fbpx
Skip to main content
Tuča

TUČA MLADIĆA U NOVOM SADU POKRENULA RASPRAVU U DRUŠTVU! Roditelji se pitaju: "Ko je krivac i gde smo pogrešili?"

Foto: Twitter/Printscreen
Ovaj stravičan događaj, ali i sama tema vršnjačkog nasilja, besa i agresivnosti kod mladih, preneta je i na društvenu mrežu Fejsbuk

Dvojica mladića teže su povređena, a jedan lakše u stravičnoj tuči koja se dogodila u subotu uveče ispred jednog novosadskog lokala.

Mladići su se pesničili, a onda su "radili" noževi, šutiranje u glavu i na kraju gaženje.

Kardiolog dr Apostolović preporučuje: Ovo je najbolji način za REGULISANJE NIVOA HOLESTEROLA u krvi!

Kardiolog dr Apostolović preporučuje: Ovo je najbolji način za REGULISANJE NIVOA HOLESTEROLA u krvi!

POTRAGA ZA TINEJDŽERKOM (17) JOŠ UVEK TRAJE: Spasioci danonoćno pretražuju Nišavu, od nje dva dana ni traga

POTRAGA ZA TINEJDŽERKOM (17) JOŠ UVEK TRAJE: Spasioci danonoćno pretražuju Nišavu, od nje dva dana ni traga

NAJNOVIJI PRESEK PO GRADOVIMA: Korona i dalje divlja u Beogradu, jedno mesto mu za petama

NAJNOVIJI PRESEK PO GRADOVIMA: Korona i dalje divlja u Beogradu, jedno mesto mu za petama

Roditelje širom Srbije ova vest i te kako je zaprepastila, a nadasve zabrinula, posebno jer dvojica od četvorice uhapšenih mladića imaju po 20, a dvojica po 21 godinu.

Ovaj stravičan događaj, ali i sama tema vršnjačkog nasilja, besa i agresivnosti kod mladih, preneta je i na društvenu mrežu Fejsbuk, gde su roditelji, uglavnom majke mladih ljudi, povele polemiku o uzrocima, ali i potencijalnim rešenjima koja bi sprečila agresivna ponašanja.

Jedna Novosađanka, majka tinejdžera (16), postavila je upravo to pitanje: "Šta je sa našom decom, gde idu, čemu smo ih pogrešno naučili?".

- Užasno sam potresena događajem koji se zbio 20. februara u u ulici Laze Telečkog, gde su tinejdžeri zverski tukli svog vršnjaka. Sav svoj nagomilani bes, frustracije ili šta god već, iskalili su na tom detetu. I sami još deca. Ne mogu da razumem da takva količina zverstva može da se ispolji prema svom vršnjaku koji nemoćno leži na ulici dok ga besomučno šutiraju u glavu. Volela bih, ako u grupi ima neko stručan, pojasni gde mogu biti koreni tolike količine mržnje prema vršnjaku? Šta to može da izazove takvo zversko iživljavanje golobradih mladića nad svojim vršnjakom? Za nasilje, bilo kakvo nasilje, opravdanja nema. I da, plašim se, plašim se toga da će možda moje dete sutra biti negde pretučeno, da će to biti njegov drug ili neko koga ni ne poznaje, svejedno, mnogo se plašim, bilo ko da je u pitanju. Da li možemo i kako sprečiti ovakve jezive događaje? - napisala je ona u Fejsbuk grupi "Novosađanke", a na njen post nanizalo se više od 300 komentara podjednako zabrinutih roditelja.

- Ono što je razlika između onog i ovog vremena je sto je onda postojala kazna, od malih nogu. A sada očekujemo da im do 18 dozvoljavamo sve, a da na dan 18-og rođendana oni magično postanu vredni, radni, savesni i odgovorni građani puni razumevanja i empatije za druge. E, pa, čini se da tako ne ide... - napisala je jedna korisnica.

Ko je krivac?

Među roditeljima se ujedno i povela polemika o tome koga kriviti za agresivno ponašanje mladih.

- Krvi su isključivo roditelji sa svojim pogrešnim vaspitanjem i nevaspitanjem generalno. Roditelji, umesto ljubavlju, decu doje mržnjom, tračare pred decom, komentarišu koliko ko ima, etiketiraju...

- Jedini krivac su roditelji!

- Splet porodice i sredine dovode do ovakvog divljaštva. U 21. godini nije više dete. Roditelju da, ali društvu... oni su mladi ljudi.

- Kao prvo, sve kreće od kuće i kućnog vaspitanja. U manjem uzrastu decu puštaju samu napolje da rade po ulici šta hoće. Evo već nekoliko puta deca uzrasta od 8-10 godina ulaze u tuđe zgrade i iza zgrade bacaju kamenice na prozore.

- Sve potiče iz porodice! Ne može ni televizija, ni škola, ni društvo da nam vaspitava decu!

- Slažem se sa svim komentarima, jeste da sve polazi iz kuće, jeste do vaspitanja, ali najviše je do društva, do napredne tehnologije. Gde god se okreneš - nasilje, fimovi nasilje, na internetu samo nasilja, deca to gledaju i oponašaju druge. Dete može da bude lepo vaspitano, ali ako se uhvati lošeg drustva, postaje isti.

- Problem je u društvu. Nisu deca kriva. Problem je u nama što nas nije briga što su komšiji prebili dete. Što je nečije dete ubijeno. To sve vide deca, zato su i takva. Život je drugačiji od onog što im mi pričamo. Do nas je, nije do dece.

- Roditeljima je oduzeto pravo da budu autoritet. Danas sopstveno dete ne smeš mrko da pogledaš, odmah govore da će zvati policiju. Prvo što uče da imaju svoja prava... To im se prvo servira... - ređali su se komentari zabrinutih roditelja.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd