fbpx
Skip to main content
Beograd, ljudi, šetnja

U Srbiji više žena nego muškaraca! Iznenadićete se koliko vremena u kuhinji provede srpski domaćin!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
I u Evropskoj uniji više pripadnica lepšeg pola

U svim zemljama Evropske unije žene žive duže od muškaraca, a broj pripadnica lepšeg pola premašuje broj muškaraca, pokazuje najnovije istraživanje Evrostata.

Kako se navodi u studiji evropskog statističkog biroa, na 100 muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Letoniji, gde živi čak 18 odsto žena više nego muškaraca, i u Estoniji, gde na 100 muškaraca dolazi 113 žena.

Iako Srbija nije deo EU, podaci Republičkog zavoda za statistiku takođe svedoče da žene u Srbiji žive pet godina duže od muškaraca, a očekivano trajanje života za pripadnice lepšeg pola je 78 godina.

U našoj zemlji živi 181.228 žena više nego muškaraca, a polna neravnoteža naročito je izražena u gradovima u kojima broj žena umnogome premašuje broj muškaraca - samo u seoskim sredinama živi više pripadnika jačeg pola.

muškarci i zene
Foto: Profimedia/ilustracija

Očekivani životni vek žena u EU je 83,3 godine, dok je prosečni vek muškarca 77,9 godina - iako postoje velike kontinentalne razlike. Primera radi, pripadnice nežnijeg pola u Letoniji i Litvaniji žive čak celu deceniju duže od muškaraca, dok dame u Danskoj, Irskoj, Švedskoj i Holandiji žive četiri godine duže od muškaraca.

Pored toga što žene duže žive, one ranije napuštaju roditeljski dom, kasnije se zapošljavaju i preuzimaju brigu o deci i domaćinstvu. Poslove u domaćinstvu najviše dele parovi u Švedskoj i Sloveniji.

Kada je reč o kuvanju, evropski statističari su izračunali da se čak 80 odsto žena i svega trećina muškaraca svakodnevno bavi spremanjem hrane. U kuhinju najmanje zalaze Grci i Italijani, tek svaki deseti, u poređenju sa 50 odsto Šveđana.

beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Prosečna srpska domaćica za šporetom dnevno provede sat i po, dok se domaćin u kuhinji zadrži 10 minuta.

Statistika koja brojkama slika zdravlje Evropljana svedoči da su nezdrave navike češće kod muškaraca - četvrtina muškaraca i svega 16 odsto žena svakodnevno drži zapaljenu cigaretu, a najveći broj pušača živi na Kipru i u Austriji. Zloćudni tumori, infarkti srca i moždani udar najčešći su uzroci smrti u EU i Srbiji, a od njih češće umiru muškarci.

Podaci o profesionalnom životu pokazuju da žene u proseku dobijaju prvi posao u 23. godini - godinu dana kasnije od muškaraca, a odlaze u penziju sa 58,8 godina, odnosno godinu dana ranije od muškaraca.

Navodi se i da su u EU svega 33 odsto menadžera žene. Najveći broj menadžerki živi u Letoniji (47 odsto), a najmanje u Luksemburgu (18 odsto). Od ukupnog broja preduzetnika u Srbiji 30 odsto su žene.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd