Skip to main content
Vojska Srbije

TRAŽIO DA NE IDE U VOJSKU ZBOG PORODIČNIH PROBLEMA: Ali evo u kojim slučajevima je moguće IZBEGAVANJE VOJNOG ROKA

Foto: Profimedia/ilustracija
O odlaganju i prekidu obučavanja, vežbe ili angažovanja vojnih obveznika iz aktivne rezerve odlučuje nadležni starešina Vojske Srbije!

Jedan sugrađanin iz Rume, napisao je pismo komandantu vojnog odseka sa molbom da bude oslobođen vojne obaveze uz obrazloženje da ima porodične probleme.

PONOS SRBIJE! Niš će se TRESTI od TENKOVA i AVIONA - sve u ČAST HEROJIMA 1999.

PONOS SRBIJE! Niš će se TRESTI od TENKOVA i AVIONA - sve u ČAST HEROJIMA 1999.

Naime, ovo je jedan od brojnih slučajeva koji bi na bilo koji način da izbegnu vojnu obavezu pod različitim izgovorima. 

U obrazloženju je naveo da je poziv za služenje vojnog roka dobio 2009. godine, zatim da je oženjen sa 44. udovicom, a potom objasnio kakve ima komplikovane porodične veze. 

Međutim, u članu 52 Vojnog zakona navedeno je i šest situacija zbog kojih rezervista, na lični zahtev, može da prekine ili odloži vežbu.

- Vežba se prekida ili odlaže u slučaju da je rezervista bolestan. Međutim, nakon što ozdravi, biće mu uručen naredni poziv.

Ako se iz istog domaćinstva jedan rezervista već nalazi na vojnoj vežbi ili služenju vojnog roka, drugom članu domaćinstva će biti odgođen odlazak, dok se prvi ne vrati. Dakle, dva brata koja žive u istoj kući istovremeno ne mogu biti na vojnoj obuci.

Ukoliko rezervista dobije poziv za vojnu vežbu, a u isto vreme ima zakazano polaganje ispita, odnosno ako bi ga učešće u vojnoj obuci sprečilo da završi školsku godinu, pozvani muškarac ima pravo da zatraži odlaganje.

Ako se u vreme vežbe nalazi na pripremama radi učešća na evropskim i svetskim sportskim takmičenjima i Olimpijskim igrama. Dakle, ni sportisti nisu "pošteđeni" puške, osim ako im ne predstoji važno takmičenje na kome će značajnije doprineti državi.

Ako poziv dobije muškarac koji učestvuje u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama ili treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, odlazak na vojnu obuku se može odložiti sve dok te manifestacije i poslovi traju.

Rezervista čijim bi učešćem u vojnoj vežbi, odnosno odsustvovanjem iz svakodnevnog života, domaćinstvo bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj, može odgoditi vežbu. Ovu tačku obuhvata i smrtni slučaj ili teška bolesti u domaćinstvu, kao i elementarne nepogode koje su pogodile domaćinstvo. Ukoliko bi pozvani muškarac u takvim okolnostima odsustvovao od kuće, a to rezultiralo pogoršanjem materijalng ili socijalnog položaja, vežbu može da odloži - piše u članu 52.

Ako ispunjavate neki od ovih uslova, zahtev za odlaganje vežbe podnosite teritorijalnom organu u čijoj evidenciji ste zavedeni, i to u roku od osam dana od dana prijema poziva za vežbu, odnosno kad nastane razlog za odlaganje obuke.

O odlaganju i prekidu obučavanja, vežbe ili angažovanja vojnih obveznika iz aktivne rezerve odlučuje nadležni starešina Vojske Srbije.

Takođe, Zakon prepoznaje još nekoliko situacija u kojima postoji mogućnost za odlaganje, i posebno ih ističe jer ne zavise od samog rezerviste:

- Ako u mestu u kojem boravi lice u rezervnom sastavu vlada zarazna bolest, vežba se tom licu odlaže dok zarazna bolest traje - navodi se u članu 52.

Postoji mogućnost i da poslodavac zatraži da se vojna obuka odloži određenom rezervisti, i to na određeni period tokom kog postoji potreba za odgođenjem. "Licu u rezervnom sastavu vežba se može, izuzetno, odložiti zbog neodložnih potreba službe ako to zatraži državni organ, privredno društvo, drugo pravno lice i preduzetnik kod kojeg je to lice zaposleno", kaže Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Poljoprivrednik čiji bi usevi ili imanje propali ukoliko bi bio odsutan, takođe može biti izuzet. To je konkretno objašnjeno na sledeći način: "Vežba koja traje duže od tri dana može se registrovanom poljoprivredniku i drugom licu koje samostalno obavlja privrednu delatnost, odložiti zbog neodložnih radova, ako u njegovom domaćinstvu nema drugog člana sposobnog za privređivanje - objašnjeno je. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd