fbpx
Skip to main content
Učionica

TUŽNO! Gasi se 40 srednjih škola zbog malog broja đaka

Foto: Profimedia/ilustracija
Neka mesta imaju samo četiri đaka

Čak 40 srednjih škola ugasiće se u Srbiji ove i naredne godinezbog sve manjeg broja učenika, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Neke od tih škola biće pripojene drugima ili će njihovi učenici biti prebačeni u druge obrazovne ustanove.

Ovome u prilog ide i podatak da u Srbiji danas ima 36.000 srednjoškolaca manje nego 2010. godine, što je oko 8.500 đaka po generaciji.

Šarčević je napomenuo da je Ministarstvo prosvete bilo prinuđeno na ovakvu odluku, jer u neke škole u Vojvodini i na jugu Srbije ide tek po četiri đaka. Ministar naglašava da je do sada ugašeno 14 škola, dok će ostalih 26 škola doživeti tu sudbinu tokom ove ili početkom sledeće godine.

- Školske ustanove sa malim brojem đaka biće ugašene, a odeljenja će biti pripojena drugim većim školama. Takođe, u nekim gradovima gde postoje dve škole sa sa malo đaka obe će biti ugašene i od njih će se formirati nova škola.

Prinuđeni smo za ovakav korak, jer neke srednje škole pohađa sve manji broj učenika, a najdrastičnijih slučajeva ima Vojvodini i na jugu Srbije, gde ima škola sa manjem od deset đaka - objašnjava ministar, i dodaje da je dobar primer Apatin, gde u jednoj tehničkoj školi školi ima 700 đaka, dok u drugoj samo četiri.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd