Skip to main content
Vinarija

On u Svrljigu ima ono što niko nema u celoj Srbiji: Ponosni je vlasnik retkosti koja će mu doneti bogatstvo!

Foto: Youtube/PrintScreen/Agro DAN/Instagram/valeriyakr
Poljoprivrednik ima u planu da napravi organsku rakiju

Bora Jović iz Svrljiga počeće ovih dana u svojoj vinariji "Status", pored vina i sirćeta, da proizvodi rakiju i to organsku.

U neposrednoj blizini Svrljiga, u ataru sela Merželata, na visoravni koja se nalazi na 510 metara nadmorske visine, Jović uzgaja četiri hektara organske šljive, hektar organske aronije i dvadesetak hektara vinograda.

- Planiram da proizvedem između 4.000 i 5.000 litara organske rakije. Prema mojim saznanjima biće to prva organska rakija proizvedene u Srbiji.  Neću je odmah ponuditi kupcima, zadržaću je u buradima sigurno pet, šest godina, dok potpuno ne "sazri" - kaže Jović.

Do sada nije proizvodio organsku rakiju iako organski šljivik ima sedam godina, strahujući da za takvu rakiju neće imati kupaca.

- Nedavno sam se međutim,  uverio da u evropskim zemljama postoji ozbiljna ponuda organskih pića, među kojima se nalazi i rakija - ističe on.

Već sedam godina proizvodi organsko vino od aronije, a planira da za neku godinu krene i sa proizvodnjom organskog jabukovog sirećeta.

- Prošle jeseni zasadio sam dva hektara starih sorti jabuka, ove jeseni zasadiću sedam, a naredne još deset hektara jabuka. Biće tu pre svega stabla "budimke" i "kožare", ali "florine" i "topuza", kao i nekih novih sorti jabuka - rekao je Jović.

Organska proizvodnja na jugu Srbije tek je u začetku, tako da je on sa svojim iako malim površinama trenutno najveći prozvođač organskog voća.

- Najveći problem za razvoj organske proizvodnje voća i povrća, ali i uopšte poljoprivredne proizvodnje, predstavlja to što ljudi u selima nemaju vođu. Ranije su zadruge bile vođe domaćinima. One su im sugerisale šta da proizvode, otkupljivale su im sve što proizvedu. Sada su domaćini prepušteni nakupcima i uvek loše prođu - objašnjava ovaj poljoprivrednik.

 

 

Mnogi kod nas pogrešno veruju da organska proizvodnja podrazumeva proizvodnju bez upotrebe ikakvih preparata i bilo kakve zaštite. 

- Nije dozvoljena upotreba bilo kakvih pesticida, herbicida i veštačkih đubriva, ali postoji spisak preparata koji mogu da se koriste. Oni su recimo, na bazi belog luka ili sa hajdučkom travom, a za zaštitu šljiva može se koristiti i rastvor jabukovog sirećeta - objasnio je Jović.

 Prema njegovim rečima, organska proizvodnja jeste skuplja od "uobičajne" jer u njoj ima mnogo više ručnog rada, a mnogo manje hemije.

- Mnogo više ruku je potrebno da bi se odnegovao poptuno "čist" proizvod, bez ikakvog upliva hemije. To opravdava i višu cenu organskih proizvoda. Ove godine je "obična" šljiva otkupljivana po ceni od 12 dinara, a organska po ceni od 40 dinara. Takav odnos je dobar i trebalo bi da ostane i narednih godina - izjavio je Jović, mašinski inženjer po struci.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd