fbpx
Skip to main content
Koronavirus

TREĆI TALAS KORONE NAM KUCA NA VRATA: Da li možemo očekivati zatvaranja gradova u novembru i pooštravanje mera?

Foto: SD/Ilustracija
Pregurali smo dva talasa korona virusa, prolećni i letnji, ali nam sada prema najavama naših uvaženih epidemiologa sledi jesenji pik čiji bi udar mogao da se oseti već u prvoj polovini novembra.

- Brzina povratka virusa je šokantna, sve može da se promeni za dve nedelje. Vidite da sve vri sa strane, u zemljama oko nas. Sad je jesen, dolazi zima, moramo da održimo ovo stanje što je duže moguće. Kada dođu jako povoljni uslovi za prenošenje virusa to se ubrza i posle dve nedelje ove mere više ne vrede - rekao je dr Predrag Kon i dodao da "on ne želi da najavljuje, ali da je realno očekivati novi udar korone u novembru mesecu".

Srbija se ubrzano priprema za treći pik, ili ako više volite treći talas, a već su najavljene i pojedine epidemiološke mere koje bi mogle da budu donete u slučaju značajnijeg pogoršanja situacije u našoj zemlji.

KORONA VRATILA INTERESOVANJE ZA SELA U SRBIJI: Milivoje je napuštenom seoskom domaćinstvu udahnuo život (FOTO)

KORONA VRATILA INTERESOVANJE ZA SELA U SRBIJI: Milivoje je napuštenom seoskom domaćinstvu udahnuo život (FOTO)

SRBIJI PRETI "KORONA BOMBA": Pregurali smo povratak sa mora i početak škole, a sada je pred nama veliki izazov

SRBIJI PRETI "KORONA BOMBA": Pregurali smo povratak sa mora i početak škole, a sada je pred nama veliki izazov

KORONA RAZARA REGION! Najviše novozaraženih beleže Rumunija i Mađarska, Srbija i dalje SVETLA TAČKA

KORONA RAZARA REGION! Najviše novozaraženih beleže Rumunija i Mađarska, Srbija i dalje SVETLA TAČKA

- Ja lično mislim da kontrola mora vrlo jasno da se zaoštri. Da li i kazne? Treba, jer ovde štitimo kompletno zdravlje naroda, i oko toga ne bi trebalo da bude pregovora, jer ulazimo u period kad je intenzivno širenje virusa najveće moguće - objasnio je dr Kon.

Zatvaranje gradova, vanredno stanje i policijski čas, realno, ne treba očekivati osim ako situacija potpuno ne izmakne kontroli. Ipak, neke mere su prilično realne...

Obavezne maske i na ulicama

Nošenje maski je trenutno obavezno u zatvorenim prostorima, ali i u gradskom prevozu, dok postoji samo preporuka da se one nose i na otvorenom. Ipak...

- Ponovo naglašavam i preporučujem nošenje maske, i to ne samo u zatvorenom prostoru nego i na otvorenom. Zaboravlja se ta preporuka. Svestan sam da mali broj ljudi nosi maske napolju, ali svojevremeno ih je mali broj nosio i u prevozu i tržnim centrima dok nisu postale obavezne. Preporuka može da pređe nekad i u meru, neka se niko ne iznenadi ako tako bude, ako sve ode u pogrešnu stranu - upozorio je dr Kon.

Dakle, u slučaju pogoršanja situacije, ovo bi mogla da bude možda i prva veća mera.

Koronavirus, respirator
Foto: Profimedia

Zatvaranje škola i fakulteta

Nije tajna da se još pre 1. septembra razmišljalo i kako će funkcionisati škole, kako osnovne tako i srednje, ako dođe do novog udara korona virusa.

Prema poslednjim zvaničnim podacima korona virus je ušao u 33 škole, ali su to mahom bili sporadični i očekivani slučajevi, te se posle mesec dana nove školske godine smatra da je situacija apsolutno pod kontrolom.

Međutim, ukoliko u novembru dođe do "esplozije" korone, a posebno među đacima, nadležni su spremni da ponovo kompletno školovanje prebace na onlajn sistem, umesto sadašnjeg kombinovanog modela.

Ovo bi se svakako odnosilo i na fakultete, a možda i vrtiće.

Kafići, restorani, noćni klubovi...

Kafići, restorani, klubovi i drugi ugostiteljski objekti su tokom leta dobili produženo radno vreme, neki sa baštama i do 1.00 sat posle ponoći, čak i ako se nalaze u okviru stambenih objekata.

Međutim, ukoliko dođe do naglog širenja korona virusa, posebno tokom zimskih dana kada će svi biti u zatvorenom prostoru, realno je očekivati da njihovo radno vreme bude skraćeno.

Na udaru ovih mera mogle bi da se nađu i kladionice, kockarnice...

Koronavirus
Foto: Profimedia/ilustracija

Obavezni PCR za putnike iz inostranstva

Mnoge evropske zemlje su zbog ubrzanog širenja korona virusa počele da, manje ili više, zatvaraju svoje granice, a u nekom trenutku bi tome mogla da pribegne i Srbija.

Trenutno postoje ograničenja samo za strance koji dolaze iz Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske, za koje je obavezan negativan PCR test ne stariji od 48 časova.

U nekom trenutku ova odluka bi mogla da bude proširena i na druge zemlje, ali eventualno i na srpske državljane koji budu dolazili iz država u kojima bukti korona.

Ko može prelazi na "rad od kuće"

Tokom prvog udara korone mnoga preduzeća, koja su bila u mogućnosti, poslala su svoje zaposlene na rad od kuće. I nije tajna da većina firmi, bilo da su državne ili privatne, već imaju svojevrsne "vanredne planove" poslovanja ako u jednom trenutku dođe do "eksplozije" zaraženih.

Dakle, neće biti zaključavanja, ali će poput škola koje bi mogle da pređu na onlajn nastavu, i firme mogle da se odluče za "rad na daljinu". Samim time bio bi delimično rešen jedan veliki problem, a to je rasterećenje gradskog prevoza koji slovi za veliku opasnost.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd