fbpx
Skip to main content
Divlja svinja u [umi

U Srbiji će biti odstreljeno 70 posto divljih svinja, a sve da bi se sprečila OPASNA ZARAZNA BOLEST

Foto: Profimedia/ilustracija
Lovci se moraju pridržavati strogih higijenskih mera.

U lovištima u pograničnim delovima prema Rumuniji biće odstreljeno 70 odsto divljih svinja, dok će u Negotinskoj Krajini broj jedinki biti smanjen za 50 procenata

Kako bi se predupredila pojava afričke svinjske kuge u Srbiji, lovačka udruženja u 29 lovišta u pograničnom području s Rumunijom i Bugarskom počela su odstrel divljih svinja.

Srbija noćas na udaru OLUJNOG VETRA, sutra i do -17, zima se ne predaje

Srbija noćas na udaru OLUJNOG VETRA, sutra i do -17, zima se ne predaje

U 20 lovišta u Banatu i Bačkoj biće odstreljeno 70 odsto populacije divljih svinja, dok će u devet lovišta u Negotinskoj Krajini broj divljih svinja biti smanjen za 50 odsto, pošto je zbog prirodne granice koju čini Dunav opasnost od prenošenja zaraze manja.

Divlja svinja
Foto: Profimedia

- Migracija divljih svinja predstavlja najveću pretnju. Tokom februara je, inače, dozvoljen pogonski lov divljači sa psima i hajkama, zbog čega dolazi do veće migracije. Zato je naš predlog da se odstrel radi pojedinačnim lovom sa čeka kako bi se smanjile migracije - kaže za Kurir Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza Srbije, i dodaje da manja populacija znači i manji rizik od prenošenja bolesti afričke svinjske kuge, za koju ne postoji lek niti vakcina.

On naglašava da stručne službe lovišta organizuju lovce po planu i programu za odstrel divljači:

Na primorju duva ORKANSKA BURA sa udarima i do 191 kilometar na čas, besne i požari, a evo kakvi se VREMENSKI ŠOKOVI OČEKUJU U SRBIJI

Na primorju duva ORKANSKA BURA sa udarima i do 191 kilometar na čas, besne i požari, a evo kakvi se VREMENSKI ŠOKOVI OČEKUJU U SRBIJI

- Ekonomske štete mora biti, pa od dva zla moramo birati manje.

Ćirković ističe da se lovci moraju pridržavati strogih higijenskih mera.

- Na prvom mestu mora se voditi računa o besprekornoj higijeni lovačke odeće, obuće i opreme.

Predsednik LU "Emil Talijanov" iz Novog Kneževca Atila Agošton, inače veterinar, kaže da ne može da se otme utisku da je država i ranije morala da preduzme odgovarajuće mere:

- Bojim se da je možda i prekasno. Samo rigorozne administrativne mere na granici i lovci mogu da spreče zarazu. Lov će biti dozvoljen tokom marta i aprila.

Pucanje
Foto: Profimedia/ilustracija

Bogica Božin, predsednik Lovačkog udruženja "Perjanica" iz Mokrina, kaže da su u njihovom lovištu formirali krizni štab:

- Divljih svinja nema u velikom broju. Mislim da će više posla biti za naše kolege iz Novog Kneževca i drugih mesta kraj Tise.

 

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd