fbpx
Skip to main content
Bolnica

TUŽNA I TEŠKA SUDBINA HEROJA S KOŠARA: Posle dva moždana udara vojnik ostao nepokretan, smešten na banjsko lečenje

Foto: Profimedia/ilustracija
Dva meseca je bio nepokretan, ležao u krevetu i otežano govorio, a negu su mu pružili ćerka Dragana (10), otac i brat Ivica.

Dragan Nikolić (43), borac sa Košara, koji je ostao nepokretan posle preživljena dva moždana udara, 2. marta je smešten na lečenje u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju u Gamzigradu kod Zaječara.

SRBIJA ODLUČNA U BORBI PROTIV SUROVE POŠASTI! JOŠ VAKCINA U APRILU: Preko milion komada stiže u Srbiju

SRBIJA ODLUČNA U BORBI PROTIV SUROVE POŠASTI! JOŠ VAKCINA U APRILU: Preko milion komada stiže u Srbiju

NOVE MERE I DANAS NA SNAZI: A šta se to od sutra menja za građane Srbije?

NOVE MERE I DANAS NA SNAZI: A šta se to od sutra menja za građane Srbije?

NASTAVLJAMO DA NIŽEMO POBEDE U BORBI PROTIV KORONE: Srbija i dalje među vodećim zemljama po stopi vakcinacije

NASTAVLJAMO DA NIŽEMO POBEDE U BORBI PROTIV KORONE: Srbija i dalje među vodećim zemljama po stopi vakcinacije

Dva meseca je bio nepokretan, ležao u krevetu i otežano govorio, a negu su mu pružili ćerka Dragana (10), otac i brat Ivica. Dragan je samohrani otac koji izdržava ćerku od socijalne pomoći, njegov brat je zaposlen u Nišu, a otac seče drva ljudima kako bi zaradio novac. Opština je u više navrata donosila pakete pomoći, kao i njegovi ratni saborci, koji posećuju sve heroje koji teško žive i koji su bolesni.

Državni sekretar Miodrag Kapor iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekao je da su oni dobili informaciju od Udruženja veterana iz Bora da je hitno potrebna pomoć heroju Nikoliću iz okoline Svrljiga.

- Opština Svrljig je Nikoliću obezbedila besplatno testiranje na koronavirus, a mi smo pomogli da on dobije besplatno lečenje, tako da je 2. marta prevezen u Gamzigrad, gde će biti 60 dana na rehabilitaciji. Nadamo se da će mu banja pomoći u lečenju i oporavku - kazao je Kapor.

Njegov prijatelj i saborac s Košara Siniša Jevtić rekao je da je Dragan samo jedan u nizu od mnogih ratnih veterana koji teško žive.

- Nikolić je bio pravi heroj u prvim redovima borbe 1999. na Košarama. Te godine je ranjen kada je eksplodirala mina u njegovoj blizini i bacila ga 15 metara. Tada su mu se paralisale ruke i noge i bio je na lečenju u Peći. Posle rata on je oboleo od posttraumatskog stresnog sindroma. Ove zime je doživeo dva moždana udara, koja je preživeo, posle toga je doživeo i šlog i ostao nepokretan. Kuća u kojoj žive Nikolići je stara, oronula. Pošto je Dragan razveden, u kući se vidi da fali ženska ruka. Devojčica pomaže ocu, neguje ga, ali mora i u školu. Ona nije dete koje će svoje detinjstvo pamtiti po lepim stvarima. Dragan je, nažalost, samo jedan u nizu naših heroja koji žive u ovakvim uslovima, zato se mi angažujemo da se zakon za borce poboljša, da oni od države dobijaju bar neki novčani dodatak - rekao je Jevtić.

Veteran Mija Đidić 

Bolestan živi u bedi

Mija Đidić (43), heroj sa Košara, živi u selu Milentija kod Brusa, u staroj oronuloj kući koja prokišnjava. On je teško oboleo od šizofrenije, a živi sa majkom Vidosavom, koja boluje od kancera. Jedini prihod koji dobijaju jeste socijalna pomoć u iznosu od 10.000 dinara. Majka je tri puta predavala dokumenta za tuđu negu i bivala odbijena. Tekući račun u banci Poštanska štedionica Vidosave Đidić za direktnu pomoć je 200-45883175-93 ili preko telefona 0631621642.

Pomoć puno znači

Bolje se oseća

Draganov brat Ivica Nikolić zahvalio se svima koji su pomogli da njegovom bratu: - Uz pomoć ministarstva, opštine i saboraca koji su se angažovali da pomognu moj brat je dobio besplatnu rehabilitaciju i zasad se dobro oseća. Ljudi koji su u mogućnosti da pomognu mogu uplatiti novac na račun banke Poštanska štedionica 200-123615719-64, za koji je ovlašćen Ivica Nikolić, ili uplatom na broj telefona 0612089392.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd