fbpx
Skip to main content
dr Marija Gnjatović

TREĆA DOZA ILI VAKCINA DRUGOG PROIZVOĐAČA? Dr Gnjatović otkrila od čega to zavisi i za koga će važiti

Foto: Youtube/Printscreen/RTS Sajt - Zvanični kanal
Saradnica Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) kaže da se imunitet kod vakcinisanih ne stvara istom brzinom.

Većina građana u Srbiji primila je kinesku vakcinu protiv korona virusa. Sinofarmovo cepivo daje se u dve doze, a pun imunitet treblo bi da se stekne mesec dana od druge. Ipak, jedan deo građana nije očekivano odreagovao na ovu vakcinu, te postoji mogućnost da dobiju i treću dozu. Međutim, još uvek nije razmatrano da li će za njih biti opcija treće doze ili jedna doza vakcine nekog drugog proizvođača.

SUTRA NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! Razmatraće se dodatno POPUŠTANJE mera?

SUTRA NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! Razmatraće se dodatno POPUŠTANJE mera?

"VAKCINE SU NAŠA NAJVEĆA NADA" Direktor SZO u Srbiji objašnjava ŠTA je potrebno za konačno SUZBIJANJE epidemije

"VAKCINE SU NAŠA NAJVEĆA NADA" Direktor SZO u Srbiji objašnjava ŠTA je potrebno za konačno SUZBIJANJE epidemije

IMUNIZACIJA SE NASTAVLJA PUNOM PAROM: Rekordan odziv u Vranju, vakcinisano 26.568 građana

IMUNIZACIJA SE NASTAVLJA PUNOM PAROM: Rekordan odziv u Vranju, vakcinisano 26.568 građana

Saradnica Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) Marija Gnjatović kaže da se imunitet kod vakcinisanih ne stvara istom brzinom i objašnjava da izostanak antitela nakon vakcinacije ne znači da ne postoji zaštita od infekcije.

- Na osnovu testiranja radno sposobnih od 20 do 65 godina, zaključujemo da je velika većina ispitanika stvorila dobar odgovor na vakcinu Sinofarm. Retki su slučajevi kod kojih nije došlo do stvaranja humoralnog (antitelnog) odgovora, ali podvlačim da to što nema merljivih količina antitela ne znači nužno da nikakve zaštite nema.

Nacionalna studija koja će se baviti praćenjem efekata vakcinacije posebno će se baviti slučajevima vakcinisanih kod kojih je antitelni odgovor izostao, u smislu praćenja ćelijskog odgovora i protekcije - kaže Marija Gnjatović.

vakcinacija
Foto: Reuters

Ko su kandidati za potencijalnu treću dozu?

Kompanija Sinofarm krajem marta je saopštila da će posle procene rezultata treće faze kliničkog ispitivanja u inostranstvu, odlučiti da li je i kada potrebno davati tri doze njene vakcine protiv korona virusa umesto dve, kao do sada. Kako su agencije prenele, regulatorna tela i proizvođači vakcine razmatraju da li je neophodna treća doza kineske vakcine, zbog zabrinutosti da novi sojevi korone mogu da oslabe zaštitu koju stvara vakcina razvijena na osnovu prethodnih sojeva.

Trenutno važeći protokol za vakcinaciju protiv korona virusa u Srbiji podrazumeva primenu dve doze dostupnih vakcina za sve građane.

- U toku su istraživanja. Postoji deo ljudi u populaciji starijoj od 70 godina, koji nisu posle imunizacije odgovorili stvaranjem antitela. Ipak, to ne znači da nemaju ćelijski odgovor, sve se još ispituje, možda će za njih biti potrebna treća doza vakcine, ali u ovom momentu, to niko ne može sa sigurnošću da tvrdi - navodi Gnjatović.

Kako kaže, istraživanja su još uvek u toku, a razgovor o još jednoj potencijalnoj dozi može doći u razmatranje kada se do kraja utvrdi kod istih osoba i izostanak ćelijskog odgovora, ali i zaštite.

- Biće razmatrana mogućnost ili primene treće doze iste vakcine ili primena vakcine drugog proizvođača. Za sada je na snazi preporuka o primeni dve doze vakcine, nije preporuka da se primi i treća doza. U svetu su u toku istraživanja za primenu treće doze Sinofarm i Fajzer vakcine. Neće svi biti kandidati za treću dozu, ali verovatno hoće one osobe koje možda nisu stvorile dobar odgovor na prve dve doze vakcine - kaže Marija Gnjatović.

vakcina
vakcina
Foto: Profimedia

Doktorka napominje da je u slučaju infekcije sigurno da će sve raspoložive vakcine zaštititi od težih oblika bolesti i ozbiljnijih kliničkih slika.

- U slučaju da se desi infekcija posle vakcinacije, uočava se mnogo blaža klinička slika u odnosu na ono što bi moglo da se desi da nije bilo vakcine. Uočava se nagli porast koncentracije antitela a što ukazuje na jako dejstvo ćelijskog odgovora, tačnije specifičnih B limfocita nastalih kao odgovor na primenu vakcine - napominje Marija Gnjatović.

Za sada nema preporuke o kombinovanju vakcina

Početkom marta ove godine, objavljeni su izveštaji testova iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su pokazali da je vakcina bila efikasna 79,34 odsto u sprečavanju infekcije u fazama 3. U istraživanju je učestvovalo 31.000 ljudi.

Smatra se da Sinofarmovo cepivo, dato u dve doze, pruža imunitet od četiri do šest, a kod nekih osoba i 8 meseci. Na osnovu istraživanja se tvrdi da kineska vakcina uglavnom indukuje antitela protiv jednog i to šiljastog proteina virusa, prenele su svetske agencije. Postoje pretpostavke da bi kombinacija više vakcina različitih proizvođača dala dobru zaštitu, ali saradnica INEP-a kaže da je sve još uvek u fazi ispitivanja.

vakcinacija
vakcinacija
Foto: RINA/Ilustracija

- Za sada nema preporuke za kombinovanje vakcina. Možda nikad neće biti preporuka da se kombinuju vakcine različitih proizvođača, a moguće je da će u nekom trenutku revakcinacija biti nepohodna kod nekih osoba - kaže Marija Gnjatović.

Vakcinacija posle preležanog kovida-19

Dr Gnjatović potvrđuje da postoje i studije koje ukazuju na to da su osobe koje su preležale korona virus bolje zaštićene posle samo jedne doze od osoba koje nisu preležale virus, a dobile su dve doze vakcine. Ipak, napominje da ovako nešto možda ne važi za vakcine svih proizvođača.

- Kod osoba koje su imale prirodnu infekciju veoma se kao efikasna i u jednoj dozi pokazala vakcina Sputnjik V. Ipak, preporuka je da svi primaju dve doze. Treba uskladiti protokole, a sve ovo je veoma kratak vremenski period da bi se nešto menjalo.

- Ni na koji način ne šteti i druga doza onima koji su preležali kovid-19. Uočava se jako dobar odgovor kod svih koji su imali podlogu u vidu prirodne infekcije za Sputnjik V, Fajzer, AstraZeneka vakcine, ipak, kada je u pitanju Sinofarm mislim da su potrebne dve doze - kaže Marija Gnjatović.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd