakon upisa na DIF, preselila se u Novi Sad, i ima prosek iznad 9. Postala je član Studentske asocijacije, jedno vreme vodi studentski parlament, plesnu sekciju, organizuje humanitarne akcije. Ističe se kako u nastavnim tako i u vannastavnim aktivnostima. Redovno polaže ispite, čak vodi i praktičnu nastavu studentima. Uporedo radi u struci kao trener sa decom.

TIHI HEROJ - MILOŠ DAO KRV ČAK 107 PUTA! Popunio dve knjižice, uskoro završava i treću - otkrio zašto to radi

TIHI HEROJ - MILOŠ DAO KRV ČAK 107 PUTA! Popunio dve knjižice, uskoro završava i treću - otkrio zašto to radi

PONOVO NA SVOJIM RADNIM MESTIMA: Radnici "Slobode" se vratili na posao, specijalizovane ekipe na terenu

PONOVO NA SVOJIM RADNIM MESTIMA: Radnici "Slobode" se vratili na posao, specijalizovane ekipe na terenu

"ODAZOVIMO SE POZIVU POGLAVARA SPC" Đurđev pozvao sve građane da se pomole za OČUVANJE JEDINSTVA SRBIJE

"ODAZOVIMO SE POZIVU POGLAVARA SPC" Đurđev pozvao sve građane da se pomole za OČUVANJE JEDINSTVA SRBIJE

Sporni trenutak je zapravo polaganje predmeta Plivanje. Ispit se sastoji se od praktičnog i teorijskog dela. Taj ispit je položila ocenom 8 na završnom testu, a kao konačnu ocenu umesto 7 zatiče 5 - pala.

"Možda ja umrem od korone"

Međutim, na konsultacijama predmetni profesor Goran Dimitrić ne pristaje da u indeks upiše sedmicu sa obrazloženjem da je neće pustiti dok ne dobije ocenu 10. Naglašava i citira profesora: "Koleginice možda ja umrem od korone pa vam neko drugi upiše ocenu."

Izlazi narednih 6 rokova, kao i poslednji oktobarski, pred predviđeni upis na master, koji je planirala da upiše - dobija ocenu 8.

Dalje navodi, iako insistira profesor je ostavlja bez ikakvih uvida i objašnjenja o računanju bodova.

- Zašto odgovor nije tačan ako tako piše u knjizi? Na sva pitanja koja postavljam izbacio bi me iz kancelarije, drao se, ili rekao kako nikada neću položiti ispit. Ćutala, trpela, 6 meseci, bilo je momenata kad me pusti da plačem pa mi kaže idi umij se pa se vrati - kaže Olga.

5 godina za poslednji ispit

- Neću izaći dok ne dobijem odgovor, neko mora da mi odgovori o čemu se ovde radi? Profesor mi preti policijom. Odlučujem da napišem prijavu i predam je studentskoj službi. Umesto od dekanata, odgovor dobijam od profesora. Kako i zašto je on znao i odgovarao uopšte na to? Shvativši da može doći do ozbiljnijeg problema ukoliko odgovore u vezi ispita nastavim da tražim od profesora odlučujem da zaobiđem eventualni problem i šaljem zahtev za komisiju - priča Olga.

Obraća se i prodekanu za nastavu.

- On mi se obratio rečenicom: Bolje ti je da se skloniš i ućutiš jer je dekan pokriven svim papirima i tako će biti narednih 5 godina - priča Olga.

Komisija, suspenzija, disciplinska prijava

Kaže da ne odustaje u svojoj nameri. Tražila je komisiju i podnela žalbu za ocenu, usmeni odgovor je glasio da nije pisala žalbu već prodekanu ljubavno pismo!

- Da bi problem rešili, probali su da me sklone na godinu dana sa fakulteta - kaže ona.

Olga dodaje da je razlog za suspenziju bio taj što je rekla da će svoj problem izneti u javnost i morati da angažuje advokata!

- Stiglo je rešenje o suspenziji, iako sam bila aktivan student, nikad pre toga nisam imala problem. Istog dana u isto vreme profesor Goran Dimitrić i prodekan mi šalju disciplinsku prijavu - priča Olga.

Do tada se branila sama, zatim je angažovala advokata. Odluka je sa pojavom advokata ubrzo bila povučena, sa rečenicom da se takva odluka ukida a da razlozi za jednu tako tešku disciplinsku meru ne mogu trenutno da se ispitaju.

- Ko može i kada će moći da je ispita? Ko donosi tu odluku? Komisija, u potpunosti sam sigurna, nije ta. Koliko još vremena treba da ćutim i čekam, otkazivanja, sednice, vaše sastanke? Koliko još dolazaka sa advokatom? I da li je uopšte normalno da jedan student mora da brani svoj poslednji ispit u prisustvu advokata? - priča Olga.

Bez rešenja

Nakon ukidanja odluke, Olgi je vraćen status studenta, prijavila je ispit u aprilu ove godine, ali opet kreće novi krug agonije.

- Po mom dolasku, profesor, kada me je ugledao stao je na ulaz fakulteta, držeći vrata tako, da ne samo da nisam mogla da polažem ispit, već nisam mogla da uđem na fakultet. Kada sam rekla da ću pozvati advokata, pustio je vrata, ušla sam u amfiteatar sa svim ostalim studentima. Profesor je ušao, otkazao ispit i poslao studente kući. Nije održao ispit. Moje pitanje je da li je ovo fakultet profesora Gorana Dimitrića ili je to državni fakultet, malo i studentski? - priča Olga.

U sredu, 2. juna na fakultetu je održana javna rasprava, koja je odlagana 3 meseca, ali za Olgin slučaj još uvek nema rešenja.

- Čekam konačno rešenje da li sam suspendovana ili ne. Puno kolega sa mog a i sa drugih fakulteta mi se javlja svakodnevno. Mnogo je pozitivnih reakcija koje su me jako ohrabrile. Kakav god ishod bio, rešena sam i odlučna da istrajem u ovoj borbi. Ne odustajem. Sve što želim je da završim fakultet i ostvarim svoja osnovna prava - poručuje Olga.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
22 Beograd