fbpx
Skip to main content
trudnica

DA LI TRUDNICE TREBA DA SE VAKCINIŠU? Evo šta kažu naši lekari, a šta svetska struka

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovo su zvanične preporuke

U poslednje dve nedelje od kovida je umrlo devet trudnica i porodilja. Nijedna od njih nije bila vakcinisana. Odluku da izbegnu imunizaciju donose iz straha, zbog oprečnih informacija. Preporuka da se trudnice vakcinišu zasnovana je na ekspertskim saznanjima, a ne na dokazima, kaže za RTS ginekolog dr Aleksandar Ljubić.

DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB! Srbiju čeka nova mera - na pragu smo uvođenja kovid propusnica

DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB! Srbiju čeka nova mera - na pragu smo uvođenja kovid propusnica

DANAS JE SRĐEVDAN! Evo šta nikako ne sme da se radi na ovaj dan (VIDEO)

DANAS JE SRĐEVDAN! Evo šta nikako ne sme da se radi na ovaj dan (VIDEO)

POSLE MAGLOVITOG JUTRA, SUNČAN I TOPAO DAN: Temperature iznad prosečnih vrednosti, a evo kada stiže zahlađenje

POSLE MAGLOVITOG JUTRA, SUNČAN I TOPAO DAN: Temperature iznad prosečnih vrednosti, a evo kada stiže zahlađenje

Prof. dr Aleksandar Ljubić i Jelena Ćirić Nikolić, gostujući u Beogradskoj hronici, rekli su da su najčešća pitanja trudnica, kao i žena koje planiraju trudnoću, da li se i kada vakcinisati.

Profesor Ljubić kaže da bi trudnice, kao i svi ostali pacijenti najradije htele prost odgovor, ali da je nažalost za takve odgovore još rano.

- Preporučio bih svim ženama da se vakcinišu pre trudnoće i da se svi vakcinišemo odmah, to bi bilo najbolje, i pre lečenja steriliteta i pre začetka - poručuje Ljubić.

Trudnica
Trudnica
Foto: Profimedia

Dodaje da u našoj zemlji postoji jasno definisano pravilo koje je Batut na osnovu mišljenja stručne komisije izdao: da vakcinacija nije kontraindikovana u trudnoći i da se preporučuje posle prvog tromesečja.

Ljubić kaže da ima mnogo dilema, jer su stavovi menjali. "Kako je dolazilo više saznanja, tako su stručna udruženja davala drugačije preporuke, koje su laicima, nenaviknuti na to, bile zbunjujuće", objašnjava dr Ljubić.

Zbunjujuće poruke  

Ističe da je zvanična preporuka najvećeg evropskog udruženja za sterilitet da se čeka dva meseca od vakcinacije od bilo kog lečenja, ali da je sada drugačije kada se preporučije nekoliko dana od vakcinacije.

- Promena naših stavova je ono što zbunjuje pacijente. I dalje postoje, zbog vremena koje je prošlo od pojave kovida, preporuke bazirane samo na ekspertskim mišljenjima, a ne dokazima. To je najmanje snažan naučni potkrepljeni dokaz i danas, ali jedini moguć - dodaje gost Beogradske hronike.

Prof. dr Aleksandar Ljubić kaže da su preporuke regulatornih agencija, upravo zbog toga što nema dovoljno naučnih saznanja, da je neophodna svetska saradnja kako bi se rešila pitanja koja svi pacijenti na svetu postavljaju.

trudnica korona
Foto: Profimedia/ilustracija

Jelena Ćirić Nikolić sa portala "Bebac" kaže da se javljaju i dojilje koje pitaju da li treba da se vakcinišu, te da ne mogu da dobiju mišljenje lekara napismeno, koje im je potrebno da bi se vakcinisale na punktovima.

- Nema jedinstvenog stava i među samom strukom - ukazuje Ćirić Nikolićeva.

Ljubić kaže da je nacionalna preporuka da je u pojedinim situacijama potrebno razmotriti potrebu za vakcinacijom.

- S druge strane Svetska zdravstvena i američko udruženje su dali preporuku svim trudnicama da se vakcinišu. S treće strane, najviša regulatorna tela tvrde da ne mogu da daju preporuku jer nemaju dokaza i da su neophodna istraživanja da bi se takva vrsta preporuke dala - dodaje Ljubić.

Doktor Ljubić kaže da nije izdao potvrdu trudnici da se vakciniše, ali da izdaje mišljenje o stanju trudnoće: da li je kontraindikovana vakcinacija ili ne.

- Verovatno najveća pokrenuta studija o delovanju kovida i lekova o trudnoći je zajednička američke i evropske medicinske agencije, koja je počela tek od maja ove godine. Moramo da sačekamo te rezultate da bi preporuke bili zasnovane na dokazima - smatra Ljubić.

Na pitanje da li trudnice treba da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, Ljubić kaže da je zvaničan stav da treba, nezavisno od starosti trudnoće."Zdrava pamet nalaže ne u prvom tromesečju", zaključuje prof. dr Aleksandar Ljubić.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd