fbpx
Skip to main content
avion

Ukoliko želite da vam putovanje avionom bude maksimalno prijatno i bezbedno, evo kako treba da se ponašate

Foto: Profimedia
Opšte je poznato da je avion najbezbednije transportno sredstvo koje postoji. Prilikom putovanja avionom izuzetno je važno da budete svesni mera bezbednosti i da se potrudite maksimalno da ih ispoštujete.

Prilikom putovanja avionom izuzetno je važno da budete svesni mera bezbednosti i da se potrudite maksimalno da ih ispoštujete. Od trenutka kad uđete u avion, on predstavlja izdvojen habitat u kom se morate prilagoditi i drugim putnicima, i truditi se da ih ne remetite, baš kao što ne biste voleli da neko uznemirava vas.

Kada su u pitanju avioni bezbednost je od ključne važnosti, kao i bezbednost putnika u avionu. Pošto se većina avionskih nesreća (a bilo ih je jako malo) dešava za vreme poletanja i sletanja, u slučaju da spadate u ljude koji imaju ogroman strah od letenja, najbolje bi bilo da, ako uopšte možete da birate, odaberete let koji nema presedanje, pa ćete se tako manje izložiti mogućim opasnostima.

Takođe, imajte u vidu da su avioni sa više od 30 sedišta pravljeni tako da ispune sve moguće striktne regulacije i pravila koja se tiču bezbednosti, tako da će takvi avioni omogućiti veću šansu za preživljavanje putnika u slučaju nesreće, na šta ukazuju i statistički podaci. Ali, takođe se prisetite da ista ta statistika često ukazuje da avioni i bezbednost idu zajedno s razlogom, tako da se oko toga ne morate brinuti, uopšte.

Foto: Profimedia

Sledite instrukcije osoblja aviona

Prilikom ulaska u avion, sačekaće vas stjuardesa koju možete pitati za pomoć u slučaju da ne možete sami da pronađete vaše mesto. Nakon što ste našli svoje mesto, potrudite se da odmah i što brže smestite i svoj prtljag kako ne biste stvarali gužvu ili bilo kakav zastoj. Takođe, uz sebe uvek morate imati vašu boarding kartu, odnosno kartu za ukrcavanje bez koje ne možete ni ući u avion, a dobijate je prilikom check-in-a na aerodromu, ili je možete odštampati ranije u slučaju da ste check-in odradili od kuće.

Taster za pozivanje osoblja je tu pre svega da kontaktirate osoblje u slučaju da vam treba pomoć ili rešavanje neke nedoumice. Takođe, u stratu zapamtite da je pušenje u avionu apsolutno zabranjeno, i strogo kažnjivo, kao i da bi valjalo da obavite sve fiziološke potrebe pre ukrcavanja.

Na početku svakog leta mandatorno je za putnike da isprate demonstracije kabinskog osoblja koje se tiču bezbednosnih procedura tokom leta, kao i da se sa njima detaljno upoznaju, kako bi znali kako da reaguju u slučaju neke nepredviđene situacije.

Jako je važno da znate da klase u avionu ne igraju apsolutno nikakvu ulogu u opremljenosti sedišta u slučaju nastanka opasnosti, s obzirom da je bezbednost u avionu podrazumevana usluga za sve putnike.

Vežite pojas

avion
Foto: Profimedia/ilustracija

Ovo je svakako prvi najvažniji korak kad su u pitanju sigurnosne procedure, pri čemu ne treba mnogo da ga stegnete, jer vam to može stvoriti problem prilkom nagle promene pravca, a s druge strane, putnici koji nisu vezani se mogu ozbiljno povrediti u slučaju turbulencije.

Zabranjen je unos bilo kakvih opasnih materijala

Zdravorazumski bi trebalo da znate da nikako ne smete uneti benzin, korozive, otrovne gasove ili bilo kakve slične predmete koji mogu stupiti u reakciju tokom leta ili izazvati požar, osim ako nisu odobreni od strane osoblja letelice. Takođe, propisima je određeno da nije ni moguće uneti bilo kakve opasne materije, niti tečnosti generalno (uključujući i vodu), u pakovanjima većim od 100 ml, kao ni bilo kakve oštre predmete (makazice, turpije, noževe i pincete) jer će sve takvo biti oduzeto od strane osoblja prilikom ulaska u avion.

Ne pijte previše alkoholnih pića

Koliko god da popijete u avionu, budite svesni da će alkohol imati mnogo jači uticaj, nego što bi se to desilo na tlu. Umerenost je važna i zbog sprečavanja bilo kakvih ispada zbog uticaja alkohola, a koji mogu uticati na ostale putnike i potencijalno ih dovesti u opasnost.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd